Dutch Watch: Jansen heeft het lastig, Schoop even belangrijk

Door

Voor Xander Bogaerts en Andrelton Simmons zit het seizoen er (meer dan waarschijnlijk) na september op. Ozzie Albies, Didi Gregorius, Kenley Jansen, Jurickson Profar en Jonathan Schoop liggen op koers voor de play-offs, al dan niet via een wildcard. In deze Dutch Watch lees je hoe het onze landgenoten afgelopen week verging in de majors.

Ozzie Albies en de Atlanta Braves konden zich vorige week meten met de beste ploeg in de National League. De LA Dodgers kwamen naar Georgia voor drie wedstrijden en Albies en consorten lieten merken dat ze niet voor niets bovenaan staan in de NL East. Daarna volgde voor de Braves een serie tegen de Miami Marlins, de afsluiting van een lange homestand.

De Dodgers hadden 9 van hun laatste 11 wedstrijden gewonnen toen ze op 16 augustus openden tegen de Braves. Met 0-for-2 en twee walks werd Ozzie Albies aardig aan banden gelegd, maar toch had Atlanta lang uitzicht op een mooi resultaat. De homer happy Dodgers sloegen genadeloos toe in de late innings: 8-3. In de tweede wedstrijd gebeurde iets zeldzaams. Voor de vierde keer dit jaar kreeg Albies een error achter zijn naam, maar hij maakte dit meer dan goed in de derde inning.

Ronald Acuna en aanwinst Adeiny Hechevarria konden scoren na de RBI-double van de kleine infielder. Dit was goed voor z’n 68e RBI en de helft van de productie deze avond. Atlanta won met 4-3. Zondag tankte de ploeg vertrouwen door de Dodgers met 5-3 te kloppen. Albies was 1-for-4 en tekende voor zijn 33e double van het seizoen. Runs of RBIs leverde het hem niet op.

SWEEPING THE FISH

In de eerste wedstrijd tegen de Marlins bleef Albies verstoken van een hit. Toch scoorde hij nog wel een run. De infielder kwam op het eerste honk terecht na een error van collega Isan Diaz.Voor de 12e keer dit seizoen stal Albies daarna een honk. Een single van Freddie Freeman, deze avond goed voor 4 RBIs, stelde hem in staat te scoren op weg naar een 5-1 overwinning. Atlanta kwam ook in de tweede ontmoeting tot vijf runs, maar voor de tweede wedstrijd op rij moest Albies het zonder een hit doen. Dat is best opmerkelijk, want juist tegen de Marlins wist de infielder ze dit seizoen goed te raken. Hij startte deze serie met 22 hits tegen deze opponent en dat aantal bleef ook na de wedstrijd van donderdag staan. Albies was 0-for-4, maar zag zijn maatje Ronald Acuna de winnende run binnenslaan: 3-2.

De Red Sox kregen alle gelegenheid om hun mooie prestatie in Cleveland een vervolg te geven. De Baltimore Orioles kwamen vorig weekend op bezoek en Boston wilde de eigen fans wel weer eens wat laten zien. Xander Bogaerts begon met een 4-game hitting streak aan de homestand en wist deze tegen de O’s keurig uit te bouwen. De verwachting was dat de Philadelphia Phillies later in de week voor wat meer tegenstand zouden zorgen.

Boston had weinig te duchten van de Baltimore Orioles, maar de ploeg moest vorige week vrijdag nog wel even op gang komen. Pas in de zesde inning beenden ze weg van de O’s en Bogaerts bewaarde z’n eerste en enige hit tot de zevende inning. Zijn 41e double leidde tot een run en de Red Sox stapten met een 9-1 zege van het veld. Ook in de tweede ontmoeting noteerde Xander Bogaerts een hit, waardoor zijn streak op zes wedstrijden kwam te staan. De single leverde niets op, maar Boston won opnieuw. Voor de vierde keer op rij en dit keer met 4-0. Bogey wachtte nog altijd op z’n eerste RBI in deze serie, maar deze kon hij in de derde wedstrijd afvinken. Via een ground out en een infield single kwam hij tot twee binnengeslagen punten. Niet spectaculair, maar wel nodig op weg naar de vijfde opeenvolgende win: 13-7.

EINDE VAN DE STREAK

Xander Bogaerts had inmiddels een 7-game hitting streak staan toen de Phillies zich meldden in Boston. Die reeks leek te stranden in de eerste wedstrijd. Drie keer was Bogey onverrichter zake teruggekeerd uit het slagperk, maar in de negende inning volgde de hit alsnog. Zijn 43e double kwam bij een 3-2 achterstand en geen enkele uit. Z’n ploeggenoten kregen Bogaerts echter niet over de thuisplaat. Na vijf zeges op rij leden de Red Sox nu weer een nederlaag. Ook de tweede wedstrijd tegen de Phillies ging verloren. In dit duel eindigde ook de streak van Xander Bogaerts. Hij was 0-for-4 in de ontmoeting die met 5-2 verloren ging. Zijn slaggemiddelde zakte naar .303. Van de regulars in Boston doen alleen Rafael Devers (.331) en JD Martinez (.307) het beter.

Zelden zal een weekend voor de New York Yankees zo pijnlijk zijn begonnen als vorige week tegen de Indians. Cleveland liet Didi Gregorius en de zijnen op 15 augustus werkelijk alle hoeken van het eigen stadion zien, maar de Bronx Bombers herstelden zich vervolgens knap. Onze landgenoot was één van de spaarzame lichtpuntjes in de eerste wedstrijd en zou in deze serie van vier twee homeruns slaan. Dit alles moest aan de westkust een vervolg krijgen op bezoek bij de Oakland Athletics.

Als één van de weinige Yankees kwam Didi Gregorius wel opdagen tijdens de eerste wedstrijd tegen Cleveland. De Amsterdammer was 3-for-5 met een solo homerun in de vijfde inning. Dit betekende de tweede run voor New York, maar de Indians hadden op dat moment al 12 runs de thuisplaat zien passeren. Het werd uiteindelijk een zeer pijnlijke 19-5 nederlaag. De Yankees revancheerden zich door de tweede wedstrijd met 3-2 te winnen. Gregorius was 0-for-4, maar kwam middels een fielder’s choice nog wel op de honken. Hij zou één van de twee runs scoren in de eerste inning. Zaterdag zette hij, als aangewezen slagman, zijn ploeg op een 3-2 voorsprong in de vierde inning. Z’n 11e homerun was ook zijn enige hit in vier slagbeurten. Met een zwaarbevochten 6-5 wonnen de Yankees voor de zevende keer in acht wedstrijden. Cleveland sloot echter af met een zege: 8-4. Gregorius was daarin 0-for-4.

ZELDZAME SWEEP

Aan de westkust deed het slaggemiddelde van onze landgenoot goede zaken. Gregorius opende de serie in Oakland dinsdag met twee singles en twee strikeouts. Kansen kregen de Yankees wel, maar ze lieten acht spelers achter op de honken. Gregorius was, net als vier van zijn teamgenoten, 0-for-1 met runners in scoring position. Oakland was effectiever en won met 6-2. Sir Didi begon de tweede wedstrijd met een double in de tweede inning en werd binnengeslagen door Mike Tauchman voor een 1-0 voorsprong.

Met een RBI-double in de zevende had Gregorius ook het laatste woord, maar verder dan een 4-6 nederlaag kwam New York niet. Het overkomt de Yankees zelden, maar donderdag werd een sweep hun deel. Didi Gregorius was 0-for-4 in de derde ontmoeting, die met 5-3 verloren ging. Het was pas voor de vierde keer deze maand dat de kortestop niet tot een hit kwam.

Op 6 augustus, thuis tegen de St. Louis Cardinals, noteerde Kenley Jansen zijn 26e save van het seizoen. Dat aantal stond nog altijd achter zijn naam toen hij vorige week met de Dodgers aan de serie tegen de Atlanta Braves begon. Jansen kwam sindsdien ook slechts vier keer, met wisselend succes, in actie. Ook tegen de koploper in de NL East moest onze landgenoot het doen met een bijrol. Tegen de Blue Jays daarentegen moest Jansen opstaan, maar helaas werd tegen die tegenstander eens te meer duidelijk dat hij niet bezig is aan zijn beste periode.

