College Football Power Rankings – Week 8

Door

Notre Dame v Florida State

Het college football seizoen is inmiddels voorbij de helft en de play-offs komen steeds dichterbij. Welke vier teams mogen mee gaan doen in de eerste play-offs? Via deze power rankings pogen we een antwoord te geven. Uiteraard is de kans groot dat je als lezer een andere mening hebt. We nodigen je van harte uit om die via het commentaarveld onderaan dit artikel te delen.

1.(1) Mississippi State Bulldogs (6-0): Waren een weekend vrij en spelen komende week tegen Kentucky. Een wedstrijd die geen problemen op mag leveren, dus de Bulldogs maken een grote kans nog even op plek één te blijven staan.

2.(3) Florida State Seminoles (7-0): Eindelijk lieten de Seminoles zien wat ze kunnen en precies op tijd. Wonnen heel krapjes van Notre Dame in een prachtige wedstrijd tussen twee giganten. Jameis Winston maakte zeker in het begin van de wedstrijd opvallend veel domme fouten, maar hij wist zich in de tweede helft te herstellen. Komend weekend is Florida State vrij. Met de extra trainingstijd kunnen ze mogelijk weer in de vorm van vorig seizoen komen.

3.(2) Mississippi Rebels (7-0): Wonnen ruim en eenvoudig van Tennessee, maar dat was niet echt een verrassing. Krijgen komende zaterdag een echte test tegen LSU. LSU begon namelijk zwalkend aan het seizoen, maar lijkt inmiddels beter in vorm te komen. Een upset is mogelijk.

4.(9) Alabama Crimson Tide (6-1): Eigenlijk zou één woord voldoende moeten zijn: WOW! Denderden vernietigend over Texas A&M heen met 59-0. De Tide lijkt volledig terug, of was het toch een uitschieter in een verder matig seizoen? Op die vraag krijgen we zaterdag nog geen antwoord, want dan speelt Alabama tegen het zwakke Tennessee.

5.(6) Auburn Tigers (5-1): Hadden een week vrij en spelen zaterdag tegen het tegenvallende South Carolina. Hebben een eenvoudige overwinning nodig om een kans op de play-offs te houden.

Notre Dame v Florida State

6.(5) Notre Dame Fighting Irish (6-1): Verliezen en toch maar één plek verliezen? Het kan zoals nu blijkt. De wedstrijd tegen Florida State werd dan wel nipt verloren, maar de Irish namen wel alle twijfels weg over hun kwaliteit. Zijn weer bijna op het niveau van 2012 toen ze de finale wisten te halen.

7.(8) Oregon Ducks (6-1): Stijgen opnieuw een plekje dankzij een knappe overwinning. Washington werd terzijde geschoven met 45-20. De Ducks zijn komend weekend vrij en dan kunnen ze even dromen over de play-offs. De Ducks doen namelijk weer helemaal mee.

8.(7) Michigan State Spartans (6-1): Wonnen opnieuw eenvoudig, deze keer van Indiana met 56-17. Zakken toch een plekje omdat de Big Ten als geheel niet sterk genoeg lijkt om een team naar de play-offs af te vaardigen. Spelen zaterdag tegen rivaal Michigan dat een verloren seizoen ineens goed zou willen maken.

9.(10) Georgia Bulldogs (6-1): Zagen Arkansas laat in de wedstrijd nog even terugkomen, maar kwamen nooit echt in gevaar. Zijn dit weekend vrij. Is tevens het laatste team in deze lijst dat het eigen lot nog in handen heeft. Via de SEC finale is een plek in de play-offs immers altijd te bereiken.

10.(11) TCU Horned Frogs (5-1): Wonnen verrassend eenvoudig van het sterk geachte Oklahoma State met 42-9. Namen daarmee passend wraak voor het verlies tegen Baylor een week eerder. Maken kans op de titel in de Big 12, maar de vraag is of dat voldoende is voor een plek in de play-offs.

Baylor v West Virginia

11.(4) Baylor Bears (6-1): Raakten de ongeslagen status kwijt tegen West Virginia door met 41-27 te verliezen. Nu moet wel gezegd worden dat het altijd ontzettend lastig spelen is uit tegen West Virginia. Zullen de rest van het seizoen veel indruk moeten maken om weer mee te doen om een plek in de play-offs.

12.(15) Kansas State Wildcats (5-1): Wonnen krap met 31-30 van Oklahoma, vooral dankzij een prima spelende aanval. Hadden eigenlijk wat ruimer moeten winnen, maar de verdediging had het lastig. Hebben net als TCU en Baylor uit dezelfde divisie hulp nodig van andere teams om tot de play-offs te komen. Spelen zaterdag tegen de Texas Longhorns die voor het zoveelste jaar op rij onder de maat presteren.

13.(13) Ohio State Buckeyes (5-1): Hadden geen enkele moeite met Rutgers in een duidelijke 56-17 overwinning en bezorgden Rutgers daarmee een warm welkom in de Big Ten. Spelen zaterdag tegen Penn State en horen dan opnieuw geen moeite te hebben.

14.(17) Arizona State Sun Devils (5-1): Wonnen bijzonder knap van Stanford. Meest opvallende was dat ze 26 punten op het bord wisten te krijgen tegen één van de beste verdedigingen in het college football. Moeten zaterdag uit bij Washington opnieuw flink aan de bak.

15.(16) Arizona Wildcats (5-1): Hadden een week vrij. Konden zich hierdoor voorbereiden op Washington State. Wazzu heeft een extreem explosieve aanval, maar eerder dit seizoen konden we al zien dat deze met een goed plan af te stoppen is. Zaterdag zien we of Arizona het juiste plan heeft.

Nebraska v Northwestern

16.(18) Nebraska Cornhuskers (6-1): Wonnen overduidelijk van Northwestern, vooral dankzij een uitstekende Ameer Abdullah. Abdullah was goed voor 146 yards en vier touchdowns en blijft daarmee in de running voor de Heisman. Spelen zaterdag tegen Rutgers, een nieuwkomer in de Big Ten.

17.(12) Oklahoma Sooners (5-2): Verloren voor de tweede keer in drie weken. Deze keer was Kansas State ze de baas. Vallen van een plek in de top vier hierdoor in korte tijd een heel eind naar beneden. Lijken inmiddels volledig kansloos voor de play-offs, maar dit seizoen is niets uit te sluiten. Hebben komend weekend vrij zodat ze uit kunnen vogelen wat er mis is gegaan.

18.(19) Utah Utes (5-1): Hadden erg veel moeite met Oregon State en dat doet de twijfels over de Utes weer toenemen. Spelen zaterdag tegen USC. Daarna weten we pas wat we aan Utah hebben.

19.(22) USC Trojans (4-2): Hadden geen enkele moeite met het zwakke Colorado in een duidelijke 28-56 overwinning. Krijgen het de komende weken duidelijk zwaarder, te beginnen zaterdag tegen Utah. Utah staat een plekje hoger op deze lijst, maar wij tippen USC als de favoriet.

20.(21) Marshall Thundering Herd (7-0): Krijgen in andere rankings nog altijd niet het respect dat ze verdienen, mede omdat hun wedstrijden in de kleine Conference USA lastig te volgen zijn. Onze oplossing? We volgen de wedstrijden van de Herd gewoon via de radio. Begonnen moeizaam tegen FIU zaterdag, maar zodra ze eenmaal warm waren gedraaid liepen ze weer kinderlijk eenvoudig uit. Zijn zo dominant dat ze echt een plek tussen de ploegen uit de grote divisies verdienen.

Clemson v Boston College

21.(24) Clemson Tigers (5-2): Wonnen voor de tweede week op rij moeizaam, deze keer van Boston College met 17-13. Hebben het wegvallen van Tajh Boyd en enkele andere spelers niet op kunnen vangen, maar zijn toch nog knap de nummer twee in de ACC. Spelen zaterdag uit tegen de Syracuse Orange. Oranje tegen oranje, dat kan gekke uitslagen opleveren.

22.(25) East Carolina Pirates (5-1): Spelen donderdag na een week vrij tegen het zwakke Connecticut. Zullen dan eindelijk weer een keer indrukwekkend moeten winnen om respect te verdienen. Hebben namelijk al weken niets meer laten zien.

23.(-) West Virginia Mountaineers (5-2): De hoogste nieuwe binnenkomer deze week na de uiterst knappe overwinning op Baylor. Hadden deze overwinning voor een belangrijk deel te danken aan het publiek. Een steun die ze ook hebben tegen de twee belangrijkste tegenstanders, TCU en Kansas State, die dit seizoen nog resteren. Zullen echter eerst zaterdag op bezoek moeten bij Oklahoma State en dat zal een zware kluif worden.

24.(-) LSU Tigers (6-2): De Tigers zijn weer terug in de lijst na een duidelijke 41-3 overwinning op Kentucky. Beginnen langzaam in vorm te komen, maar zijn daar wel rijkelijk laat mee. Zijn zaterdag tegen Ole Miss de underdog, zeker gezien de rankings. Een upset zou er echter zomaar in kunnen zitten. Alsof het seizoen nog niet genoeg op zijn kop staat.

25.(-) UCLA Bruins (5-2): Ook UCLA keert deze week terug. Wonnen in een boeiende wedstrijd van California met 36-34. Spelen zaterdag tegen het zwakke Colorado, maar moeten daarna nog tegen Arizona, Washington, USC en Stanford. Of ze in de top 25 eindigen is dus nog maar zeer de vraag.

Niet langer in deze lijst:

-.(14) Oklahoma State Cowboys (5-2)
-.(20) Texas A&M Aggies (5-3)
-.(23) Stanford Cardinal (4-3)

Ook leuk om te lezen