COLUMN: ING – Pluk de dag

Door

Op deze plek bespreken Ingmar Meijer en Eva Gerritse wekelijks op nonchalante wijze de gebeurtenissen in de Amerikaanse sportwereld. Wat was opvallend, interessant, geinig of juist bloedserieus? ING houdt je op de hoogte.

‘…Op veel te jonge leeftijd is van ons heengegaan. Alsof het lot mijn partner was en ze is nu vreemdgegaan. Zoveel niet gezegd zoveel niet gemaakt zoveel niet gedaan. Maar je moest waarschijnlijk gaan…’

Sinds zondagmiddag heb ik dit refrein van Brainpower in m’n hoofd zitten. Onze 23-jarige mede-columnist van Sport Amerika Gino van Montfort is niet meer. Van dat nieuws word je stil. Woorden schieten tekort. Heel veel sterkte aan een ieder die Gino liefheeft.

Niet te geloven, niet te bevatten. Wat kan het leven toch oneerlijk zijn. Geen nieuwe woorden meer van Gino op SportAmerika.nl. Geen Cleveland nieuws meer in mijn timeline. Ik zag  gisteren met kippenvel hoe Gino’s Browns hun eerste NFL game van dit seizoen wonnen. Dat kan geen toeval zijn.

——

Ja, Eef en dan nu over tot de orde van de dag. Dan aan ons de taak om over onze passie of volgens sommigen gekte te praten als ze weer horen dat ik wederom dik na 2.00 uur op ben gebleven om de MLB play-offs te kijken. Dat voelt nu vreemd. Maar let’s give it a shot.

De afgelopen week in baseball mag wel als krankzinnig worden omschreven. Alle vier de series gingen over de volle vijf wedstrijden. San Francisco Giants klopte de Cincinnati Reds driemaal in eigen huis, St. Louis Cardinals zorgde voor een enorme comeback in game 5 tegen Washington Nationals, terwijl New York Yankees en Detroit Tigers de boekjes van Roald Dahl van Baltimore Orioles en Oakland A’s dichtklapten. Hoeveel spektakel en spanning wil je hebben! Hierdoor komen de aces nu pas later aan bod. Wie weet wat voor effect dat gaat hebben.

Wat is volgens jou een groter probleem? Het verlies bij de Yankees van Derek Jeter of de matige bullpen van Detroit? De relievers van de ploeg van Jim Leyland lijken het niet zo te hebben en dan heb ik nog niet eens de naam van closer Jose Valverde laten vallen. Zijn ERA in de postseason zit nu exact op 54.00. Zijn manager claimt dat hij gewoon de closer blijft.

En wie zie jij als favoriet in de National League Championship Series? De World Series-winnaar van 2010 of die van 2011? Een heel coole series. Beide zijn ware vechtmachines.

Schitterend, al die verrassingen. Waren wij vorige week allebei nog overtuigd van de Reds, krijgen ze vervolgens drie keer op rij klop van de kampioen van 2010.

Vorige week had jij trouwens ook nog het volste vertrouwen in de Tigers. Waar komt die twijfel ineens vandaan? Het staat inmiddels 2-0 voor Detroit, met dank aan enige mazzel in het tweede duel en een sterk optreden van Sanchez op de heuvel. Gaan de Tigers het ongelijk van de SportAmerika-lezer (inclusief mijzelf) bewijzen? Ik ben benieuwd!

Ik durf me niet meer aan voorspellingen te wagen. Vooralsnog hebben de Tigers en de Cardinals de beste papieren om de World Series te halen. Maar dat kan volgende week zomaar weer helemaal anders zijn. Duidelijk is dat het in beide series nog heel erg spannend wordt.   

——

En ‘we’ hebben een NHL-speler naar ons koude kikkerlandje gehaald. De komst van Dale Weise van de Vancouver Canucks kwam op mij over als ’n grap, maar in Tilburg waren ze bloedserieus. Alle props aan hen, want de 24-jarige pro-hockeyer zal echt het tenue van de Destil Trappers aantrekken. Er is één voorbehoud: alleen het einde van de lock-out kan nog roet in ’t eten gooien. Maar een NHL-er in de Nederlandse eredivisie; gaat dat voor beduidend meer aandacht en bezoekers zorgen?

Aangezien ijshockey geen vast onderdeel is van Studio Sport heeft de gemiddelde Nederlander waarschijnlijk geen weet van de NHL-lockout en de exodus van spelers naar Europa. Ik verwacht dan ook niet Dale Weise er in zijn eentje voor gaat zorgen dat Nederland warm loopt voor ijshockey.

Is daar voor onszelf en de Sport Amerika NHL-crew niet een mooie rol weggelegd? We hadden ons vizier vorige week al op Rusland gericht, maar laten we vooral ook de Trappers en hun nieuwe sterspeler in de gaten houden. Het is een stuk dichter bij huis, we spreken de taal en als we genoeg landgenoten enthousiast maken, mogen we misschien wel een keer aanschuiven bij Mart Smeets.

——

Helaas, helaas voor ons basketball-liefhebbers. David Stern lijkt de NBA-teams in Europa-worst te hebben ingeslikt. Vermoedelijk moeten we het de komende jaren doen met plichtmatige oefenpotjes in de voorbereiding van bijvoorbeeld Boston Celtics en Dallas Mavericks. Jammer of logisch? Dan maar eind oktober naar Engeland voor een NFL-potje?

Pluk de dag! Ing(etogen)

David Stern is een man van ambitieuze toekomstdromen, maar hij is er nu achter gekomen dat zijn Europese droom voorlopig nog geen werkelijkheid wordt. Europa is nog niet klaar voor Sterns gedroomde Europese NBA league. Er zijn geen geschikte accommodaties, er is geen geld en de televisiemaatschappijen zijn er niet klaar voor. Het is jammer, maar die droom blijft voorlopig een illusie.

Wat NBA betreft, moeten we het dus doen met oefenpotjes op Europees terrein. Maar in de NFL staan de Rams en Patriots over twee weken tegenover elkaar op Wembley in een wedstrijd voor het echie. En er staat voor 2013 al een duel tussen de Jaguars en de 49’ers op de Londense agenda. Aangezien ‘pluk de dag’ het motto is deze week: ik ben wel in voor een bezoekje aan Wembley.

Liefs, Eef

 

Ook leuk om te lezen