De 12 beste in de NFL – Tight Ends

Door

New England Patriots v Houston Texans

In de NFL spelen vanzelfsprekend de beste van de beste als het aankomt op football-spelers. Vanaf deze week neemt SportAmerika wekelijks een kijkje naar de twaalf beste spelers op elke positie. Net zoals elk jaar voor de NFL play-offs de twaalf beste teams zich plaatsen, kijken we in dit schema dus naar de crème de la crème op elke positie waarbij we de twaalf beste spelers pakken.

In deze eerste editie kijken we naar een positie die de afgelopen jaren steeds belangrijker lijkt te worden: de tight end. Een positie waar op het eerste gezicht één speler boven de rest uitsteekt, maar daarachter zijn er genoeg namen die zeker het noemen waard zijn.

Bekijk hieronder de discussie bij Touchdown LIVE over de beste tight ends in de NFL:

1. Rob Gronkowski (26 jaar) – New England Patriots
Momenteel zonder enige twijfel de beste tight end die rondloopt in de NFL, en als de Gronk zo doorgaat, dan gaat hij ook de boeken in als de beste aller tijden. Hij staat bij de meeste kenners bekend als feestbeest, maar zodra het NFL-seizoen bezig is werkt er bijna niemand harder dan Gronkowski die 1,98 lang is en 120 kilo weegt.

Dit laatste maakt hem nagenoeg onmogelijk om te tackelen, en sinds afgelopen zondag heeft hij al 60 receiving touchdowns. Een heel erg indrukwekkend getal, want er is slechts één speler die in zijn eerste 70 NFL-wedstrijden tot meer receiving touchdowns kwam, en dat is de legendarische wide receiver Jerry Rice (62)

2. Tyler Eifert (25 jaar) – Cincinnati Bengals
Misschien een wat onbekende naam, nadat hij in 2014 slechts één wedstrijd speelde wegens een blessure. Maar dit seizoen laat Tyler Eifert week in week uit zien dat hij momenteel tot de beste tight ends in de NFL behoort. Hij geeft de hele Bengals-offense een totaal nieuwe dimensie die ze in het verleden nooit hadden met Jermaine Greshman als tight end.

Sam Monson van ProFootballFocus vergeleek Eifert ook wel met Jimmy Graham, ‘alleen dan wel eentje die ook als blocker zijn werk doet’. En ook dat maakt Eifert zo goed, want ook wanneer hij moet blocken staat hij, net als Gronkowski, zijn mannetje. Desalniettemin is hij ook voor Andy Dalton een meer dan leuk speeltje, en hij heeft voorlopig dan ook al zes touchdowns binnen gehengeld.

3. Travis Kelce (26 jaar) – Kansas City Chiefs
Ook Travis Kelce is, net als de hiervoor genoemde Eifert, een naam die nog niet heel lang bekend is bij het grote publiek. Vorig jaar kreeg hij echter een kans als de eerste tight end van de Chiefs, en greep deze met beide handen aan. Kelce is fysiek sterk en daardoor ook als blocker altijd aanwezig.

Toch is hij ook atletisch genoeg om vaak los te komen van verdedigers, en binnen de offense van de Chiefs is hij daarmee één van de belangrijkste spelers, zo niet de belangrijkste nu runningback Jamaal Charles eruit ligt met een zware knieblessure.

4. Jimmy Graham (28 jaar) – Seattle Seahawks
Soms zal Jimmy Graham wellicht met weemoed terugdenken aan de tijd dat hij een belangrijke spil vormde in één van de beste offenses in de NFL. Nu moet hij het in een hele andere offense doen, en afgelopen zondag zagen we eindelijk wat van de oude Jimmy Graham met maar liefst 140 receiving yards.

De reden dat Jimmy niet bij de top drie staat is echter simpel: hij kan niet blocken. Graham is minstens net zo’n erge mismatch als dat Gronkowski dat is, met een fenomenale combinatie van snelheid en lengte, maar fysiek gezien kan hij niet op tegen defensive linemen en dit is uiteindelijk ook een essentieel onderdeel wat een tight end moet beheersen.

5. Antonio Gates (35 jaar) – San Diego Chargers
Het eerste ‘oudje’ op de lijst. Antonio Gates is tot op zekere hoogte de voorloper voor jongens als Jimmy Graham, door als ex-basketballer zijn geluk te beproeven in de NFL…en met groot succes. Gates is namelijk al jarenlang één van de beste tight ends in de NFL.

Zelfs nu de leeftijd misschien een negatieve impact begint te hebben op zijn fysieke vermogen, had hij vorig jaar nog steeds 12 touchdowns, een aantal dat hij alleen in 2004 wist te behalen (toen had Gates 13 receiving touchdowns), en ook dit seizoen laat hij nog steeds zien dat het nog alles behalve tijd is om met pensioen te gaan.

6. Jason Witten (33 jaar) – Dallas Cowboys
Sinds Witten in 2003 door de Dallas Cowboys werd gedraft staat hij bekend als een uiterst betrouwbare tight end. Witten mist bijna nooit een wedstrijd, heeft in vier seizoen minstens 1,000 receiving yards genoteerd.

In de offense van Dallas is hij daarmee letterlijk een oase van rust die er altijd staat wanneer quarterback Tony Romo hem nodig heeft.

Houston Texans v Dallas Cowboys

7. Greg Olsen (30 jaar) – Carolina Panthers
Wat voor Witten geldt, gaat eigenlijk ook voor Greg Olsen op die in 2006 werd gedraft door de Chicago Bears. Olsen mist amper wedstrijden, speelt fysiek en is in de passing game altijd een factor.

Bij Carolina, waar hij sinds 2011 speelt, is hij de afgelopen jaren nog belangrijker geworden. Bij gebrek aan wapens is Olsen één van de favoriete receivers van quarterback Cam Newton. En afgelopen zondag liet Olsen nog eens van zich horen door de Seahawks hoogstpersoonlijk te trakteren op een nederlaag door de winnende touchdown te vangen.

8. Martellus Bennett (28 jaar) – Chicago Bears
In 2008 gedraft door de Dallas Cowboys, kon hij nooit echt veel van zich laten horen als back-up van Jason Witten. Via een jaar in New York bij de Giants kwam hij in 2013 in Chicago terecht en hier ontwikkelde Bennett zich tot één van de meest productieve tight ends.

Vorig jaar leidde Bennett de NFL in receptions onder tight ends, en ook dit jaar vervult hij nog steeds een belangrijke rol in de Chicago offense die elke hulp goed kan gebruiken.

9. Delanie Walker (31 jaar) – Tennessee Titans
Maar liefst zeven jaar lang was Delanie Walker in San Francisco de back-up van Vernon Davis, destijds één van de betere tight ends in de NFL. Nu weet eigenlijk niemand waar Vernon Davis is, terwijl Walker in Tennessee misschien wel de meest betrouwbare speler is in een jonge offense.

In 2013 trok Walker naar Nashville, en namens de Titans heeft hij met zijn uiterst fysieke spel al snel de harten veroverd van de Titans-fans. Niet alleen is hij moeilijk neer te halen, maar ook blockend staat hij zijn prima zijn man en dit maakt hem misschien wel één van de meer ondergewaardeerde tight ends in de NFL.

Delanie Walker

10. Heath Miller (32 jaar) – Pittsburgh Steelers
Het voelt alsof Miller al meer dan 32 jaar voor de Steelers speelt, maar in werkelijkheid is Heath Miller ‘nog maar’ 32 jaar oud. Toch heeft hij zich de afgelopen tien jaar ontwikkeld als misschien wel de beste tight end in de roemrijke geschiedenis van de Steelers.

De statistieken van Miller gaan weliswaar achteruit, maar in het verleden heeft de uiterst betrouwbare Miller keer op keer laten zien dat hij een belangrijke onderdeel van de Steelers-offense vormt met touchdowns, belangrijke receptions en ook een sterk staaltje blocken.

11. Charles Clay (26 jaar) – Buffalo Bills
Charles Clay ontwikkelde zich de afgelopen twee jaar in Miami tot een gevaarlijke tight end die met name als receiver voor een extra vangnet weet te zorgen voor zijn quarterback.

De Bills gingen afgelopen jaar ver om Clay binnen te halen, en nu is al te zien waarom. Want de Bills gebruiken Clay veelvuldig en hoewel hij als blocker lang niet altijd een belangrijke rol vervult, is hij in zijn totaliteit goed genoeg om dit jaar bij de beste twaalf genoemd te worden.

12. Jordan Reed (25 jaar) – Washington Redskins
De laatste twee plekken in deze lijst kunnen eigenlijk door meerdere tight ends ingevuld worden. De keuze valt hier echter wederom op een jonge speler die de komende jaren wellicht kan stijgen op deze lijst. Vanaf zijn eerste seizoen is Reed stilletjes aan één van de beste tight ends uit zijn draft class, en met name als pass catching tight end is hij momenteel belangrijk voor de Redskins waar hij dit seizoen al 24 receptions heeft genoteerd, en daarmee op weg lijkt naar een persoonlijk record in dat opzicht.

Als blocker is de Florida-alumnus echter niet van grote waarde, en in dat opzicht heeft hij dezelfde zwaktes als een Jimmy Graham. Het zal interessant zijn om te volgen hoe Reed zich ontwikkeld en wat hij kan doen zodra Washington eindelijk een capabele quarterback heeft.

Foto: Getty Images

10 Reacties
 1. Anne 8 jaar ago

  Hmm, ik mis toch echt Julius Thomas. Onbegrijpelijk dat hij niet in deze lijst staat. Qua talent hoeft hij mij inziens alleen zijn meerdere te erkennen in Gronk. Niet alleen blind staren op stats lijstjes (ook niet bij de PR…), als de vraag is wie de beste TEs in de league zijn, hoort hij minimaal bij de eerste vijf namen thuis.

  • Dennis 8 jaar ago

   Amen!

   • Justin Kevenaar 8 jaar ago

    Ik had hem hoogstens op plek 11 of 12 gezet. Waardeloze blocker die mijns inziens heel erg heeft geprofiteerd van de Broncos offense.

    Gronk, Eifert, Kelce…zij zijn de complete package. Thomas is als tight end lang niet zo waardevol als hun.

    Ik zie hem dan ook als een mindere versie van Jimmy Graham, daar hij dezelfde gebreken heeft als hem. Aan hem echter de kans om mijn ongelijk de komende jaren te bewijzen. Maar ik zie hem momenteel niet als een top 10 tight end als je alle belangrijke skills + prestaties uit het verleden bij elkaar verzamelt. Ik denk namelijk dat Charles Clay en Jordan Reed in Denver dezelfde stats hadden kunnen neerzetten, op dat niveau schat ik hem nu dan ook in.

   • Dennis 8 jaar ago

    Over de laatste 2 seizoenen heeft Julius Thomas de meeste td’s gevangen voor een TE. Onlangs zijn debuut gemaakt voor de Jaguars en zijn eerste td al te pakken. Hij mag dan niet de beste blocker zijn maar kom op hij is minimaal top 10 op zijn positie, ik vind ‘m rond de top 5 zitten, omdat die meer heeft bewezen dan andere TE ’s in dit lijstje.

 2. Anne Joldersma 8 jaar ago

  De offensieve problemen in Denver komen ook door het vertrek van Thomas. Zo’n slechte blocker is het niet en na Gronk is er geen tight end in de league die een betere ballenvanger is. Zoals Dennis zegt: dit is de leading TD vanger in de league. Natuurlijk helpt degene die hem de bal toewerpt daar ook bij, maar dat argument wordt ook niet bij Gronk gebruikt. Met alle respect, maar vervang Brady met Brian Hoyer en Gronkowski was ook niet het fenomeen geweest wat hij nu de dag is.

  Persoonlijk zie ik hem juist als een betere versie van Jimmy Graham. Sterker, gevaarlijker, betrouwbaarder. Heeft nu in een wedstrijd bij de Jags evenveel laten zien als Graham in zes bij Seattle. Maar goed, dit seizoen zal het uitwijzen. Als hij met Blake Bortless kan doen wat hem bij Manning lukte staat hij volgend jaar vast en zeker wel in dit rijtje 🙂

  On a side note: die offense van Jacksonville begint echt heel leuk te worden om naar te kijken. Nu de D nog…

  • Justin Kevenaar 8 jaar ago

   In de pass valt hij nog mee, maar als fysieke runblocker is hij gewoon waardeloos, had ook altijd dezelfde reputatie als Graham. (Namelijk dat hij te soft zou zijn)

   Fysiek is het namelijk een beest, maar hij wil niet het vuile werk opknappen en Shannon Sharpe zei daarom ooit nog “he can’t even block the sun out of his eyes.”

   Ik heb verder niks tegen Thomas, maar als complete tight end geloof ik niet in zijn waarde. Misschien had ik daarom achteraf gezien Graham ook lager moeten plaatsen, want die heeft dezelfde issues. Daarnaast was Denver afgelopen twee seizoenen zonder hem net zo effectief in aanvallend opzicht dan zonder hem. Dus echt onmisbaar was hij ook niet.

   Maar nogmaals, ik zou het mooi vinden als hij mijn ongelijk bewijst, maar zelfs met dit meegenomen zou ik hem hoogstens 10de of 11de neerzetten maar dat is mijn mening:)

   • Dennis 8 jaar ago

    Thomas speelt net een paar jaartjes football, daarom wat minder in het blocken zal zich hierin nog kunnen verbeteren. Is misschien wel de beste TE in de redzone. Afgelopen 2 jaar een pro bowler, voor mij een top 5 TE, maar ieder zijn eigen mening.

 3. Jeroen 8 jaar ago

  Mooie discussie hierboven. Had Thomas ook wel verwacht in dit lijstje. Overigens is het verschil tussen Gronk en de rest heel groot is.

  • Dennis 8 jaar ago

   Gronk is de koning heeft alles.

 4. Jeroen 8 jaar ago

  De positie van TE is geweldig. De meeste aandacht gaat naar de Wide receivers en de runningbacks. Elke keer als dan de bal naar de TE gaat, is er weer die reactie ‘oh ja, dat kan ook nog’. Helemaal geweldig dan als Gronkowski 40+ yards of een TD meepakt. TE’s zijn altijd min of meer de veilige keuze. Of je het nu over Greg Olsen, Gary Barnidge of Zach Ertz hebt. Blocken, first down halen of TD’s maken, ze kunnen het allemaal. Zo’n top 12 is echt persoonlijke voorkeur. Je moet ook zien wie hun QB is, die bepaald of hij redelijk of supergoed is.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen