Colorado Rockies ruilen voor Jeremy Guthrie

Door

Jeremy Guthrie is eindelijk verlost van de AL East. De righty verkast van de Baltimore Orioles naar de Colorado Rockies voor pitchers Jason Hammel en Matt Lindstrom.

Met de trade doen de Rockies voor 2012 goede zaken, terwijl ze ook nog eens wat salaris besparen ($150.000). In Guthrie hebben de Rockies nu een betrouwbare starter, die goed is voor ongeveer 200 innings. Echter is Guthrie niet heel geschikt voor Coors Field. Zoals we allemaal weten is Coors Field een hitters paradise en Guthrie is één: een flyball pitcher, en twee: geen strike-out machine. Dat is geen goede match. Al moet ik er wel bij aantekenen dat de Rockies een groot deel van de uitwedstrijden in Dodgers Stadium, AT&T Park en PETCO Park spelen. Vooral in die uitwedstrijden gaat Guthrie veel nut hebben. En Guthrie is zoals ik eerder al zei verlost van de AL East: dus geen Yankees, Red Sox en Blue Jays line-ups meer. Dat scheelt.

De Rockies hebben in Guthrie wel een upgrade te pakken over Jason Hammel. Guthrie is niet bijzonder, maar Hammel is dat al helemaal niet. Hammel’s ERA van 4.99 is slechter dan dat van Guthrie van 4.19. De Rockies hebben duidelijk geen vertrouwen in de 29-jarige Hammel over de 32-jarige Guthrie.

Maar is de ruil slim?

Guthrie is na dit seizoen een free agent, terwijl de Orioles nog een paar jaar controle hebben over Hammel en Lindstrom. Met deze ruil zijn de Rockies vooral komend seizoen beter geworden. Dat is misschien wel nodig om de goede offence een handje te helpen. En Guthrie heeft het talent welke line-up dan ook op te vreten. Als hij ‘on’ is, is zijn fastball van 95 MPH met veel movement haast onraakbaar. Echter is Guthrie zeer wisselvallig en kunnen ook mindere ploegen hem te grazen nemen. Misschien heeft deze change of scenery een goede invloed op de veteraan, die voor het eerst in zijn leven voor een contending team zal spelen.

De O’s krijgen een iets mindere startende werper en een redelijke closer terug voor Guthrie. Maar toch bevalt deze ruil mij geheel niet vanuit het oogpunt van de Orioles. Guthrie is een van de weinige ruilbare spelers die enige waarde in zich had. Nu hebben de Orioles hem getrade voor twee niet bijzondere pitchers. Ik had liever gezien dat de Orioles talent hadden verzameld. Dat had niet per se nu gehoeven. Tijdens de trade-deadline in juli zou Guthrie een gewilde pitcher zijn geweest, aangezien de Orioles natuurlijk niet gaan contenden komend jaar.

Kortom: ik ben niet weg van deze deal. De Rockies hebben vooral aan de korte termijn gedacht en de Orioles hebben talent ingeleverd. Ik ben benieuwd hoe deze ruil zich vertaalt naar het eggie, want zowel Guthrie als Hammel hebben ‘upside’ en kunnen, op hun eigen manier, hun nieuwe teams beter maken.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen