De gevolgen van het gevecht tussen Greinke en Quentin

Door

De eerste brawl (ok, tweede) van het jaar vannacht was er eentje om niet snel te vergeten. Nadat Los Angeles Dodgers werper Zack Greinke Carlos Quentin van de San Diego Padres raakte met een worp ging Quentin los op Greinke. Resultaat: een gebroken sleutelbeen voor Greinke en ejections voor Greinke, Quentin, Matt Kemp en Jerry Hairston Jr.

De manier waarop Quentin op Greinke afstormde was zelfs voor baseball ongewoon hard en had meer weg van een football tackle. Catcher A.J. Ellis probeerde de tengere Greinke te beschermen, maar kon niet voorkomen dat Greinke nu misschien twee maanden aan de kant zal moeten zitten.

Reacties
De eerste quote komt van Dodgers manager Don Mattingly: “Er gebeurt niets als hij gewoon naar het eerst honk gaat zoals dat hoort in honkbal. Je weet dat hij niet naar je gooit bij een 3-2 count in een close game. Dan snap je helemaal niets van het spel. Carlos Quentin zou geen wedstrijd mogen spelen totdat Greinke terug is gekeerd.”

Greinke: “Ik wilde hem niet raken. Het lijkt erop dat hij altijd denkt dat ik hem expres raak. Dat is niet zo.”

Oney Guillen, zoon van voormalig Chicago White Sox (waar Quentin jaren speelde) manager Ozzie Guillen, twitterde het volgende (quote, want Guillens tweets zijn beschermd):

Dat klinkt plausibel, ware het niet dat Quentin elk jaar in de top geraakte spelers zit, aangezien hij over de thuisplaat leunt. In zijn acht jaar in de Major League is Quentin maar liefst 115 keer geraakt. Wat het nog extra bijzonder maakt is dat Quentin vaak in de lappenmand zit. Quentin wordt in 4.4% van de keren dat hij aan slag is geraakt. Geen wonder dat hij zo vaak geblesseerd is. En waarom wordt hij dan per se kwaad op Greinke?

Ook daar is Quentin zelf vaag over: “Greinke en ik hebben een geschiedenis. Dat gaat wel een paar jaar terug. Jullie kunnen het opzoeken. Het is gedocumenteerd. Het had voorkomen kunnen worden, vraag Zack maar. Voor mij, ik ben heel vaak geraakt in mijn carrière, ik denk dat jullie dat wel weten. Ik kan zeggen dat ik nog nooit zo gereageerd heb, dus jullie kunnen jullie huiswerk doen. Voor mij is dit nu klaar.”

Het bleef echter niet bij het gevecht op het veld. Na de wedstrijd gingen Matt Kemp en Quentin nog vrolijk door. De rol van Kemp, die op het veld tegengehouden moest worden door teamgenoot Josh Beckett, is sowieso interessant:

Gelukkig hebben we daar ook foto’s van:

We zijn nu amper twee weken aan het seizoen bezig en de Dodgers en Padres lijken hun rivaliteit nieuw leven in te blazen. Het goede nieuws: ze ontmoeten elkaar nog vijftien keer dit jaar. Het slechte nieuws: ze ontmoeten elkaar nog vijftien keer dit jaar. Waarvan de eerste keer aanstaande maandag. Op Jackie Robinson Day. In Dodger Stadium.

8 Reacties
 1. Daniel Caraballe 9 jaar ago

  En dan te bedenken dat Quentin naar Stanford U. ging. Over het algemeen geen domme mensen. Maar wat hij deed sloeg echt nergens op, helemaal in die situatie. Kemp kreeg ook een bal naar zijn hoofd een paar innings daarvoor en stormde toch ook niet op de heuvel af? Ik hoop dat Quentin een dikke schorsing krijgt. L.A is een ace op een domme manier een paar maanden kwijt.

 2. Yvo 9 jaar ago

  Het gedrag van Kemp na die geraakt werper van Quentin was anders ook niet mis, maar veel begrijpelijker dan dat van die laatste. De voorgeschiedenis tussen Greinke en Quentin mag dan iets verklaren over wat hier gebeurt is, het rechtvaardigen doet het niet. De blessure van Greinke stelt hem wat mij betreft vrij van verdere straffen, aangezien hij al op de DL geplaatst moet worden, Quentin daarentegen moet flink worden bestraft. Iemands bot breek je niet zomaar, en dat in een onredelijke aanval op de pitcher, die in die actie geen blaam treft.

 3. Darch 9 jaar ago

  Volkomen begrijpelijke reactie van Quentin, die al meermalen voor langere tijd geblesseerd raakte na te zijn geraakt door een pitch. En als je vervolgens het slachtoffer wordt van retaliation, dan ga je even verhaal halen.

  Dat hadden Greinke en de Dodgers vooraf maar moeten beseffen. If you can’t run with the big dogs, stay on the porch.

  • Lennart Beishuizen 9 jaar ago

   Toevallig besteedde Fangraphs dinsdag een artikel aan Quentin: http://www.fangraphs.com/not/a-plea-to-carlos-quentin/.

   Als je zo vaak geraakt wordt mag je ook jezelf achter de oren krabben. En op deze manier de mount chargen?

   Dat gezegd hebbende: het is en blijft onderdeel van de sport. Ben benieuwd hoe de league hierop reageert.

 4. Jules Zane 9 jaar ago

  Die tweet van de Dodgers maakt ’t wel af hoor. Lijkt erop dat de clubs in LA Twitter helemaal begrepen hebben, want ook de NHL’s Kings zijn soms briljant op hun officiële account.

 5. Darch 9 jaar ago

  Zolang Oldskool Baseball stilzwijgend de retaliation by pitcher goedkeurt, moeten ze ook niet zeuren over de gevolgen. En dan de manier waarop Greinke Quentin probeert op te vangen. Wat ’n wijf. Laat ie een voorbeeld nemen aan Nolan Ryan (https://www.youtube.com/watch?v=xf76uwXvC0Y), of anders gewoon strikes gooien.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen