Football Pool: Voorspellingen Week 2 geanalyseerd

Door

Iedere week bespreken we op deze plaats de voorspellingen van de deelnemers van de SportAm Football Pool 2013. Daarbij geven we extra aandacht aan opvallende voorspellingen. In Week 2 hebben we maar liefst 109 inzendingen mogen ontvangen (Week 1: 91).

Donderdagavond plaatselijke tijd stonden twee rivalen tegenover elkaar in Foxborough, de New England Patriots versloegen de New York Jets met een marge van een field goal, 13-10. Maar liefst 67% van de deelnemers aan de SportAm Football Pool voorspelde dat de Patriots de Jets met een marge van niet minder dan 11,5 punten zouden verslaan. Zij hadden waarschijnlijk op een betere avond van Tom Brady en zijn receivers gehoopt. De resterende 33% van de deelnemers slaat een goede slag en pakt 40 punten.

chart001

Zondag worden de overige twee wedstrijden in de categorie ‘Pick the winner’ afgewerkt, te weten New Orleans Saints @ Tampa Bay Buccaneers en San Francisco 49ers @ Seattle Seahawks. Daar waar wedkantoren met behulp van de spread proberen de gokkers te verdelen in twee gelijke groepen, zijn onze deelnemers niet te verdelen. Er zijn duidelijke verschillen te zien bij alle games in de categorie ‘Pick the winner’. Zo denkt 83% van de deelnemers dat de Saints met meer dan 3,5 punt verschil gaan winnen bij de Bucs. Daarnaast heeft 75% baat ibj een zege van of een kleine verliespartij voor de 49ers, de 3-punts-underdog in de uitwedstrijd bij de Seahawks.

chart002

chart003

Conform Week 1 voorspelt een groot deel van de deelnemers (54%) dat er deze week geen upsets plaatsvinden bij de door de organisatie geselecteerde wedstrijden. Als men dan toch een upset voorspelt, dan wordt het meest ingezet op de St Louis Rams. Zij spelen een uitwedstrijd bij de Atlanta Falcons. 21 van de 109 inzendingen hebben de Rams aangevinkt als dé verrassing van dit weekend. Opvallend is dat vijf deelnemers twee upsets verwachten. Als zij gelijk hebben, scoren zij 75 punten.

chart004

De onder de deelnemers meest populaire teams in de ‘Lock of the Week’ zijn de New England Patriots (vs New York Jets; 67x), de Baltimore Ravens (vs Cleveland Browns; 52x) en de Green Bay Packers (vs Washington Redskins; 50x). Afgaande op het voorgaande is het niet verrassend dat de Cleveland Browns tot de minst geselecteerde teams behoren, de Browns zijn samen met de St Louis Rams 0x geselecteerd. Dat de Rams niet één keer zijn geselecteerd, is opvallend gezien het feit dat 21 deelnemers verwachten dat zij voor een upset gaan zorgen tegen de Atlanta Falcons.

Adrian Peterson
Adrian Peterson scoorde vorige week nog twee touchdowns tegen de Detroit Lions. Als hij tegen de Chicago Bears dezelfde prestatie neerzet, bereikt hij de grens van 80 touchdowns in zijn carrière. Gezien de statistieken van de laatste drie jaren, waarin hij gemiddeld 12 touchdowns per seizoen liet noteren, zou het behalen van vier touchdowns in de eerste twee wedstrijden een zeer grote prestatie zijn. 70% van de deelnemers beaamt deze stelling en heeft voorspeld dat Peterson de milestone van 80 touchdowns deze week nog niet gaat bereiken. Echter, we hebben het hier over de MVP van het vorige seizoen. Het zal niet de eerste keer zijn dat hij de mensen verrast met een uitzonderlijke prestatie.

chart005
(donker paars is ‘ja’)

Joe Flacco zal de critici van de eerste week de mond snoeren. Althans, dat idee heeft 35% van de deelnemers. Zij verwachten dat hij tegen de Cleveland Browns 300 passing yards of meer zal verzamelen. Daarmee is hij niet de meest populaire quarterback deze week. Matthew Stafford van de Detroit Lions is precies 1x meer geselecteerd voor zijn wedstrijd tegen de Arizona Cardinals.

chart006

Na zijn prestatie van vorige week, maar liefst 184 rushing yards tegen de Washington Redskins, is LeSean McCoy van de Philadelphia Eagles favoriet voor het behalen van 80 rushing yards of meer. 75 deelnemers denken dat ook de verdediging van de San Diego Padres McCoy niet kan stoppen. Arian Foster, die vorige week tegenvallende cijfers liet noteren, is door 55 deelnemers aangevinkt.

chart007

Niet minder dan 46% van de deelnemers denkt dat A.J. Green van de Cincinnati Bengals zijn prestatie van vorige week, 162 receiving yards tegen de Chicago Bears, een vervolg kan geven tegen de Pittsburgh Steelers. Om punten te scoren moet Green maandagavond dan wel minimaal 80 receiving yards laten noteren. Slechts 10 deelnemers (6%) denken dat zowel A.J. Green, Roddy White als Reggie Wayne de grens van 80 receiving yards niet zullen bereiken.

chart008

Bij de categorie ‘Defense’ is er meer verdeeldheid onder de deelnemers. Richard Sherman van de Seattle Seahawks neemt het op tegen één van de sterkste ploegen in de league, de San Francisco 49ers, maar toch verwacht 23% van de deelnemers dat hij een sack of interception zal laten noteren. Overigens denkt 42% van de deelnemers niet dat de drie geselecteerde defensieve spelers een dergelijke play zullen maken.

chart009

Super Bowl
Tenslotte de Superbowl picker. Er is pas één speelweek gepasseerd of er zijn al enige verschuivingen te constateren. De Denver Broncos zijn na hun indrukwekkende prestatie in de openingswedstrijd tegen de Baltimore Ravens favoriet voor het winnen van de Superbowl. 39% van de deelnemers hebben de Broncos geselecteerd en zij zullen 100 punten verdienen als de Broncos daadwerkelijk de Superbowl winnen. In Week 1 kregen de Broncos nog slechts 23% van de deelnemers achter zich. De San Francisco 49ers waren vorige week nog favoriet met 30%, in Week 2 heeft 32% van de deelnemers hen aangevinkt. Met andere woorden, de 49ers en de Broncos krijgen het vertrouwen van 71% van de deelnemers. De NFL lijkt een ‘two-team-race’ te worden. De resterende teams welke door een noemenswaardig aantal deelnemers zijn aangeduid, zijn de Seattle Seahawks (9%; Week 1: 16%), de New England Patriots (7%; Week 1: 9%) en de Green Bay Packers (6%; Week 1: 9%).

2 Reacties
  1. John Weijgertse 9 jaar ago

    Hee Björn, hartstikke leuk initiatief dit. Complimenten! Ik heb 1 vraag. Het zal aan mij liggen maar ik kan nergens tussenstanden vinden. Kun je mij een link sturen? Tanx, John Weijgertse

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen