Todd Gurley en de status van running backs in de NFL

Door


In juli 2018 tekende Todd Gurley een megacontract bij de Rams. Vier jaar voor 60 miljoen dollar. Er volgde een periode waarin een aantal running backs wekelijks de highlight reels vulden. Denk aan Melvin Gordon, de opkomst van Alvin Kamara en Ezekiel Elliott. Laatstgenoemde deed het nog beter dan Gurley en tekende zes jaar voor 90 miljoen dollar. Daarna werd het stil rond de running backs, heel stil. In free agency werden nauwelijks running backs opgepikt en Melvin Gordon koos uiteindelijk voor een veel magerder contract bij de Broncos dan hij had voorzien. De grootste klap was de release van Gurley. De Rams zagen het niet meer in hem zitten en de voormalige superster tekende slechts een 1-jarige ‘prove-it-deal’ bij de Atlanta Falcons. Ondertussen tekenen wide receivers en cornerbacks het ene dure contract na het andere. Wat is er aan de hand bij het running back gilde?

RAMS ZIEN HET NIET MEER ZITTEN IN GURLEY

In 2018 was de voormalig Georgia-ster in de race om MVP te worden van het reguliere seizoen. Het feit dat die prijs eigenlijk nooit naar een running back gaat, zegt wel wat over zijn prestaties dat jaar. Onder andere 21 touchdowns en 1831 yards from scrimmage, maakten Gurley tot de grote ster in LA. Na het succesvolle reguliere seizoen was daar ineens weinig meer van over in de play-offs. Een knieblessure gooide roet in het eten en hij was geen schim meer van zichzelf.

Die lijn werd min of meer doorgetrokken tot in het 2019 seizoen. Zijn snap count werd gelimiteerd, maar zelfs dat hielp hem niet om weer de oude te worden. Een slepende knieblessure werd gevreesd. Die vrees zit zo hoog bij de Rams dat ze Gurley deze week lieten gaan. De ster van 2018 leverde zelfs geen draft pick meer op. Komend seizoen kost het de ploeg van Sean McVay zelfs nog $20 milioen aan dead cap. Gurley gaat komend seizoen in Atlanta proberen te laten zien dat hij het toch nog waard is.

CONTRACTRISICO

Melvin Gordon speelde vorig seizoen helemaal niet in Los Angeles. Op jacht naar een megacontract weigerde hij te spelen voor de Chargers. Naar verluidt wilde zijn voormalige ploeg hem toen maximaal $10 milioen per jaar betalen, te weinig volgens Gordon. Uiteindelijk moet hij zichzelf nu tevreden stellen met $16 milioen voor twee jaar bij de Denver Broncos, meer zat er niet in.

De hold out strategie werkte een stuk beter voor Elliott, die wel een lange termijn deal wist te sluiten. Le’Veon Bell sloot succesvol een contract bij de Jets in 2019. Maar ook zijn waarde gaat omlaag. De Jets zouden hem zelfs al hebben proberen te traden. Door de snelle dynamiek van deze positie is het risico op een flinke terugval enorm groot. Een ander voorbeeld is Alvin Kamara. Niet te stoppen in zijn rookie seizoen, maar afgelopen seizoen was het, mede door blessures, ineens een heel stuk minder. Teams lijken, zeker met voorbeelden als Gurley in het achterhoofd, het risico van een lang contract niet meer te willen nemen en liever een goedkope optie op te pikken in de draft.

BEWIJSDRANG

Dit jaar zijn er een aantal running backs die kunnen bewijzen een hoog niveau langere tijd vast te houden. Derrick Henry was misschien wel de sterkste speler in de playoffs. Zowel de Patriots als de Ravens defense beet zich stuk op het blok beton van de Titans. Deze week kreeg Henry de franchise tag van zijn team. Ook hij heeft dus nog geen lange termijn contract, maar dat kan hij komend seizoen wel gaan verdienen.

In Carolina is een complete rebuild aan de gang. Belangrijk onderdeel daarvan is hoogstwaarschijnlijk Christian McCaffrey. Run CMC was een positieve uitzondering op een verder dramatisch seizoen voor de Panthers. Het Bell/Gordon/Elliott-scenario van een hold out is ook hier goed mogelijk. Aan de andere kant is eigenaar Jake Tepper niet bang om met geld te smijten als het echt nodig is. Het wordt interessant om te zien of de Panthers hem komend seizoen een beetje uit de luwte houden aangezien er weinig lijkt te halen voor de ploeg uit Charlotte.

KYLE SHANAHAN

Ondanks dat het lastiger lijkt te worden voor running backs om lange contracten te verdienen, is er toch hoop. De 49ers bewezen afgelopen seizoen dat running backs een essentieel onderdeel van je offense kunnen vormen. Met drie sterke running backs (Mosters/Coleman/Breida) wist Kyle Shanahan elk team te verrassen met creatieve running plays. Als deze trend zich doorzet zullen teams wellicht meerdere goede running backs aan zich willen binden. Een bevestiging daarvan in free agency zien we nog niet. Tot nu toe werden er nauwelijks nieuwe contracten uitgedeeld aan de snelle, sterke mannen die hun leven wagen voor een paar yards.

Meer weten over de running backs in de aankomende draft, lees onze preview hier.

Coverphoto: Shotgun Spratling | LA Times

Ook leuk om te lezen