Dopingzondaars worden vandaag gestraft

Door

Reading Fightin Phils v Trenton ThunderAl maandenlang houdt de Biogenesis-zaak Major League Baseball en al haar belanghebbenden bezig. Anthony Bosch, de eigenaar van de Biogenesis kliniek in Florida, zou meerdere Major- en Minor League spelers hebben voorzien van prestatiebevorderende middelen. Meneer Bosch heeft inmiddels besloten zijn medewerking te verlenen aan een onderzoek van de MLB naar de spelers die bij deze zaak betrokken zijn.

Een van de hoofdverdachten, Ryan Braun, werd al voor 65 wedstrijden geschorst. Vandaag lijkt eindelijk duidelijk te worden wat de consequenties zijn voor de andere spelers die in aanraking zijn gekomen met Anthony Bosch.

Verdachten

De verwachting is dat er vandaag minimaal 13 spelers geschorst zullen worden. Binnen die groep zijn Alex Rodriguez, Nelson Cruz, Jhonny Peralta, Everth Cabrera en Jesus Montero de bekendste namen. Net als het grootste deel van de groep ligt het voor de hand dat de laatste vier 50 wedstrijden schorsing aan de broek krijgen. Dit omdat het pas hun eerste vergrijp is en in het nieuwe Collective Bargaining Agreement (een soort CAO), dat de spelersvakbond met de MLB heeft afgesproken, staat dat voor een eerste veroordeling 50 wedstrijden schorsing de maatstaf is.

Volgens de laatste berichten zullen de meeste spelers de schorsing accepteren en de rest van het seizoen aan de kant blijven. Dat betekent voor de Tigers (Peralta) en de Rangers (Cruz) een behoorlijke aderlating. Bij de Rangers zou het wel eens een mogelijkheid tot meer speeltijd kunnen bieden voor Nederlander Jurickson Profar, die de laatste weken al vaker speeltijd in het outfield heeft gekregen en de rechtsveldpositie voor de rest van het seizoen over zou kunnen nemen van de geschorste Cruz.

A-Rod

Het geval A-Rod is, uiteraard, een geval apart. Omdat hij in 2009 al heeft toegegeven eerder steroids gebruikt te hebben, ziet de MLB hem niet als een ‘first time offender’, maar gaat zij hard achter hem aan. Hem zou inmiddels een schorsing van 140 wedstrijden (tot het einde van het seizoen 2014) boven het hoofd hangen. Via zijn advocaten heeft Rodriguez al laten weten, in tegenstelling tot de andere spelers, in beroep te zullen gaan tegen de uitspraak.

Dat beroep zou echter wel eens erg slecht voor hem af kunnen lopen. MLB Commissioner Bud Selig heeft namelijk al laten weten dat hem dan wel eens een levenslange verbanning boven het hoofd kan hangen. Hij zou na ‘Shoeless’ Joe Jackson en Pete Rose de derde grote ster kunnen worden die zou verbanning zou ontvangen, de eerste die de verbanning te danken heeft aan doping (de andere twee waren betrokken bij gokschandalen).

Schikking

Selig heeft A-Rod tot afgelopen weekend de kans gegeven te schikken, maar een poging van Rodriguez daartoe op het allerlaatste moment werd hardhandig afgewezen na opmerkingen die A-Rod maakte in een persconferentie na afloop van een van zijn rehab games in Double-A Trenton. Rodriguez zei daarin: “We moeten PEDs uit de sport zien te krijgen, dat is duidelijk. Maar ik denk dat het ook duidelijk is geworden dat er meer dan een partij is die er voordeel bij heeft als ik nooit meer op het veld verschijn.”

Met deze uitspraak doelt hij op de MLB, die hem het liefste niet meer terugzien omdat hij het imago van de sport schade aangebracht heeft, en de Yankees, die hem bij een levenslange verbanning geen cent van de resterende 100 miljoen dollar van zijn contract verschuldigd zijn. Selig vond dit de druppel en besloot het voorstel te schikken in te trekken.

Bij de Yankees zou hij inmiddels ook aangeklopt hebben met een schikkingsvoorstel. Hij zou per direct stoppen en had een betalingsregeling voorgesteld voor het resterende salaris uit zijn contract. De Yankees gingen hier uiteraard ook niet op in. En hoewel A-Rod vanavond terugkeert van de disabled list en zijn seizoensdebuut kan gaan maken, lijkt de kans inmiddels groter dat hij de laatste wedstrijd uit zijn loopbaan al heeft gespeeld. Zeker als hij net als de andere spelers in de zaak vanmiddag al geschorst wordt.

Zodra er iets bekend wordt omtrent de schorsingen (de MLB heeft om 18:00u NL tijd een persconferentie aangekondigd), lees je het uiteraard op Sport Amerika.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen