Fenomenale Nowitzki deelt mokerslag uit aan Thunder

Met nog minder dan vijf minuten te spelen, leek Oklahoma City Thunder-Dallas Mavericks weer een echte serie te gaan worden. De thuisploeg had een voorsprong van maar liefst vijftien punten genomen, en een 2-2 stand leek een formaliteit. Totdat een fenomenale Dirk Nowitzki in de laatste vijf minuten besloot dat het welletjes was. Hoogstpersoonlijk leidde hij zijn Mavs in een legendarische comeback, die via OT uitmondde in 112-105 zege in de wedstrijd, en een 3-1 voorsprong in de serie.

De Thunder hadden hun lesje kennelijk geleerd van Game 3. Toen immers, waren de Mavericks uit de startblokken geschoten, om binnen een vloek en een zucht een voorsprong, die nimmer meer uit handen werd gegeven, van twintig punten te creeren.

Dat moet anders, dacht OKC, en voegde de daad bij het woord. Een vlammende start zorgde ras voor een voorsprong van tien punten, waarbij de eerste acht schotpogingen alle werden verzilverd.

,,Dat was onze opzet”, legde Russell Westbrook uit in de rust. ,,We waren vastberaden om de eerste tik uit te delen. Agressief beginnen, laten zien dat we er waren.”

Niettemin stond er bij rust nog ‘maar’ een voorsprong van vijf punten op het bord. De reden: een straffe doubleteam van de Mavericks op Kevin Durant en, uiteraard, Dirk Nowitzki die het weer eens op z’n heupen had. Dirkules schoot 6 op 7 vanaf het veld en 9 op 9 van de vrijeworplijn, en had zijn ploeg met 22 punten hoogstpersoonlijk in de wedstrijd gehouden.

Een beetje extra hulp voor Nowitzki in de tweede helft, zo leek het, en de 3-1 voorsprong voor Dallas in de series leek nog slechts een formaliteit.

Niet dus. De hulp – afgezien van wat sporadische oprispingen van Jason Terry en Jason Kidd – bleef uit, terwijl Nowitzki zelf voor lange tijd droog kwam te staan. Oklahoma City daarentegen, nam, aan de hand van Kevin Durant, in het vierde kwart (met minder dan vijf minuten te gaan!) een voorsprong van liefst vijftien (!) punten. Russell Westbrook, Serge Ibaka, Thabo Sefalosha en Nick Collison scoorden daarbij allen in de dubbele cijfers.

Kat in ’t bakkie? Opnieuw mispoes. Een werkelijk fenomenale Dirk Nowitzki (13 punten in het vierde kwart, 40 punten in totaal), die de meest waarzinnige schoten zag vallen, bracht de ploegen met nog zes seconden te gaan op gelijke hoogte: 101-101 en OT. Legendary, schetste ESPN-commentator Jeff Van Gundy die prestatie van Nowitzki.

De mokerslag die de Duitser had uitgedeeld, dreunde na in de verlenging (112-105). En waar een serie-tot-het-gaatje (zeven duels) in het verschiet lag, zal de Thunder deze deceptie over twee dagen nog immer niet te boven zijn. Dallas klaart de klus woensdag in eigen huis. Met dank aan Dirk Nowitzki, de MVP van de 2011 NBA playoffs.