De vier ongeslagen teams in de NFL – Team II: Cincinnati Bengals

Door

Tennessee Titans v Cincinnati Bengals

Het was wederom een tumultueus weekend in de NFL, waarin onder andere de Green Bay Packers werden overklast door de Denver Broncos, en daarmee hun ongeslagen status verloren. Daarmee bleven de Carolina Panthers, die gisteravond in overtime ontsnapten na een furieuze comeback van de Indianapolis Colts, de enige ongeslagen ploeg in de NFC.

In de AFC zijn er echter nog drie teams die momenteel nog ongeslagen zijn: naast de eerdergenoemde Denver Broncos zijn dat de New England Patriots en de Cincinnati Bengals. Allemaal, samen met Carolina, bezitten zij een perfect 7-0 record.

We nemen een kort kijkje naar deze teams en hoe ze zover zijn gekomen, maar kijken ook naar de mogelijke achilleshielen en of er een realistische kans bestaat dat één van deze teams mogelijk de ‘magische’ 16-0 kan bereiken. Vandaag kijken we naar een ploeg die de afgelopen jaren bekend is gaan staan om het falen in de play-offs, maar die aan dat imago dit jaar een einde wil maken. We hebben het natuurlijk over Marvin Lewis, Andy Dalton, en de Cincinnati Bengals.

Lees hier deel I over de Carolina Panthers

Hoe zijn ze hier gekomen?
Een paar jaar geleden had het onwaarschijnlijk geleken, maar de Bengals hebben hun perfecte record voornamelijk te danken aan de Red Rifle, oftewel Andy Dalton, die dit seizoen getransformeerd is in één van de meest betrouwbare quarterbacks in de NFL. De 28-jarige Texaan, die symbool stond voor middelmaat en het maken van fouten op cruciale momenten, is nu ineens een andere speler wanneer het erom gaat.

Maar wat ook heeft geholpen voor Dalton, is dat hij misschien wel over de beste verzameling van aanvallende wapens in de NFL beschikt. Wide receiver A.J. Green is vanzelfsprekend één van de beste in de NFL, terwijl ook collega’s Marvin Jones en Mohamed Sanu keer op keer bewijzen dat zij betrouwbare targets zijn.

Verder is er nog de coming out van Tyler Eifert, de tight end die op dit moment misschien wel de beste op zijn positie is, op ene Rob Gronkowski na. En als kers op de taart kan Dalton ook rekenen op één van de meest formidabele runningback tandems in de NFL met Jeremy Hill & Giovani Bernard.

Zoals iedereen echter heeft kunnen zien in de laatste wedstrijd tegen Pittsburgh, wil de offense af en toe nog weleens stagneren. Op dat soort momenten moet een team een defensie hebben die het waar kan maken, en ook hier beschikken de Bengals over. Met name defensive linemen Geno Atkins en Carlos Dunlap zijn twee mannen die wekelijks offensive coordinators frustreren vanwege de constante druk die zij op offensive lines zetten.

Maar ook ‘achterin’ kunnen de Bengals rekenen op genoeg productie. De ervaren Leon Hall houdt zich goed op als nickel corner terwijl Adam Jones, die weliswaar vaak over de schreef gaat, zich vooralsnog laat gelden als beste defensive back van Cincinnati.

Waar kan het fout gaan?
Zoals gezegd, hoewel de offense over heel veel wapens beschikt, stagneerde deze afgelopen zondag meerdere malen. Wanneer je echter zwakke plekken probeert op te zoeken, kom je er eigenlijk weinig tegen. Toch zijn er twee spelers die wel als een echte zwakte gezien kunnen worden. Center Russell Bodine en tackle Andre Smith. Waar er bij laatstgenoemde nog de hoop is dat hij uiteindelijk zijn oude niveau zal halen, is met name Bodine dit jaar één van de slechtste centers in de NFL, en dat leidt soms tot problemen:

En dan de defensie, want ondanks dat deze unit afgelopen weekend wel de wedstrijd voor de ploeg won, zijn er toch een paar vraagtekens. Dit begint achterin bij Dre Kirkpatrick, de jonge getalenteerde cornerback uit Alabama die dit seizoen is gepromoveerd tot #1 cornerback, maar vooralsnog moeite lijkt te hebben om zich te meten met de beste receivers in de NFL. Iets wat de Steelers wisten, en waar zij zondag ook gebruik van probeerde te maken.

Tot slot is er ook de vraag hoe betrouwbaar de linebackers zijn. De terugkeer van Vontaze Burfict betekent dat ze hun beste linebacker terughebben, maar toch bleek deze groep de afgelopen periode kwetsbaar tegen de run – Cincinnati krijgt 5.0 rushing yards per attempt tegen, slechtste in de NFL samen met San Diego – en het is daarom ook cruciaal dat de ervaren rotten Burfict en Maualuga fit blijven om zo te voorkomen dat de defensie op dit punt té kwetsbaar wordt.

16-0?
De Bengals hebben dit jaar Seattle verslagen, waren in Pittsburgh te sterk voor de Steelers, en krijgen nu eerst de Browns en Texans op bezoek. Een 9-0 record lijkt dus aannemelijk. Daarna wacht echter een primetime wedstrijd in Arizona tegen de Cardinals, een wedstrijd die voor Andy Dalton wederom een grote test zal worden om te laten zien of hij in dit soort belangrijke wedstrijden dit niveau kan volhouden. Verder staat er in week 16 ook nog een bezoek bij de Denver Broncos op het programma. De kans dat de Bengals al deze hordes overleven, en 16-0 gaan, lijkt hiermee dus klein.

Foto: Getty Images

1 Reactie
  1. Dennis 7 jaar ago

    Wederom leuk om te lezen. En als OC Hue Jackson volgend jaar niet ergens een team leid weet ik het ook niet meer.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen