Ellsbury naar Yankees tijdens drukke transferdag

Door

World Series - St Louis Cardinals v Boston Red Sox - Game Six

De New York Yankees hebben wederom een grote slag geslagen in free agency. Terwijl de onderhandelingen met Robinson Cano zeer moeizaam verlopen hebben ze bij de buren in Boston niemand minder dan Jacoby Ellsbury gehaald. De 30-jarige outfielder tekent in de Bronx een contract voor zeven seizoenen met een optie voor een achtste ter waarde van 153 miljoen.

Volgens bronnen betekent de komst van Ellsbury niet dat een terugkeer van Cano uitgesloten moet worden. De kans lijkt echter wel kleiner geworden, gisteren werd er namelijk ook bericht dat als New York en Cano er daadwerkelijk niet uit komen, Seattle weleens een grote favoriet zou kunnen zijn om Cano binnen te halen.

Morneau, Nathan & Pierzynski

Naast de spraakmakende Ellsbury transfer waren er ook andere grote namen die een nieuw onderkomen hebben gevonden. Justin Morneau tekent voor twee seizoenen in Colorado waar hij op het eerste honk Todd Helton zal moeten vervangen. Morneau, 32, speelde vorig jaar voor Minnesota en Pittsburgh en had een matig seizoen met een slaggemiddelde van .259. De Rockies hopen dat Morneau (AL MVP in 2006 en runner-up in 2008) zijn vorm kan herpakken in het hitters paradijs dat Coors Field heet.

De kritiek op de Tigers was groot toen zij eergisteren Doug Fister weg deden in een trade met de Nationals. Vannacht werd echter al meteen duidelijk dat deze trade deels bedoeld was om geld vrij te maken voor een nieuwe closer die luistert naar de naam Joe Nathan. Nathan (39) was vorig jaar goed voor 43 saves voor de Texas Rangers en had een ERA van 1.39. Hij tekent in Detroit een contract voor twee jaar ter waarde van 20 miljoen.

Tot slot is er een catcher switch in Boston. A.J. Pierzynski zal komend seizoen te bewonderen zijn in Fenway Park, hij tekent voor één seizoen en zal in Boston een catching duo vormen met David Ross. Pierzynski (36) speelde vorig jaar nog voor Texas, hier sloeg hij .272 met zeventien homeruns en 70 RBI’s.

In Boston vervangt Pierzynski niemand minder dan Jarrod Saltalamacchia. De man met de mooiste naam in de MLB vertrekt naar South Beach om voor de Miami Marlins te gaan spelen. Hij tekent in Miami voor drie seizoenen en zal naar alle waarschijnlijkheid een basisplaats krijgen als catcher.

Ook Saltalamacchia zal komend seizoen niet terugkeren in Boston
Ook Saltalamacchia zal komend seizoen niet terugkeren in Boston

Trades, trades en nog meer trades

Naast het binnenhalen van Justin Morneau waren de Rockies ook nog goed voor een trade. Centerfielder Dexter Fowler trekt naar de Houston Astros en werper Jordan Lyles en outfielder Brandon Barnes komen daarvoor richting Colorado. De 27-jarige Fowler werd al langer in verband gebracht met een mogelijke trade en vertrekt nu dus naar Houston. De vraag is echter hoe productief Fowler zal zijn buiten Colorado. In Colorado sloeg Fowler immers .298, maar daar buiten slechts .241. Met Brandon Barnes (27) krijgen de Rockies een backup outfielder terug met goede defensieve kwaliteiten. Het aantrekken van Jordan Lyles is curieus te noemen. Ondanks zijn jonge leeftijd (22) staat Lyles bekend als iemand die snel homeruns op geeft en dat is te zien aan zijn career ERA van 5.35. En iedereen die bekend is met Coors Field weet dat zulke werpers niet echt geschikt zijn voor de omgeving waarin de Rockies spelen.

De Oakland Athletics blijven ook druk bezig, Craig Gentry verruilt Texas voor Oakland terwijl mede-outfielder Michael Choice de omgekeerde weg bewandeld. Gentry (30) was in Texas veelal een backup maar stond bekend om zijn snelheid en goede defensieve kwaliteiten. Choice, 23, was in 2010 nog de tiende keuze in de draft maar wist in Oakland nog niet door te breken. In het outfield moet Gentry het vertrek van Seth Smith opvangen, hij trekt naar San Diego en in ruil daarvoor krijgt Oakland de beschikking over set-up man Luke Gregerson.

Tot slot was er een three-team trade die de Rays een nieuwe starting catcher heeft opgeleverd. Ryan Hanigan verlaat de Cincinnati Reds voor de Tampa Bay Rays terwijl ook Arizona in de trade betrokken werd: zij sturen de dure reliever Heath Bell (ERA van 4.11 voor Arizona in 2013) richting Tropicana Field. Hanigan (33) sloeg vorig jaar slechts .198 maar heeft wel altijd een hoog OBP percentage (.359 gedurende zijn carrière) en staat bekend als een uitstekende defensieve catcher die ook goed pitches kan framen. In Tampa Bay zal hij een duo vormen met de veteraan José Molina die onlangs zijn contract verlengde. José Lobaton zal door de komst van Hanigan waarschijnlijk binnenkort vertrekken.

Hanigan, een van de beste defensieve catchers in de MLB, vertrekt na zeven jaar bij Cincinnati
Hanigan, een van de beste defensieve catchers in de MLB, vertrekt na zeven jaar bij Cincinnati

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen