Defensieve mantra betaalt zich uit voor Mavericks

Defense. Defense. Defense. Rick Carlisle, coach van Dallas Mavericks, heeft deze mantra in de hoofden gekregen van zijn spelers alsof het een aanstekelijk popliedje is. Een overwinning pak je in eerste instantie onder je eigen bord. De Mavs hebben dit goed in de oren geknoopt. Met goed verdedigend werk en een snelle grote voorsprong klaarden zij de klus: 93-87.

Carlisle was niet alleen tevreden met de zege, maar hij was vooral te spreken over de defensie van zijn team. In game 3 functioneerde deze eindelijk naar behoren in deze series. De 112 en 106 punten tegen in de eerste twee match ups waren hem een doorn in het oog. Daarom werd in de voorbereiding op dit duel flink gesleuteld aan de verdediging.

,,We waren vandaag defensief veel beter. Dat moesten we ook wel, want tot nu toe was het verschrikkelijk. Nu is de uitdaging om dit niveau vast te houden”, aldus de Mavs-coach.

Zijn Oklahoma City Thunder-collega moest erkennen dat zijn ploeg geen antwoord kon vinden om de continue druk. Dallas speelde gegroepeerd, intens en agressief. ,,Ze hebben het vanaf de start goed gedaan met hun defensieve. Ze schakelden ons uit. Wij moesten echt op onze tenen lopen. Ze waren heel fysiek, maar onze jongens vochten zich terug en maakten er nog een wedstrijd van”, concludeerde Scott Brooks terecht.

De Mavs kenden een vliegende start. Al snel in het tweede kwart was het verschil 23 punten (35-12) in het voordeel van de bezoekers. Aan de lichaamstaal van Oklahoma te zien was het game over. De gezichten stonden op onweer, zoals bij Kevin Durant die het netje, zeker van achter de arc (0 uit 8), maar moeilijk kon raken.

Na de pauze, toen de achterstand 16 punten was, kwamen de Thunder langzaamaan terug in de wedstrijd. Vlak voor tijd hadden zij Dallas weer in zicht. Met nog 24 seconden over betekende de layup van Durant (toch weer goed voor 24 punten) de 89-85.

In de koppies van Nowitzki en co moet de wedstrijd tegen Portland in de eerste ronde van de playoffs door het hoofd gegaan zijn. Toen verspeelden ze in de laatste dertien minuten een voorsprong van 23 punten.

Dit keer geen grootse comeback. Vrije worpen van Nowitzki (slechts 18 punten) en Jason Terry bepaalden de eindstand en hebben het thuisvoordeel weer terug in de series: 2-1. ,,We moesten er hard voor vechten in de tweede helft, maar we wisten de wedstrijd over de streep te trekken”, aldus de lange Duitser.

Zie hier de samenvatting tussen de Mavericks en Thunder.