Collins zet er een punt achter

Door

Een maand geleden was hij nog vastbesloten door te gaan, maar donderdag liet quarterback Kerry Collins plotseling weten zijn carriere van zestien jaar te willen beeindigen. De 38-jarige Collins liet in een verklaring weten de trainingsarbeid niet meer te kunnen opbrengen.

Vele football-fans die Collins voornamelijk kennen van z’n laatste (wisselvallige) jaren in Nashville, zullen hun schouders ophalen bij het nieuws. Maar vergis je niet. Niet dat Collins de Hall of Fame gauw zal binnen denderen, maar zijn stats zullen menig quarterback jaloers maken.

Voorbeeldjes? Hij staat negende op de ranglijst aller tijdens van passes completed, en is elfde op de lijst van passing yards (40.441) in zijn carriere, voor illustere namen als Johnny Unitas en Steve Young. En op de touchdown-ranglijst (206) aller tijden staat hij 29ste, voor grootheden als Joe Namath en Troy Aikman.

Collins werd in 1995 als 5th overall pick vanuit Penn State gedraft door de nagelnieuwe franchise Carolina Panthers. Al in zijn tweede seizoen leidde hij de Panthers (in hun tweede seizoen) naar de NFC Championship game.

Wat volgde een diep dal. Kerry Collins kreeg te kampen met alcoholproblemen, en tijdens een van zijn dronken buien maakte hij clubgenoot Muhsin Muhammad uit voor nigger. Het leverde een rel en hem het stempel van racist op. Niet veel later werd hij aan de dijk gezet door de Panthers, nadat hij zijn coach had laten weten dat hij best tevreden was met een plaatsje op de bank.

Hij kreeg van de New Orleans Saints een tweede kans, maar die verknalde hij door met alcohol op achter het stuur te gaan zitten. Ontslag en rehab was het gevolg, en op de New York Giants na was er niemand meer die nog vertrouwen had in de quarterback. Collings betaalde het vetrouwen echter terug, door de Giants (na een magistraal optreden in de NFC Championship game – 381 yards en vijf TDs) naar Super Bowl XXXV te leiden.

Het bleek slechts een oprisping, want in zijn opvolgende seizoenen bij de Giants, de Oakland Raiders en de Tennessee Titans deed hij zelden van zich spreken – al werd hij na 1996 in 2008 voor de tweede keer uitgenodigd voor de Pro Bowl.

Foto: nydailynews

 

 

Ook leuk om te lezen