De Dodgers wonnen de eerste wedstrijd in Atlanta en er was zelfs een save weggelegd voor Julio Urias. De reliever betrad de heuvel met een 6-3 voorsprong in de zevende inning en zou LA naar en 8-3 win leiden. Diezelfde Urias kwam een dag later overigens op de suspended list te staan. De MLB schorste hem onder meer vanwege domestic violence. Kenley Jansen zag dit alles vanuit de bullpen gebeuren en dat veranderde niet in de tweede wedstrijd. Dave Roberts had ook nu geen reden om een beroep te doen op z’n closer, want Atlanta won met 4-3. Die reden was er zondag eigenlijk ook niet. De Braves hadden in de zesde inning een 5-3 voorsprong genomen, maar toch mocht Jansen in de negende even aan de bak. De closer hield Atlanta van scoren en had slechts 10 pitches nodig voor zijn drie nullen. Aan de stand veranderde niets meer.

TEGENSLAG

Tegen de Toronto Blue Jays kreeg Jansen weer eens de kans om de hoofdrol op te eisen. Niet in de eerste wedstrijd, want daarin wasten zijn Dodgers de bezoekers de oren: 16-3. Woensdag maakten de knuppels van de Dodgers minder kabaal. Een homerun van Will Smith maakte het verschil op het moment dat Jansen naar de heuvel ging in de negende inning. Randal Grichuk werd eenvoudig met drie slag weggezet, maar de homerun van Rowdy Tellez kostte de closer zijn zesde blown save van dit seizoen. Max Muncy redde zijn ploeggenoot door in de 10e inning de Dodgers met een 2-1 zege naar huis te sturen. Met een ERA van 3.70, z’n hoogste ooit in de majors, 8 homeruns en 6 blown saves is Jansen veel minder dominant dan in voorgaande jaren. Daar staan nog wel 26 saves tegenover.

Jurickson Profar moet zich af en toe hij vijfde wiel aan de wagen voelen in Oakland. Door zijn matige prestaties aan slag heeft manager Bob Melvin hem gedegradeerd tot een utility player en dat betekent dat onze landgenoot moet wachten op zijn kans. Zijn A’s namen ’t vorige week op tegen de Houston Astros, maar Profar kwam nauwelijks in het stuk voor. Na de serie van vier wedstrijden stonden er slechts twee at-bats achter zijn naam en verdedigend kwam hij zelfs helemaal niet in actie. Tegen de Yankees kon het daarna eigenlijk alleen maar beter gaan voor het voormalige toptalent.

Voor de Athletics was het een bijna perfect weekend. Oakland trakteerde de eigen fans op drie overwinningen in de vier wedstrijden tegen de Astros. Jurickson Profar was slechts een figurant in dit succes. Na de met 7-6 gewonnen eerste wedstrijd mocht hij in de tweede als pinch runner aan de slag. Hij verving Khris Davis in de 12e inning en zag z’n team in de 13e met 3-2 zegevieren. Met een 3-1 zege in de derde wedstrijd stelden de A’s de winst in deze serie veilig. Bob Melvin gunde Jurickson Profar opnieuw geen speeltijd. Dat was wel het geval in de laatste wedstrijd tegen de divisierivaal. Als aangewezen slagman kwam hij in twee at-bats niet tot een hit. Verder dan een walk in de vijfde inning kwam Profar niet. Een sweep zat er ook niet in voor zijn ploeg, want Houston vertrok met een 4-1 zege uit het Coliseum.

EEN KANSJE

Tegen een ander topteam uit de American League trokken de A’s de goede lijn door. De Yankees werden in de eerste wedstrijd met 6-2 verslagen, maar Profar had hier geen aandeel in. Hij zag Corban Joseph opnieuw het tweede honk bemannen. De vervanger van Profar kwam echter niet tot een hit, maar dat gebeurde hem pas voor de tweede keer sinds zijn call-up. Joseph moest woensdag zijn plaats afstaan aan Profar en die scoorde voor het eerst sinds 9 augustus weer eens een run. Eerst was er in de vijfde inning z’n 18e tweehonkslag van het seizoen en deze werd gevolgd door zijn 46e run. Jurickson Profar liep de 5-1 over de thuisplaat en de A’s zouden uiteindelijk met 6-4 winnen. Zijn 1-for-3 was niet voldoende om z’n plek op het tweede honk te behouden. Vanuit de dug-out zag Profar hoe Oakland de Yankees op een sweep trakteerden: 5-3.

Tussen 15 en 18 augustus kreeg Minnesota, op bezoek bij de Texas Rangers, de kans om de leiding in de AL Central weer wat uit te breiden. Tegen de matige Rangers grepen de Twins die mogelijkheid met beide handen aan. Helaas had Jonathan Schoop hier niet zoveel over te zeggen, maar in die ene wedstrijd die hij speelde, was hij wel erg belangrijk voor zijn ploeg. Toch wist hij manager Rocco Baldelli niet te overtuigen hem een plek in de starting line-up te geven. Ook thuis tegen de Chicago White Sox begon Schoop “gewoon” weer op de bank.

WEER EENS BELANGRIJK

Jonathan Schoop zal er inmiddels aan gewend zijn dat hij z’n naam niet terugziet in de starting line-up. Ook vorige week donderdag, in de eerste wedstrijd tegen de Rangers, kreeg Luis Arraez weer de voorkeur op het tweede honk. Zelfs een rol als pinch hitter zat er niet in voor Schoop in dit met 13-6 gewonnen duel. Een dag later mocht Jonathan Schoop starten en liet hij in de zevende inning zien dat hij nog altijd over een portie kracht beschikt. Met zijn 17e homerun van het jaar zette onze landgenoot de Twins op een 4-3 voorsprong. Het was z’n enige hit in drie at-bats en ook zijn laatste wapenfeit in deze serie. Zijn 2-run homerun bleek echter voldoende voor de tweede zege: 4-3. De Twins hielden zich ook in de overige twee wedstrijden niet in. Met respectievelijk 12-7 en 6-3 werd afscheid genomen van de Lone Star State.

De serie tegen de White Sox begon tegenvallend. Voor Schoop omdat hij opnieuw veroordeeld was tot een plek in de dug-out en voor de Twins omdat de Sox met 6-4 te sterk bleken. Minnesota sloeg dinsdag keihard terug, maar deed dit zonder Nederlandse inbreng. Vanaf de bank zag Schoop zijn team de White Sox met 14-4 van het veld blazen. De international mocht wel opdraven tijdens de rubber match. Pas voor de zesde keer deze maand mocht hij starten en plaatsnemen op zijn vertrouwde tweede honk. De Twins weten doorgaans wel raad met het slaghout, maar daar was dit keer geen sprake van. Slechts drie hits noteerde Minnesota en één daarvan kwam op naam van Schoop. Bij een 4-0 achterstand kwam Schoop in de achtste inning door met een double, z’n 21e dit jaar, maar verder dan het tweede honk kwam de international niet. Chicago won: 4-0.

Op 2 augustus speelde Andrelton Simmons zijn voorlopig laatste wedstrijd van het seizoen. De begenadigde kortestop liep een dag later een enkelblessure op tijdens batting practice en is sindsdien uit de roulatie. We zullen de viervoudig winnaar van een Gold Glove deze maand waarschijnlijk ook niet terug op de velden zien, want Simmons heeft laten weten de tijd te nemen voor zijn herstel. De prestaties van de LA Angels geven hem daar ook de kans voor. Veel meer dan een derde plaats in de AL West zit er voor de Halos niet in en de play-offs zijn al tijden uit zicht.

De Angels sloten vorige week hun homestand goed af door drie van de vier wedstrijden tegen de Chicago White Sox te winnen. Op bezoek bij de Texas Rangers kreeg dit geen vervolg. Nu waren het de Rangers die drie van de vier duels wonnen. Ze blijven nog even in Texas, want dit weekend staat een serie tegen de Astros op het programma. Andrelton Simmons zal zich bij het team voegen, maar het lijkt uitgesloten dat hij in actie komt.

Cover Photo: Anthony Souffle/Star Tribune

Ook leuk om te lezen