DOCU: ‘Harlem Globetrotters: Team That Changed The World’

Door

 

Na een weekje geen docu geplaatst te hebben op vrijdag (man, dat hebben we geweten.. wat een boze e-mails!), is het nu weer raak. Gezien het naderende circus rondom de NBA, duiken wij met deze docu even terug in de tijd. Met ”Harlem Globetrotters: Team That Changed The World’ krijg je een exclusief beeld te zien over de geschiedenis van het legendarische basketbalshowteam The Harlem Globetrotters.

De ploeg ontstond in Chicago in de jaren ’20. Aanvankelijk lag de nadruk van het ‘all black’ team op de sportieve prestaties en de competitie, maar geleidelijk begonnen de showelementen meer en meer de bovenhand te halen in hun spel. Een sportief hoogtepunt was ongetwijfeld de overwinning in 1948 tegen de Minneapolis Lakers, één van dé topploegen in de toen nog volledig blanke NBA.

De film kadert het succes van de Globetrotters in de labiele raciale en politieke context van de jaren ’30 tot ’50 en toont hoe het team een symbool werd van raciale emancipatie. Aan de hand van archiefbeelden, getuigenissen van (ex-) Globetrotters en commentaar van NBA-coaches en celebrities (o.a. Henri Kissinger en Whoopi Goldberg zijn ere-Globetrotters) vertelt de documentaire het fascinerende verhaal van een sportploeg die atletische prestaties verzoende met entertainment en vaudeville, en tegelijk een politieke boodschap uitdroeg.

Veel kijkplezier!

Ook leuk om te lezen