Gedurfde call Steelers voorkomt nieuw schandaal

Door

Steelers
De Pittsburgh Steelers onderscheiden zich dit jaar met risicovolle playcalls. Mike Tomlin heeft veel vertrouwen in zijn offense en dat vertrouwen betaalde zich maandagavond uit. In plaats van de veilige fieldgoal te kicken voor een verlenging tegen de San Diego Chargers ging Tomlin direct voor de overwinning. Met succes, want Le’Veon Bell vond de endzone voor de 24-20 eindstand. De NFL zal opgelucht adem hebben gehaald, want aan het begin van de laatste drive verdwenen er 18 seconden van de klok, tellen die Pittsburgh bijna te kort kwam om te winnen.

Het is de tweede week op rij dat de scheidsrechters een belangrijk gespreksonderwerp zijn bij MNF. Vorige week profiteerden de Seahawks van een foute beslissing nadat de zebra’s niet gezien hadden dat K.J. Wright de bal opzettelijk uit zijn eigen endzone sloeg. In plaats van Detroit bal op de 1-yard line was het een touchback en kregen de Seahawks de bal om de wedstrijd eenvoudig uit te spelen.

Deze week ging het mis vlak voor de laatste drive van de Steelers. De San Diego Chargers (2-3) hadden met een field goal een 20-17 voorsprong genomen. Na de aftrap en de touchback stonden er nog 2.56 minuten op de klok, maar bij de eerste play van Pittsburgh (3-2) van de drive begon met nog 2.38 minuten te gaan, zonder dat hier een verklaring voor was.

Deze extra seconden konden nog wel eens cruciaal worden. Michael Vick, nog steeds de quarterback van de Steelers in plaats van de geblesseerde Ben Roethlisberger bracht zijn ploeg langzaam richting de endzone, maar Heath Miller werd vijf seconden voor tijd op een yard van de endzone gestopt door de verdediging van de Chargers. De Steelers hadden vijf seconden te gaan voor nog maar een play. Weliswaar had Tomlin nog een time-out, maar bij een play van langer dan vijf seconden zou hier niets aan hebben.

Tomlin nam de gok en koos er voor om voor de overwinning te gaan en gaf running back Le’Veon Bell de ball in een wildcat formatie. Een play die bijna altijd langer dan vijf seconden duurt. Tomlin gaf Bell het vertrouwen en dit betaalde zich uit. Aanvankelijk leek Bell gestopt te worden, maar het lukte de sterspeler van de Steelers om de bal over de lijn te duwen voor de bevrijdende score.

Het controversiële einde overschaduwde een leuke en spannende editie van MNF. De Chargers namen als eerste de leiding via deze touchdown van Antonio Gates, die hiermee de tweede tight end met honderd touchdowns werd, na Tony Gonzalez.

De Steelers namen in het tweede kwart de leiding na een pick-6 van Antwon Blake, die het tijdens zijn return over 70 yards niet echt heel moeilijk werd gemaakt.

Het zou de enige voorsprong van de Steelers zijn tot in de laatste seconde. De Chargers namen steeds de leiding en het was Vick die zijn ploeg in de race hield, onder meer door deze touchdown pass over 72 yards naar Markus Wheaton voor een nieuwe gelijke stand.

In de slotminuten kwamen de Chargers niet verder dan een fieldgoal en durfden de Steelers wel het risico te nemen en zij werden dus beloond met een belangrijke overwinning in de strijd om een plek in de play-offs.

Foto: Twitter

2 Reacties
  1. Martijn Verbeek 8 jaar ago

    Steelers namen voor de Bell TD geen time-out, de tijd werd gestopt vanwege de fout van Addae op Miller. Als dat niet was gebeurd had ik de Steelers wel gewoon voor de FG zien kiezen.

  2. Chris Van Dijk 8 jaar ago

    Ik heb het aangepast. In de box score stond time-out, maar was door SD. Weet niet of de overtreding hier een invloed op heeft gehad, aangezien het de Steelers geen terreinwinst heeft opgeleverd. En het leek er niet op dat Tomlin nu beide opties open wilde houden. Ging vol voor de zege met de wildcat.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen