Game of the Week: Brady tegen Brees

Door

Gekscherend noemden we het in de podcast al “Grandpa Bowl”. Ietwat denigrerend, maar uiteraard een verwijzing naar de leeftijd van de heren Tom Brady en Drew Brees. Week 1 heeft meteen een heerlijk affice voor ons in petto met het duel tussen twee van de beste QBs ooit. Lang hebben NFL fans moeten wachten tot de start van het seizoen. Ondanks het gebrek aan publiek zal menig fan aan de buis gekluisterd zitten voor deze pot. Geef op het werk maar vast aan dat je een uurtje later bent op maandagochtend. Deze zondagavond wedstrijd tussen de New Orleans Saints en Tampa Bay Buccaneers wil je niet missen!

KNOTSGEK OFF-SEASON

Wie vorig jaar had voorspeld dat de Bucs offense er dit seizoen zo uit zou zien, was direct afgevoerd naar de dichtsbijzijnde inrichting. Fans in Tampa konden hun geluk niet op toen bleek dat Tom Brady naar de westkust van Florida zou komen. Middels een megacontract en een karrevracht aan offensieve wapens werd hij naar Tampa gelokt. De Bucs waren offensief al sterk bezet met onder andere Mike Evans, Chris Godwin, O.J. Howard en Ronald Jones. Daar bleef het echter niet bij.

Rob Gronkowski wilde namelijk wel terugkomen van zijn pensioen om nog een keer met Brady samen te spelen. Alsof dat niet genoeg was, werd vorige week ook Leonard Fournette aan de selectie toegevoegd. Er is geen enkel excuus meer voor OC Byron Leftwich. Dit team, dat toch al sterk was in offensief opzicht, moet elke opponent het vuur aan de schenen kunnen leggen.

SAINTS GAAN ALL-IN

Er zijn maar weinig teams die een offense op kunnen stellen die op papier sterker is dan die van de Bucs. Laat de offense van de Saints er daar nou net één van zijn. De front office in New Orleans deed er werkelijk alles aan om een nieuwe Super Bowl-run mogelijk te maken. Eerst werd Drew Brees teruggehaald waardoor een mogelijk salary cap drama werd uitgesteld.

Vervolgens kwam bijna de voltallige o-line terug en werd deze zelfs versterkt met first round rookie Cesar Ruiz. Het enige zwakke punt, een tweede goede receiver naast Michael Thomas, werd opgelost door Emmanuel Sanders aan te trekken. Bovendien lijkt Alvin Kamara fit en lijken de moeizame contractonderhandelingen inmiddels voorspoedig te verlopen. New Orleans kan teren op een offense die al flink op elkaar is ingespeeld; een groot voordeel in dit gekke seizoen.

DE SECONDARY ALS ACHILLESHIEL VAN DE BUCS

Tot zover de offense van beide ploegen. Welke defense gaat een vuist kunnen maken tegen dit offensieve geweld? De Bucs hebben een heel aardige verdediging op de been weten te brengen, waarbij opvalt dat de kracht vooral voorin ligt. Met onder andere Ndamukong Suh en Vita Vea in de gelederen ziet de d-line er afschrikwekkend uit. De grote verrassing van vorig jaar was het aantal sacks (19,5) van Shaquil Barrett.

Daar houdt het goede nieuws echter wel op. Het probleem bij de Bucs ligt in de secondary. De PFF coverage grade van 70.1, 20e in de NFL, was vorig seizoen nog niet eens zo slecht, maar de Bucs waren sterk afhankelijk van cornerback Carlton Davis. Deze groep is niet of nauwelijk versterkt tijdens het offseason en dus is het aan DC Todd Bowles om een stap te maken met de huidige groep.

SAINTS DEFENSE KENT NAUWELIJKS ZWAKTES

Saints head coach Sean Payton heeft de luxe om ook nog eens over een geweldige defensie te beschikken. Van de d-line, waar onder andere Marcus Davenport terug keert na een blessure, wordt heel veel verwacht. In de secondary is ervaring toegevoegd met Malcolm Jenkins als vervanger van Vonn Bell. Met Marshon Lattimore hebben de Saints tevens één van de beste cornerbacks in hun gelederen. Voor het zoeken naar zwaktes in de Saints defensie is een vergrootglas nodig. Alleen bij de groep linebackers kunnen wat vraagtekens worden gezet. Weliswaar werd Zach Baun gedraft als vervanger van A.J. Klein, maar er zal wel wat druk op de schouders van de rookie komen te liggen.

SAINTS FAVORIET

Aan beide kanten van het veld hebben Brees en de Saints een licht voordeel. Wat betreft de namen ontlopen beide teams elkaar in offensief opzicht nauwelijks. Echter hebben de Saints een belangrijk voordeel. Door de gebrekkige voorbereiding hebben de Bucs hun nieuwe offense nog nauwelijks uit kunnen testen. Bij de Saints is dit niet zo’n probleem. Men kan eenvoudig voortborduren op het playbook van vorig jaar. Waar de ploeg van Sean Payton uit de startblokken zal schieten, zou het bij Tom Brady en co allemaal nog wat roestig kunnen zijn.

In defensief opzicht wijst alles erop dat de Saints de sterke performance van vorig jaar kunnen overtreffen. Op twee teams na had de ploeg uit New Orleans in 2019 de meeste sacks en ook de run defense was zeer sterk. Indien Marcus Davenport en Sheldon Rankins fit zijn, gaat de d-line er zelfs ten opzichte van 2019 op vooruit. Ook bij Tampa is de d-line op orde, maar ligt er een zwakte achterin. Een dergelijke zwakte is bij de Saints nauwelijks aan te wijzen.

Indien de wedstrijd ontaardt in een shootout zouden de Bucs wel eens lang mee kunnen gaan. Er zijn wapens genoeg om op een gevarieerde manier de hele wedstrijd gevaarlijk te zijn. Dat de aanval van Brees punten gaat scoren, lijkt evident. Daarom zal het aan de Saints defense liggen of deze wedstrijd spannend wordt of niet. Brees is favoriet in dit duel met Brady, maar gezien het offensieve geweld bij beide teams gaat het zeer de moeite waard zijn om wakker te blijven voor deze Game of the Week.

Voorspelling: Saints 35 – 25 Buccaneers

Lees de verwachtingen van dit seizoen van de New Orleans Saints hier en van de Tampa Bay Buccaneers hier.

Coverfoto: Bill Feig / AP

Ook leuk om te lezen