COLUMN: Spring Training

Door

De fans van de Green Bay Packers sprongen een gat in de lucht nadat het laatste fluitsignaal van Super Bowl XLV had geklonken. Eindelijk was de Vince Lombardi Trophy weer terug in Green Bay. Ik kon ook een glimlach niet onderdrukken. Natuurlijk, een uitstekende overwinning van de Packers, maar mijn lach had ook een andere reden. Het einde van de Super Bowl betekende voor mij ook het einde van het NFL seizoen.

Een periode van koude wintermaanden laat ik achter mij waarin sneeuw Amerika teisterde en de stadions van de Chicago Bears en de Pittsburgh Steelers veranderden in een poollandschap. De rillingen liepen over mijn lijf toen ik de wedstrijden voor de televisie bekeek met een extra deken om mij heen gewikkeld.

Dat is nu voorbij, Spring Training is aangebroken. Zon, een heerlijk briesje, de geur van vers gemaaid gras en lachende gezichten bij de spelers in afwachting voor hun eerste balcontact van het nieuwe seizoen. De winterjas kan weer naar zolder. Let’s play ball!

Er gaat geen Spring Training voorbij of ik moet weer denken aan de komische honkbalfilm Major League uit de jaren tachtig. De Cleveland Indians krijgen in Rachel Phelps een pittige tante als eigenaar met slechts één doel: de organisatie zo snel mogelijk verkassen naar het zonnige Miami.

Dan moet er dus wel verloren worden. Lou Brown, de besnorde eigenaar van een zaak in autobanden, wordt de manager en moet van een stel losers een team vormen. Eén van die losers is pitcher Rick Vaughn, gespeeld door Charlie Sheen (toen nog nuchter en zonder een dozijn pornosterren naast zich).

Vers ontslagen uit de gevangenis meldt Vaughn zich op een motor voor het trainingskamp. Zijn werparm, fantastisch, zijn gevoel voor richting, wat minder. Zo onthoofd hij bijvoorbeeld een dummy slagman en is de bijnaam ´Wild Thing´ geboren.

Vaughn heeft problemen met zijn ogen en nadat hij een dikke zwarte bril moet dragen van zijn coach begint hij zowaar de slagzone te vinden. Wild Thing wordt een hit, de losers groeien naar elkaar toe en de Indians weten uiteindelijk zich te plaatsen voor de playoffs.

Daar gaat Spring Training voor mij om. Nieuwe aankopen, talenten uit de minors en veteranen die hopen op een laatste kans komen bij elkaar en het is de taak van de coach om er een geheel van te maken.

Pitcher Travis Wood van de Cinncinati Reds gold jaren lang als een top prospect en moet nu tijdens het trainingskamp vechten voor een plek in de starting rotation van de Reds. Bryce Harper(foto), de eerste keuze in de draft van de Washington Nationals, zal voor de eerste keer zijn kunsten als slagman vertonen op het hoogste niveau.

Je zult hier niet zoals in de film vreemde taferelen zien. Verwacht dan ook geen voodoo poppen en brandende kaarsen in de kleedkamer om een curveball te raken.

Florida State en de Philadelphia Phillies gaven op 24 februari het startsein voor een periode vol met oefenwedstrijden. Heerlijk dat de kou achter ons ligt en we vooruit kunnen kijken op een warm en spectaculair MLB seizoen. De Corona´s staan al klaar in de koelkast. Kom maar op met Opening Day!

Marco Post (25) is freelance journalist voor o.a. het sportkatern van het Noordhollands Dagblad. Schrijven gaat hem beter af als honkballen, dus daarom volgt hij voor SportAmerika de ontwikkelingen in de MLB op de voet.

Foto: 2.bp.blogspot.com

Ook leuk om te lezen