De beste rookies die niet ‘Dak’ of ‘Ezekiel’ heten – #4 Jordan Howard

Door

howard

Door alle spektakel in de Free Agency moest de nummer vier van de Without-Dak-and-Zeke-Top-5-Rookies even wachten. Nu het weer wat rustiger is geworden in de NFL wereld is het tijd om de top vijf weer verder op te pakken.

In deze top vijf kijken we naar de beste rookies achter Dak Prescott en Ezekiel Elliot. Het duo uit Dallas oversteeg dit jaar alle andere rookies in de NFL. Een dynamisch duo waar de Cowboys fans ongetwijfeld nog veel plezier aan gaan beleven. Niet alleen op het veld, maar ook in de locker room leveren ze fantastische beelden op. Zoals hun inmiddels befaamde ‘locker room war’:

https://www.youtube.com/watch?v=I-PPEaXsGtA

Achter het succes van Dak en Zeke zijn echter meer succesverhalen te vinden. Op nummer vier in deze top 5 een rookie die van ver moest komen. Hij moest vechten voor zijn plek binnen het team, maar wist uiteindelijk het spel naar zich toe te trekken.

#4 RB Jordan Howard – Chicago Bears (150e gedraft, 5e ronde):
Nummer vier Jordan Howard is een rookie die echt in de schaduw van Ezekiel Elliot heeft gestaan. De rookie running back van de Chicago Bears is misschien wel de meest onderbelichte rookie van afgelopen jaar.

Strijd om running back positie
Door het vertrek van Matt Forte ontstond er een strijd bij de Bears voor de running back positie. Howard ging hiervoor de strijd aan met running backs Kadeem Carey en Jeremy Langford. Laatstgenoemde was de belangrijkste concurrent voor Howard. Langford maakte in 2015 indruk nadat hij een aantal keren was ingevallen voor de geblesseerde Forte. Hierdoor was hij de favoriet om het jaar te starten voor de Bears.

Tijdens de preseason kregen alle drie de running backs een kans om zich te bewijzen. In de laatste preseason wedstrijd tegen de Cleveland Browns speelde Howard een sterke wedstrijd. Met 107 yards en een touchdown zette hij een knappe prestatie neer. Toch was het niet genoeg en werd hij na afloop van de preseason benoemd als de derde running back van de Bears achter Langford en Carey.

Debuut
Toch duurde het niet lang voordat de rookie zijn debuut mocht maken. In de tweede wedstrijd tegen de Philadelphia Eagles raakte running back Carey geblesseerd. Howard kreeg de kans en mocht een aantal snaps mee spelen. Hij eindigde de wedstrijd met 22 rushing yards en 9 receiving yards. In week 4 maakte Howard uiteindelijk zijn eerste NFL start tegen de Detroit Lions nadat ook Langford geblesseerd raakte. De Bears hadden tot dan toe alle wedstrijden verloren, maar met Howard in het veld wisten ze hun eerste wedstrijd van het seizoen te winnen. Howard zelf was goed voor 111 rushing yards en 29 receiving yards en drukte daarmee zijn stempel op de wedstrijd.

Vervolgens ging het bergopwaarts voor Howard die vervolgens in nog vijf wedstrijden meer dan 100 rushing yards op het bord wist te zetten. In week 15 passeerde hij zelfs de 1000 rushing yards barrière. Howard eindigde het seizoen als de nummer twee in rushing yards achter Ezekiel Elliot. Met zijn 1313 rushing yards had hij meer yards dan Todd Gurley in 2015. Gurley werd destijds met 1106 yards verkozen als Offensive Rookie of the Year. 200 yards minder dus dan Howard dit jaar.

Pro Bowl
Howards beste wedstrijd was tegen de San Francisco 49ers. Met drie touchdowns wist hij de derde overwinning voor de Bears binnen te halen. Howard brak overigens ook nog het Bears rookie rushing record en werd uiteindelijk uitgenodigd als de vervanger van de geblesseerde David Johnson voor de Pro Bowl. Hiermee is hij samen met Gale Sayers de enige Bears rookie running back die in de Pro Bowl heeft gespeeld.

Met het mogelijke vertrek van Adrian Peterson is Howard de meest vooraanstaande kandidaat om de running backtroon te bestijgen in de NFC North divisie. Het lijkt slechts een kwestie van tijd tot hij alleen aan de top staat.

Ook leuk om te lezen