COLUMN: Alles voor de bonus!

Door

Soms lijkt de NFL wel een beetje op een kantoor. Heel soms dan. Het is bijvoorbeeld niet ongebruikelijk om bij spelers een target in het contract te zetten. Een doelstelling en als het lukt om dat doel te bereiken, volgt er een bonus. Zo werkt het bij bijvoorbeeld een verzekeringsmaatschappij ook. Haal je als verkoper een aantal polissen binnen, krijg je daarvoor een beloning in de vorm van extra salaris.

Verder is het voor mij moeilijk vergelijken. Ik weet niet precies hoe ver die kantoorfiguren gaan om dat extra geld binnen te halen. Voet tussen de deur houden, dat zag je vroeger nog wel eens, maar tegenwoordig gaat het denk ik niet meer zo. Het is nu meer op een dringende, maar ernstige toon telefonisch doorpakken. ‘Mevrouw, als u deze polis niet neemt, dan zult u zich achteraf juist ellendig voelen. En dat slaat dan weer op u lichaam en dan bent u nog verder van huis.’ Zo ongeveer. Niks voor mij, polissen verkopen.

In de NFL geven ze spelers dus ook targets. Er bestaan mooie verhalen over. Er is dus veel geld te verdienen als je bijvoorbeeld een bepaald aantal touchdowns bereikt als individu, of een extreem aantal yards weet af te leggen. Dat levert natuurlijk prachtige egoïstische taferelen op binnen een teamsport bij uitstek.

Het verhaal van Ryan Grant (foto) in 2008 is mooi. De running back van de Green Bay Packers kreeg een bonus van 1.3 miljoen dollar bij het behalen van de 1200 yard grens, met daaraan gekoppeld een plaats in de top vijf running backs.

In de laatste wedstrijd ging hij er helemaal voor en het leek te lukken. Een 80 yard touchdown zorgde voor een glimlach van oor tot oor, tot de coach van de tegenstander een challenge flag gooide. Na lang beraad werd de touchdown ingetrokken door de scheidsrechters, al was het zeer twijfelachtig. Het kostte Grant ruim een miljoen dollar. Grant was sportief en kon erom lachen.

Maar in 2009 moest en zou Grant het goedmaken. Zelfde verhaal in de laatste wedstrijd van het reguliere seizoen. De Packers waren al verzekerd van de play-offs, maar het target van Grant gold alleen voor het reguliere seizoen.

Alles was ingesteld om Grant zijn aantal yards te laten behalen, want de Packers hoefden niet eens te winnen. Hij had nog 48 yard nodig om een bonus van 2 miljoen dollar te verdienen.

In de wedstrijd zou Grant zelfs tegen quarterback Aaron Rodgers hebben gezegd hem alle hoeken van de kleedkamer te laten zien als hij stopte met het afgeven van de bal aan Grant.

De Packers hadden er lol in. Aan de zijkant werd het aantal yards van Grant nauwkeurig bijgehouden en het werd spannender dan ooit. Maar tegenstander Arizona had het ook door: met z’n allen op Grant!

Hij kwam uiteindelijk DRIE yards tekort. Dat is 666666.6666666666 dollar per yard.

Lijkt mij een verzekeringspolisje waard.

Jeroen Elshoff is voetbalcommentator bij NOS Studio Sport, geen kenner maar wel liefhebber van de NFL. Hij laat op Sport Amerika op geheel eigen wijze zijn licht schijnen op zaken die hij interessant, leuk, aardig of vermeldingswaardig vindt.

Ook leuk om te lezen