NHL LOCK-OUT TEN EINDE

Door

Owners And Players Meet To Discuss NHL Lockout

De lock-out in de National Hockey League is na meer dan honderd dagen van werkonderbreking eindelijk ten einde. Spelersvakbond NHLPA en de teameigenaren in de NHL bereikten vanochtend een principeakkoord over een nieuwe CAO. Het nieuwe seizoen zal waarschijnlijk op 19 januari beginnen.

Het NHL seizoen 2012-2013 had eigenlijk op 11 oktober van start moeten gaan, maar werd uitgesteld vanwege grote onenigheid over onder meer de verdeling van de meer dan drie miljard dollar aan inkomsten en het limiteren van contractuele mogelijkheden. Bijna twee maanden was er geen schot in de zaak, maar met de deadline om het seizoen volledig te moeten schrappen in zicht, werd alsnog een deal bereikt.

Jaarlijkse evenementen als de prestigieuze Winter Classic buitenwedstrijd en het All-Star Weekend zijn definitief verloren gegaan door de langdurige onderbreking, maar het seizoen zal door middel van een nieuw opgesteld speelschema alsnog minimaal 48 van de eigenlijke 82 wedstrijden bevatten en volwaardige play-offs kennen.

Volgens de eerste berichten gaat het om een CAO van 10 jaar, met wederzijdse optie voor nieuwe besprekingen na 8 seizoenen, met een verlaagde salary cap voor volgend seizoen, maximale contractlengtes van 7 en 8 jaar en andere eerder besproken aanpassingen. De deal zou onder meer zijn bereikt onder hevige druk van grote sponsoren, die overwogen de NHL aan te klagen voor contractbreuk mocht het hele seizoen zijn vervallen.

Commissioner Gary Bettman (foto) en vakbondsleider Don Fehr hielden vooralsnog slechts een korte persconferentie. “Er moet nog veel gebeuren, maar een principeakkoord is bereikt,” zei Bettman. “Ik wil graag Don bedanken. Het was geen makkelijke tijd, maar ben blij dat we dit punt hebben bereikt.” Dat beaamde Don Fehr: “Dit akkoord kan spoedig worden goedgekeurd. Hopelijk kunnen we dan ook terug naar discussie over de acties van spelers en niet van ons tweeën.”

Officieel moet het akkoord nog door zowel de spelers als het eigenarencomité Board of Governors worden goedgekeurd zodra het volledig uitgeschreven is. Met alle details echter besproken en een federale bemiddelaar in hun midden, is dat vaak echter een formaliteit.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen