Falcons stunten in New Orleans, Packers winnen in de sneeuw

Door

De NFC South battle tussen de Falcons en de Saints leek op voorhand een ongelijke strijd. Het hielp ook niet voor Atlanta dat Alvin Kamara weer in de line-up stond. Alles leek erop dat dit een enorme oorwassing zou worden voor de bezoekers. Hoe anders zou het lopen. De Falconse defense die het hele jaar werkelijk nog niks had laten zien, stond er ineens. Matt Ryan speelde als vanouds. Het waren de Saints die een kansloze wedstrijd speelden. Op alle fronten werden ze overklast in de grootste upset tot nu toe. In een ijskoud Lambeau Field, met sneeuw en temperaturen onder het vriespunt, waren de Packers gebrand op revanche na de nederlaag tegen de Chargers. Het publiek dat ondanks de kou in groten getale aanwezig was kreeg waar voor haar geld. Een heerlijke wedstrijd werd pas in de allerlaatste seconde beslist nadat Christian McCaffrey op een haar na de goal line niet wist te bereiken. Ook in Indianapolis was er een upset van jewelste. De Dolphins wisten voor de tweede keer op rij te winnen op bezoek bij de Colts. De topper in de NFC tussen de Cowboys en de Vikings werd in het voordeel beslist van de ploeg uit Minnesota.


ONHERKENBARE FALCONS VERRASSEN DE SAINTS IN NEW ORLEANS

Atlanta Falcons @ New Orleans Saints | 26 – 9


Dit was voor velen de eerste wedstrijd die op het scoreformulier kon worden ingevuld afgelopen week. Er was simpelweg geen scenario te bedenken waarin Drew Brees en de terug gekeerde Alvin Kamara niet zouden winnen van de Falcons. De ploeg uit Atlanta dacht daar heel anders over. De rollen waren compleet omgedraaid. Een ijzersterke defense hield Brees op slechts negen punten zonder ook maar een touchdown te scoren.

FALCONS OPENEN STERK

Aanvallen is doorgaans niet het probleem voor Atlanta. Punten scoren ze genoeg. Het is de defense die ronduit dramatisch speelt. Ook nu opende Ryan sterk en de Falcons openden met een field goal. Binnengeschoten door de Zuid-Koreaan Younghoe Koo. De kicker werd deze week aan het team toegevoegd en zou een uitstekend debuut doormaken. Tijdens de opening drive van de Saints leek Brees orde op zaken te stellen. Opvallend genoeg werd vooral Latavius Murray ingezet en dus niet Kamara. De Falcons defense gaf een eerste teken van hun snode plannen door de Saints buiten hun endzone te houden. De thuisploeg moest genoegen nemen met een field goal. Ryan toonde lef door er voor te gaan op fourth-and-four tijdens de volgende drive. Zelf rende hij net ver genoeg voor een first down en beloonde zichzelf daar later voor met een touchdown pass op Austin Hooper.

SACKLANTA

Na de eerste drive leek de angst er toch een beetje ingeslopen bij de Saints QB. Niet alleen bij de QB, ook de O-line had plots schrik voor de Falcons pass-rush. Geheel onterecht was dat niet. De Falcons D-line was als herboren en trakteerde zichzelf op de ene na de andere sack op Drew Brees. Hierdoor wist New Orleans slechts zes punten te scoren in de eerste helft. Behalve dat verloren ze ook Marshon Lattimore met een blessure. De Falcons scoorden nog een field goal, onder meer door een geweldige 54-yard play van Julio Jones.

BREES MACHTELOOS

De machteloosheid van de Saints offense duurde maar voort. Ook in de tweede helft wist Brees het gaspedaal maar niet te vinden. Het zei eigenlijk alles dat punt returner Deonte Harris de meeste gevaarlijke speler was. Nadat de Saints weer gestuit waren in de redzone besloot Ryan gas te geven. Een lange drive werd afgerond met een touchdown van running back Brian Hill. De voorsprong groeide daarmee naar 20-9. Het lukte de Saints maar niet om iets in te brengen tegen de opgeleefde Falcons-D. Iedereen deelde in de malaise bij New Orleans. Bij een punt van de Falcons kreeg de thuisploeg een terechte roughing the kicker penalty. Het zou Atlanta drie punten opleveren.

MEGASTUNT ATLANTA

Het was om moedeloos van te worden voor de fans in Mercedes-Benz Superdome. Niks lukte aanvallend voor de thuisploeg. Zelfs een slotoffensief bleef uit. Atlanta hield eenvoudig stand en zorgde voor een megastunt tegen de Superbowl kandidaat. Het is te vroeg om de vraag te stellen of Teddy Bridgewater het niet beter deed dan Brees maar er is wel werk aan de winkel voor de veteraan. Voor de Falcons was het eindelijk goed nieuws in een seizoen dat dramatisch verloopt tot nu toe. De playoffs gaan ze niet meer halen maar ze laten wel zien dat er nog steeds rekening moet worden gehouden met ze. De Saints blijven op koers in de NFC South omdat de Panthers ook verloren in Green Bay.


PACKERS HOUDEN STAND IN DE VRIESKOU

Carolina Panthers @ Green Bay Packers | 16 – 24


Een schitterende setting in Green Bay. Dikke jassen, koukleumende spelers en neer dwarrelende sneeuwvlokken. Ondanks de vrieskou was Lambeau Field afgeladen vol. De Packers waren met een kater terug gekomen uit LA. De Panthers wisten dat ze de achterstand op de Saints konden verkleinen in de NFC South. Teleurstellen zou de wedstrijd zeker niet. Na een bloedstollend einde kwam McCaffrey uiteindelijk centimeters te kort om de stand gelijk te trekken.

OP EN NEER

Kyle Allen, die inmiddels weet dat Cam Newton niet meer terug keert dit seizoen, gaf al vroeg een visitekaartje af. Een uitstekende drive met big plays van DJ Moore en McCaffrey werd afgerond met een pass in de endzone naar Curtis Samuel. Rodgers sloeg meteen terug. Terwijl het begon te sneeuwen liet hij Aaron Jones zijn eerste touchdown van de wedstrijd binnen rennen. Jones is misschien wel de revelatie van dit seizoen en was ook deze wedstrijd weer nauwelijks af te stoppen. Opvallend was dat de Packers vooral over de grond erg sterk waren. De Carolina defense vond daar geen antwoord op.

KANTELPUNT

Na een sterke fase van de Panthers stond er een 10-7 voorsprong voor Carolina op het bord. Allen had opnieuw de bal gekregen en was al halverwege het veld. Juist op dat moment ging de jonge QB in de fout. Hij liet de bal knullig vallen en de Packers konden overnemen. Het bleek een kantelpunt te zijn in de wedstrijd. Davante Adams ving een diepe bal van Rodgers op wonderbaarlijke wijze. Jones was het die wederom de touchdown binnen liep. Vlak daarna was er weer een cruciaal moment. Rodgers werd onder druk gezet in zijn eigen endzone en kreeg bijna een sack tegen. Gerald McCoy viel over de QB heen en kreeg daarvoor een discutabele roughing the passer penalty. De Packers trokken door om voor rust de wedstrijd te beslissen. Op de goal line was het nota bene McCoy die Green Bay van een touchdown weerhield op fourth down. De voorsprong was er wel bij de rust voor de Packers: 14-10.

JONES ONGRIJPBAAR

Rodgers was van plan de wedstrijd in de tweede helft snel in het slot te gooien. De offense sneed als een mes door de boter en wist binnen de kortste keren weer te scoren. En weer was het Aaron Jones. De Panthers defense had absoluut geen antwoord op de running back. Even later leek het helemaal beslist. Allen deed bijna alles goed tijdens een lange drive behalve de laatste pass in de endzone. Die werd gevangen door de Packers. Green Bay benutte nog een field goal en stond plots al op 24-10.

PANTHERS COMEBACK NET TE LAAT

Toch gaven de Panthers niet op. Terwijl het inmiddels hard aan het sneeuwen was, liet Allen zien karakter te hebben. Mede door een prachtige pass op Jarius Wright kwam Carolina terug in de wedstrijd. McCaffrey, wie anders, scoorde de touchdown. De two-point-conversion werd gemist. Ook de Panthers defense stond plots zijn mannetje en zo kreeg Allen in de slotfase de kans om alsnog te stand gelijk te trekken. Maar liefst 17 plays en meer dan 80 yards verder kregen de Panthers hun laatste kans om de touchdown binnen te halen. Uiteraard was het McCaffrey die het moest doen. Met een uiterste krachtsinspanning kwam hij tot centimeters van de goal line maar het was net niet genoeg. De Packers hielden standen en pakken een belangrijke thuisoverwinning in de strijd om de 1st seed in de NFC.


OVERIGE DUELS


Miami Dolphins @ Indianapolis Colts 16 – 12

Ryan Fitzpatrick en de Dolphins stuntten met een overwinning in Indy op de Colts.

Minnesota Vikings @ Dallas Cowboys 28 – 24

Dalvin Cook is niet te stoppen in een belangrijke overwinning voor de Vikings on the road.

Coverfoto: Jeff Siner/Charlotte Observer

Ook leuk om te lezen