Column: Beste Danny Ainge

Door

Beste Danny,

Ik had nooit gedacht dat ik aan jou nog een brief zou gaan schrijven. Maar overmand door nieuwsgierigheid en ongeloof, kruip ik bij deze in de pen.

Wat moet jij slecht slapen, al weken. Of heb je daar helemaal geen last van, Danny? Al kan ik me niets voorstellen dat de dilemma’s waar jij je nu doorheen moet worstelen, je helemaal niets doen. Want pittige dilemma’s zijn het, dat ben je met me eens, toch?

danny-ainge-demand1

Ben je echt van plan om de wereld te tonen hoe Pierce er in een ander tenue uitziet? Mensen gaan het niet geloven, Danny. Mensen zullen denken dat het een trucage-video is. Ik weet dat een general manager vaak beslissingen moet nemen vanuit een financieel oogpunt en het emotionele links moet laten liggen. Maar als je iets van Celtics Pride in je hebt, zeg ik zelfs als Lakerfan, verdient Pierce het om zijn loopbaan af te sluiten in Boston. Dat je Garnett verhandelt om wat jonge spelers terug te krijgen, daar kan ik inkomen. Maar Pierce moet gewoon een Celtic blijven.

Garnett heeft zeker in de play-offs laten zien dat hij nog steeds een vechter is en dat hij voor zijn leeftijd nog meer dan goed mee kan komen. Dus voor hem is echt nog wel wat terug te krijgen.

En wat ga je doen met Rondo? Je vindt het volgens mij een arrogant, vervelend mannetje. Wel een heel getalenteerd arrogant, vervelend mannetje. Diep in je hart wil jij liever niet dat hij de nieuwe leider van de Celtics wordt. Daarbij weet je ook nog niet hoe hij terugkomt van zijn blessure. Een onzekere factor, maar wel een die een grote rol speelt wanneer je hem van de hand wil doen. Je krijgt er minder voor terug.

En ja, de bank. Moeten we het daar lang over hebben, Danny? Ik geloof het niet. Allemaal inwisselbaar. Wie je gaat houden of wil behouden is vooral afhankelijk wat je gaat doen met de coaching. Is de energie en chemie na al die jaren Doc er niet een beetje uit?

Ik denk dat het voor Rivers en vooral zijn stembanden goed is om minimaal een half jaar even wat minder te hoeven praten en (over)schreeuwen. Gun hem die tijd.

Toch had je het voor jezelf toch iets makkelijker kunnen maken. Je hebt in het verleden bewezen dat je het vak General Manager best goed hebt kunnen uitvoeren. Maar dit laatste jaar heb je met de Celtics een beetje gehandeld zoals ik vroeger altijd mijn proefwerken en tentamens benaderde. Alles uitstellen tot het laatste moment en dan hopen op een wonder. Dat is precies wat er gebeurd is toch dit seizoen. Een klassiek geval van gegokt en verloren. En nu zit je met de, zoals wij in Nederland zeggen, gebakken peren.

Ik vond het erg gedurfd dat je dit seizoen nog een jaar doorging met hetzelfde team. Ik denk dat je je dit leed (lees: de urgentie van de te nemen stappen dit off-season) had kunnen besparen of in ieder geval verzachten. Je had het rebuilden een jaar, misschien wel twee jaar eerder geleidelijker in kunnen, en misschien welmoeten, zetten. Ik denk dat het voor je status en stress beter zou zijn geweest. Toch hou ik van mensen die alles of niets spelen. Dus wat dat betreft, niets dan respect.

Ik wens je de komende tijd rust en wijsheid toe, Danny. Doe je best. Ga op zoek in jezelf naar de perfecte combi tussen gevoel en ratio. Bel desnoods eens met Kupchak aan de westkust. Die zit redelijk in eenzelfde schuitje.

Eigenlijk zal het me een zorg zijn welke beslissingen je neemt. Maar laat Pierce een Celtic blijven.

Groet!

Sjoerd

Ook leuk om te lezen