Coyotes hebben eindelijk nieuwe eigenaar

Door

Colorado Avalanche v Phoenix Coyotes

Na enkele jaren onder beheer te hebben gestaan van de NHL, hebben de Phoenix Coyotes eindelijk een nieuwe eigenaar. IceArizona AcquisitionCo., LLC heeft de franchise overgenomen van de NHL. De overname is vandaag goedgekeurd door de Board of Governors van de NHL. Voor fans van de Coyotes betekent dit dat hun ploeg in Arizona blijft spelen.

Wel zal er met ingang van het seizoen 2014-2015 gespeeld worden onder een nieuwe naam. De Phoenix Coyotes zullen vanaf dan door het leven gaan als de Arizona Coyotes. Dit was een eis van de lokale politiek, die ook haar steentje bijdraagt in de nieuwe overname.

De franchise is al sinds 2009 eigendom van de NHL, nadat Jerry Moyes het faillissement voor de club in moest dienen omdat er geen akkoord met de stad kon worden bereikt over de huur van de arena. De NHL nam de ploeg toen over, maar zocht al die tijd vergeefs naar een geschikte koper.

Voor- en tegenstanders

Van harte ging dat echter niet. Diverse overnamepogingen strandden al vroegtijdig. Met name op lokaal vlak werden en worden er vraagtekens gezet of de Coyotes wel behouden moesten blijven op de huidige locatie. Burgemeester van Glendale, Jerry Meiers, stemde eerder zelfs nog tegen het nieuwe plan om de Coyotes in de Jobing.com Arena te houden. Zijn eerste reactie: “Het besluit is genomen en het is nu mijn taak om er voor te zorgen dat ik er alles aan doe om hier een succes van te maken. Als stad hebben we geen keuze, we moeten er het beste van maken.”

Al die tijd werd getracht de Coyotes op hun plek in de woestijn te houden omdat er een rotsvast vertrouwen is van de NHL in de regio. De regio zelf echter blijft daar zijn vraagtekens bij zetten. Voorstanders houden vast dat de arena 41 dagen in het jaar duizenden mensen naar de Jobing.com Arena lokt. Tegenstanders vinden dat het geld wat de gemeente kwijt is aan de Coyotes beter in noodhulp en sociale dienstverlening gestoken kan worden.

Toch geen verplaatsing

Tijdenlang werd er dan ook geroepen dat verplaatsing van de voormalige Winnipeg Jets de beste oplossing was. Mogelijke nieuwe speellocaties als Seattle, Quebec, Houston en Oklahoma worden door de nieuwe deal echter voorlopig in de wachtkamer gezet.

Met de deal van de Coyotes is een bedrag van 170 miljoen dollar gemoeid. IceArizona krijgt in de komende 15 jaar jaarlijks 15 miljoen dollar van de gemeente om de arena draaiende te houden. IceArizona betaalt andersom jaarlijks 9 miljoen dollar aan de gemeente voor onder andere het dragen van de naam Arizona, huur van parkeerplaatsen en toeslagen op verkochte tickets.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen