Coach’s Tape: Succes van Falcons verklaard

Door

De Atlanta Falcons staan momenteel bovenaan in de NFC rankings. Het team heeft dit seizoen extreme groei getoond. Reden genoeg om het team eens onder de loep te nemen en te analyseren wat hen op dit moment zo goed maakt. Ik heb drie wedstrijden bekeken. San Diego, Carolina en Washington. Hiervoor heb ik gebruik gemaakt van de All 22 tape, het nieuwe fenomeen van de NFL beschikbaar gesteld voor fans. De tape, normaal alleen beschikbaar voor coaches, toont alle 22 spelers tegelijk en vertelt veel over de strategie die gebruikt wordt. Want de tape liegt nooit.

Offense

Laten we beginnen met de offense die geleidt wordt door quarterback Matt Ryan. Het eerste dat opvalt is dat de nieuwe offensive coördinator Dirk Koetter een uitstekend begrip heeft van zijn personeel en er alles aan doet om ze in postie te brengen waar ze kunnen slagen. Het creëren van mismatches staat hoog in het vaandel van de playcaller. Essentieel hierin zijn de twee geweldige receivers op het roster. Roddy White en Julio Jones. Het talent van Jones is niet van deze wereld. Zijn vermogen om catches te maken aan de zijlijn is geweldig. Hij heeft pogo sticks als benen en het vermogen om de voeten binnen de lijnen neer te krijgen is uitmuntend.

Tight end Tony Gonzalez, bezig aan zijn 16e seizoen, speelt nog immer als een jonge god. Het is geweldig om te zien in hoeveel verschillende posities hij opgelijnd wordt op het veld. Waar de tight end voorheen altijd aan de offensive line vast geplakt stond met de hand op de grond, worden spelers als Gonzo nu in een flex positie gezet. Van de lijn af in een receiver stance. Gonzalez wordt in sommige situaties zelfs als buitenste receiver gebruikt. Enorm slimme speler die altijd de vrije spots weet te vinden in een defense en enorm slim is in het afschermen van de bal met zijn grote lijf. Zijn handen zijn van goud en hij is enorm sterk met de bal in de handen en breekt geregeld tackles op weg naar first downs. Als #88 wordt gedekt door een linebacker of safety is het kinderspel voor de TE. Hij zal altijd vrij komen.

Bovendien is Koetter slim in het gebruiken van motions. Spelers te vragen voor de snap achter de line of scrimmage langs te gaan en een ander plek in te nemen. Hiermee geeft hij Ryan een extra hulpmiddel om de Defense voor de snap te lezen. Want als er een verdediger met de receiver mee loopt, duidt dit op man coverage. Zo heeft de tacktiek een groot aandeel in het succes van de 3e keuze in de 2008 draft.

Klik op de afbeelding om het hele verhaal over het succes van de Falcons te lezen.

Ook leuk om te lezen