College Football Power Rankings – Week 13

Door

Colorado v Oregon

Met nog slechts één regulier weekend te gaan in het college football komen de eerste play-offs uit de geschiedenis nu wel heel erg dichtbij. Het debat over wie er in de play-offs horen begint met de dag intensiever te worden, maar uiteindelijk zijn de resultaten op het veld het belangrijkste. De uitslagen deze week en volgende week tijdens de strijd om de diverse conference titels zal een grote impact hebben. Wie maakt de beste indruk om toegelaten te worden tot het selecte gezelschap van vier play-off teams? Hieronder onze verwachtingen.

1.(1) Oregon Ducks (10-1): Liepen probleemloos met 44-10 over Colorado heen. Spelen zaterdag tegen Oregon State in de zogenaamde Civil War. Zijn daarin opnieuw de torenhoge favoriet. Grootste horde die de Ducs nog wacht zal de Pac-12 finale zijn waarin ze het waarschijnlijk tegen het onberekenbare UCLA op moeten nemen.

2.(2) Alabama Crimson Tide (10-1): Wonnen eenvoudig van FCS team Western Carolina met 48-14. Dit weekend wacht de echte test tegen rivaal Auburn. Horen met een touchdown verschil te winnen, maar verrassingen zijn meer de regel dan de uitzondering in deze rivalry game.

3.(3) Florida State Seminoles (11-0): Weer was er een Houdini-act nodig om te winnen. Deze keer met 20-17 van Boston College. Na een serie van moeizame overwinningen op mindere teams wacht nu echter een tegenstander van formaat. Rivaal Florida komt namelijk op bezoek. De Seminoles zijn favoriet bij de bookmakers, maar wij tippen de Gators. De langste reeks overwinningen in het college football kan dus tot een einde komen.

4.(4) Baylor Bears (9-1): Hadden geen enkele moeite met Oklahoma State en zullen dat dit weekend ook niet hebben met Texas Tech. Staan in andere ranglijsten nog net iets lager, maar wij verwachten dat ze over twee weken tegen Kansas State voldoende indruk maken om de top vier te bereiken.

5.(5) Mississippi State Bulldogs (10-1): Hielden de nul tegen Vanderbilt en dat is altijd indrukwekkend. Kunnen hun claim op een plek in de play-offs kracht bijzetten door deze week Ole Miss ruim te verslaan. De kans dat Ole Miss dat toe zal laten is echter niet zo groot. Lijkt namelijk een bijzonder spannende rivalry game te worden.

Indiana v Ohio State

6.(7) Ohio State Buckeyes (10-1): Versloegen Indiana met 42-27 en hebben nu een ‘simpele’ taak voor de boeg. Versla Michigan met meer dan drie touchdowns, hoop op Wisconsin in de Big Ten finale en versla Wisconsin met duidelijke cijfers. Doen ze dit, dan maken ze serieus kans op een plek in de play-offs.

7.(5) TCU Horned Frogs (9-1): Hadden een weekend vrij om zich voor te bereiden op de wedstrijd tegen rivaal Texas. Spelen in het laatste weekend tegen zwakke broeder Iowa State en dat is een nadeel voor TCU. Tegen Iowa State is het immers moeilijk indruk maken, terwijl alle andere concurrenten voor een plek in de play-offs wel indruk kunnen maken tegen tegenstanders van formaat.

8.(9) UCLA Bruins (9-2): Wonnen fraai van rivaal USC met 42-27. Waren duidelijk een maatje te groot. Zullen dat deze week waarschijnlijk ook voor Stanford zijn. Winnen ze, dan wacht Oregon in de finale van de Pac-12. UCLA is wat wisselvallig, maar lijkt in staat om mee te doen met de Ducks. Weten ze Oregon te verslaan, dan maken ze nog kans op de play-offs.

9.(10) Georgia Bulldogs (9-2): Schoven Charleston Southern uit de FCS moeiteloos opzij met 55-9. Spelen dit weekend tegen rivaal Georgia Tech, maar zullen vooral oog hebben voor de wedstrijd Arkansas tegen Mizzou op vrijdag. Verliest Mizzou, dan gaat Georgia naar de SEC finale. Winst van de SEC lijkt een garantie voor een plek in de play-offs.

10.(11) Michigan State Spartans (9-2): Wonnen indrukwekkend van Rutgers met 45-3, maar dat doet er allemaal niet meer toe. Zijn dankzij het verlies tegen Ohio State kansloos in de Big Ten en daarmee voor een plek in de play-offs. Dit weekend wacht het zwalkende Penn State.

Wisconsin v Iowa

11.(15) Wisconsin Badgers (9-2): Hadden grote moeite met Iowa, maar haalden dankzij Melvin Gordon wel de overwinning binnen. Spelen dit weekend tegen Minnesota om de winst in de Big Ten West en zijn daarbij de favoriet. Kunnen vervolgens in de finale het op gaan nemen tegen Ohio State. Een team met Gordon in de gelederen maakt tegen iedereen een kans. Er is dus nog veel mogelijk voor de Badgers.

12.(16) Arizona Wildcats (9-2): Waren de underdog tegen Utah, maar wonnen met 42-10. Maakten daarmee veel indruk. Spelen deze week tegen rivaal Arizona State, maar als UCLA weet te winnen gaat deze wedstrijd slechts om des keizers baard.

13.(13) Kansas State Wildcats (8-2): Wonnen knap uit van West Virginia met 26-20. Spelen deze week tegen zwakke broeder en rivaal Kansas. Een week later wacht de kraker tegen Baylor, maar de kans dat ze daar gaan winnen lijkt niet groot.

14.(14) Marshall Thundering Herd (11-0): Voor het seizoen werd de wedstrijd tegen UAB als de moeilijkste voor Marshall gezien en dat bleek waarheid te zijn. Wonnen met slechts 23-18. Spelen deze week tegen Western Kentucky en moeten daarna nog aantreden in de finale van Conference USA. Zullen waarschijnlijk eindigen met 13-0.

15.(12) Arizona State Sun Devils (9-2): Versloegen Washington State in een aanvallende wedstrijd met 52-31. Zullen het deze week veel moeilijker krijgen tegen Arizona. Die wedstrijd gaat overigens alleen nog echt ergens over als UCLA verliest. Anders gaat het alleen om de bragging rights.

Samford v Auburn

16.(18) Auburn Tigers (8-3): Wonnen met 31-7 van FCS team Samford en dat had eigenlijk meer moeten zijn. Spelen deze week de traditionele Iron Bowl tegen Alabama. Een wedstrijd die vaak verrassingen kent, maar Auburn lijkt daar dit jaar niet toe in staat.

17.(19) Georgia Tech Yellow Jackets (9-2): Spelen volgende week in de ACC finale tegen Florida State en lijken daarbij meer kans te maken dan deze week. Dit weekend wacht namelijk rivaal Georgia en die spelen wel heel indrukwekkend de laatste weken.

18.(21) Missouri Tigers (9-2): Staan nog altijd aan kop in de SEC East en dat zou voldoende zijn om de SEC finale te bereiken. Wonnen afgelopen week van Tennessee met 29-21, maar de echte uitdaging wacht deze week. Spelen tegen Arkansas en die lijken ineens helemaal los. Wij tippen dan ook Arkansas als winnaar en dan is Mizzou de plek in de SEC finale kwijt aan Georgia.

19.(-) Minnesota Golden Gophers (8-3): Kwamen laat, heel laat, terug tegen Nebraska om een 28-24 overwinning voor de poorten van de hel weg te slepen. Zijn helaas voor de Golden Gophers echter waarschijnlijk maar een week te gast in deze lijst, want deze week wacht Wisconsin. Weet Minnesota verrassend te winnen, dan staan ze ineens zomaar in de Big Ten finale.

20.(8) Mississippi Rebels (8-3): Auw, dat deed zeer. Gingen met 30-0 onderuit tegen Arkansas, het team dat tot voor kort maar niet wist te winnen in de SEC. Zijn daarmee nu kansloos voor de prijzen, maar zullen er deze week ongetwijfeld vol invliegen. Op het menu staat namelijk de Egg Bowl tegen Mississippi State en bragging rights zijn erg belangrijk in de staat Mississippi.

Kansas v Oklahoma

21.(22) Oklahoma Sooners (8-3): En ineens kwam Samaje Perine het beeld inrennen. Verbeterde het pas een week oude record van Melvin Gordon voor aantal rushing yards in een wedstrijd tot 427 en was daarmee de man van de week. Zijn deze week vrij en nemen het volgende week op tegen rivaal Oklahoma State.

22.(23) Clemson Tigers (8-3): Wonnen verwacht eenvoudig van Georgia State met 28-0. Spelen deze week tegen hun grote rivaal South Carolina. De Gamecocks stonden hoog in de ranglijsten aan het begin van het seizoen, maar zijn in geen velden of wegen meer te bekennen dankzij hun slechte verdediging. Clemson is dan ook de favoriet.

23.(25) Louisville Cardinals (8-3): Maakten goed gebruik van de fouten van Notre Dame en versloegen de Irish uiteindelijk met 31-28. Ook Louisville speelt deze week een rivalry game, tegen Kentucky uit de SEC. Horen met een touchdown of twee verschil te winnen.

24.(-) Boise State Broncos (9-2): Leken een verloren seizoen te spelen na vroeg van Ole Miss en Air Force te hebben verloren. Klauwden zich echter langzaam een weg terug dankzij forse overwinningen zoals die op Wyoming vorige week met 63-14. Spelen deze week tegen Utah State en daarna wacht de finale van de Mountain West.

25.(17) Utah Utes (7-4): Gingen voor de derde keer in vier weken onderuit. Deze keer tegen Arizona met 42-10. Spelen deze week nog tegen zwakke broeder Colorado en mogen zich daarna op gaan maken voor bowl season.

Niet langer in deze lijst:

-.(20) USC Trojans (8-3)
-.(24) Nebraska Cornhuskers (8-3)

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen