College Football Power Rankings – Week 4

Door

Oregon v Washington State

De liefhebbers van American football weten dat we op deze site al langer tijdens het seizoen wekelijks de NFL Power Rankings publiceren. Met ingang van deze week gaan we hetzelfde doen voor het college football. College football is dé sport van passie, traditie, fantastische acties en verrassende uitslagen. Met ruim honderd teams alleen al op het hoogste niveau is er voldoende om te kiezen. Wij beperken ons tot de top 25 zoals wij die op dit moment zien. Uiteraard is de kans groot dat je als lezer een andere mening hebt, we nodigen je van harte uit om die via het commentaarveld onderaan dit artikel te delen.

1. Oregon Ducks (4-0): Wat hadden de Ducks het zwaar tegen Washington State. De overwinning moest voor de poorten van de hel weggesleept worden. In voorgaande seizoenen verloren de Ducks echter altijd onnodig één of twee van dergelijke wedstrijden. Dat ze nu vroeg in het seizoen deze zege hebben geboekt kan Oregon het vertrouwen geven dat ze nodig hebben om all the way te gaan dit seizoen.

2. Oklahoma Sooners (4-0): Oklahoma had zijn eerste grote test afgelopen weekend tegen West Virginia en ze slaagden met vlag en wimpel. Conditioneel waren ze niet kapot te krijgen. Bovendien heeft Oklahoma dit seizoen één groot voordeel: de belangrijkste tegenstanders, Kansas State en Baylor, komen in Oklahoma op bezoek.

3. Florida State Seminoles (3-0): De kampioen van vorig jaar zou vorige week nog op één hebben gestaan, maar die plek verdienen ze niet meer. De eerste twee wedstrijden mét Jameis Winston binnen de lijnen wisten ze al niet echt te overtuigen, zonder Winston tegen Clemson waren ze slechts een schim van zichzelf en wonnen ze alleen dankzij het falen van Clemson.

4. Alabama Crimson Tide (4-0): Alabama viel de eerste wedstrijden van het seizoen een beetje tegen, maar zou de komende weken zomaar de top van deze lijst kunnen bereiken en dan vooral dankzij één man: Amani Cooper.

5. Texas A&M Aggies (4-0): Johnny Manziel is inmiddels iemand die ooit voor de Aggies een paar wedstrijden heeft gespeeld. Kenny ‘Thrill’ Hill heeft het onmogelijke gedaan door de herinnering aan Johnny Football te doen vervagen. Samen met een sterker dan verwacht team om hem heen zijn de Aggies een gevaar voor iedere tegenstander.

Auburn v Kansas State

6. Auburn Tigers (3-0): Wat een moeizame 20-14 overwinning tegen Kansas State afgelopen donderdag, maar een overwinning is een overwinning. Of de Tigers net als vorig jaar de finale weten te halen is niet te voorspellen. Met Mississippi State, South Carolina, Texas A&M en Georgia nog op het programma kun je spreken van een ongekend schema en dan hebben we het nog niet eens over hun traditionele seizoensafsluiter tegen Alabama in de Iron Bowl.

7. Baylor Bears (3-0): De Bears hadden een weekje vrij. Of moet je zeggen dat hun gezamenlijke tegenstand een week vrij had? Maar liefst 25 touchdowns in drie wedstrijden doet iedere tegenstander beven.

8. Notre Dame Fighting Irish (3-0): Ook de Irish hadden een vrij weekend. Dit geeft ze de tijd om de foutjes die nog in het team zaten te herstellen. Deze week zullen we zien wat het effect is geweest.

9. Mississippi Rebels (3-0): Opnieuw een team dat afgelopen weekend vrij was. Ole Miss heeft in potentie veel kwaliteit, maar we zullen tot oktober moeten wachten of ze die kwaliteit ook kunnen laten zien tegen echte topteams.

10. Michigan State Spartans (2-1): Eindelijk het eerste team uit de Big Ten en tevens het eerste team in deze lijst dat al een wedstrijd verloren heeft. De Big Ten stelt zwaar teleur dit seizoen en Michigan State weet daar maar net bovenuit te steken. Wonnen dit weekend met 73-14 van Eastern Michigan, maar dat zegt helemaal niets.

South Carolina v Vanderbilt

11. South Carolina Gamecocks (3-1): Worden met de week sterker en lijken het verlies in week één van het ijzersterke Texas A&M al lang te zijn vergeten. Heeft bovendien voor een team uit de SEC een relatief eenvoudig schema voor de boeg.

12. UCLA Bruins (3-0): Waren afgelopen week vrij en daar zullen ze blij mee zijn. Komende donderdag wacht namelijk Arizona State in een wedstrijd die nu al de Pac-12 South kan beslissen.

13. Georgia Bulldogs (2-1): Wonnen thuis met 66-0 van Troy. Een uitslag die al 2000 jaar niet meer indrukwekkend is.

14. Mississippi State Bulldogs (4-0): Zorgden voor de verrassing van de week door LSU te verslaan. Speelden fris en overtuigend, maar begon in het vierde kwart te wankelen. Hebben komende week vrij. Kunnen zich zo goed voorbereiden voor de volgende krachtmeting tegen Texas A&M.

15. Arizona State Sun Devils (3-0): Spelen donderdag tegen UCLA en dan ontdekken we eindelijk wat de Sun Devils waard zijn. Scoren tot nu toe eenvoudig, maar hebben nog geen echte tegenstand gehad.

Army v Stanford

16. Stanford Cardinals (2-1): Opnieuw een team dat niet hoefde te spelen afgelopen week en daar ongetwijfeld erg blij mee zal zijn. Stanford begint vanaf deze week aan een moordend schema met sterke Pac-12 tegenstanders en Notre Dame. Vraag is niet of ze verliezen, maar hoe vaak.

17. LSU Tigers (2-1): Werden drie kwarten volkomen zoek gespeeld door Mississippi State en verloren terecht ondanks sterke comeback op het einde van de wedstrijd. Kunnen dit weekend tegen New Mexico State weer vertrouwen opbouwen om vervolgens weer het SEC schema in te duiken.

18. USC Trojans (2-1): Konden afgelopen week de wonden likken van de onverwachte nederlaag tegen Boston College de week daarvoor. Krijgen deze week tegen Oregon State een eerste kans om te bewijzen of ze überhaupt in deze power rankings thuishoren.

19. BYU Cougars (4-0): Hadden echt moeite met Virginia, maar wisten uiteindelijk met 41-33 te winnen van de ploeg die een week eerder nog Louisville opzij wist te zetten. Maken grote kans om dit seizoen ongeslagen te blijven. Zouden dus wel eens iedere week een stukje kunnen klimmen op deze lijst.

20. Wisconsin Badgers (2-1): 253 yards en 5 touchdowns. Er zijn hele teams die dat niet voor elkaar krijgen in twee wedstrijden, Melvin Gordon deed het in zijn eentje in één enkele wedstrijd. Hebben een relatief eenvoudig schema de rest van het seizoen en kunnen ver komen in de Big Ten.

Miami v Nebraska

21. Nebraska Cornhuskers (4-0): Slechts één van de twee teams uit de Big Ten dat nog ongeslagen is. Hebben echter nog geen wedstrijd in de Big Ten zelf gespeeld, daar beginnen ze deze week mee. Zitten we over een paar weken op de Nebraska bandwagon, of spreken we dan niet meer over ze? Wie het weet mag het zeggen.

22. Ohio State Buckeyes (2-1): Dankzij een slechte openingswedstrijd tegen Navy en een verlies tegen Virginia Tech zijn ze ver weggezakt. Konden afgelopen week over hun zonden nadenken. Dit weekend ontdekken we of dat heeft geholpen.

23. East Carolina Pirates (3-1): East Carolina is het eerste team uit één van de kleine conferences in deze lijst en dat hebben ze verdiend ook. Wonnen met maar liefst 70-41 van North Carolina uit de ACC na een week eerder al Virginia Tech uit dezelfde conference te hebben verslagen. Hebben hun moeilijkste tegenstanders al achter de rug.

24. Kansas State Wildcats (2-1): Verloren donderdag van Auburn met 20-14, maar die score had ook zomaar omgekeerd kunnen zijn. Kunnen op een goede dag Baylor en Oklahoma verslaan en maken daarmee kans op de titel in de Big 12. Een kleine kans, dat dan weer wel.

25. Marshall Thundering Herd (4-0): Tot slot nog een tweede team uit een kleine conference. In dit geval de Conference USA. Wonnen afgelopen weekend voor de vierde keer met speels gemak hun wedstrijd. Zullen dit waarschijnlijk de rest van het seizoen blijven doen. Een team om in de gaten te houden dus.

Ook leuk om te lezen