College BB Conference Preview: ACC

Door

Elon v Duke

In januari en februari vechten ruim 350 teams in 32 conferences voor een plek in het NCAA Tournament. De meeste conferences zijn zo klein of zwak dat het haast onmogelijk is voor scholen om zich te plaatsen voor The Big Dance. Andere conferences zijn zo sterk dat je gerust tien scholen kunt afvaardigen voor March Madness. Toch komt er geregeld een kleine school door de selectie. En in de top conferences kun je maar beter kampioen worden of het conference tournament winnen. Anders ben je overgeleverd aan de NCAA keuzecommissie. Bij SportAmerika kijken Frank Wielaard en Vincent Van Genechten deze week in zes delen vooruit. Zoekend naar favorieten, verrassingen en misschien zelfs een Cinderella.

Vandaag laten Frank en Vincent hun licht schijnen over nummer één bij de big Conferences: de ACC. Lees hier onze vorige previews: PAC 12, SEC, Big Ten, Big 12.

FRANK WIELAARD

Hier komt de uitdager van de Kentucky Wildcats uit. En om te laten zien dat je een waardig opponent bent, is het nu tijd om de spierballen te laten rollen. Dus dat is wat de Duke Blue Devils en de Virginia Cavaliers te doen staat. En door het daarbij te laten, doe ik meteen de Louisville Cardinals tekort.

Vast staat dat de coaches in de ACC hun vak verstaan. Vier van hen staan in de top vijf van coaches met de meeste zeges in college ‘ball ooit. Mike Krzyzewski (1, Duke), Jim Boeheim (2, Syracuse), Roy Williams (4, UNC) en Rick Pitino (5, Louisville). Zover is Tony Bennett (Virginia) nog lang niet. Maar hij heeft wel het minst werk te verzetten gehad voorafgaand aan dit seizoen. Zijn programma staat. De Cavaliers verdedigen als geen ander. Rebounden heel goed, schieten met scherp. Niet voor niets werd het team van Bennett vorig jaar al kampioen in de ACC. En wonnen de Cavaliers het ACC Tournament. Virginia is nu nog beter, zeggen de kenners elkaar in koor na.

Daar komt Duke dan nog bij, zo niet, overheen. Veel meer een ‘contender’ dan afgelopen seizoen worden de mannen van Coach K gezien als hèt team dat Kentucky moet kunnen verslaan. In mindere mate moet Louisville dat ook kunnen. De Cardinals zijn niet heel diep, maar verdedigen en rebounden nog altijd als beesten. Ik vermoed dat Syracuse, Miami, North Carolina en misschien Notre Dame als stoorzender gaan fungeren in de spannende titelstrijd. Het kampioenschap gaat naar de Cavaliers, omdat zij Jahlil Okafor (en dus Duke) kunnen stoppen.

Kampioen: Virginia Cavaliers

ACC Tournament winner: Duke Blue Devils

VINCENT VAN GENECHTEN

In de sterke ACC valt er geen ontkomen aan Jahlil Okafor en zijn Duke Blue Devils. Als het team van Coach K zijn tempo mag spelen, is er geen houden aan. Snelheid en efficiëntie staan centraal bij Duke. Defensief zijn de Blue Devils niet geniaal, maar Okafor maakt met zijn lengte en spelinzicht enorm veel goed. De center toonde tot nu toe bovendien zijn sterke moves in de post en kan op eender welk moment een wedstrijd in handen nemen. Voeg daaraan toe dat Tyus Jones zijn ding doet op de point, Justise Winslow eender welke wing kan afstoppen, Quinn Cook zijn rol vindt als shooting guard en de role players degelijk zijn. Enige punten van aandacht bij Duke: weinig ervaring en free throw shooting.

De Blue Devils krijgen wel serieuze concurrentie van de Virginia Cavaliers en de Louisville Cardinals. De Cavaliers zijn simpelweg machtig als het aankomt op verdedigen, maar onderschat hun offense niet. Die is erg efficiënt, zowel qua percentages als balverliezen. Dit ervaren team weet hoe het moet winnen en heeft met het duo Justin Anderson/Malcolm Brogdon een X-factor in huis. Wie van defense houdt, noteert alvast best 7 februari en 7 maart in zijn of haar agenda. Dan speelt Virginia tegen de Cardinals. Louisville zal dan vooral rekenen op Montrezl Harrell en hun kracht als rebounders. Maar de Cardinals, en dan vooral Wayne Blackshear en Terry Rozier, moeten dan wel efficiënt schieten.

Ook voor plek vier wordt het een fikse strijd. Het voordeel lijkt te gaan naar de Notre Dame Fighting Irish. Onder leiding van sterspeler Jerian Grant leveren die een puik seizoen af. Dit team kan het aan beide kanten van het terrein en leeft van zijn offensieve efficiëntie. De North Carolina Tar Heels zullen echter niet ondergaan zonder een gevecht. Aanvallend is UNC top en verdedigend maken ze veel goed met hun rebounding. Maar Marcus Paige stelt wat teleur, driepunters knallen is nog steeds moeilijk en freshman Justin Jackson moet nog groeien. Daarnaast zullen de Miami Hurricanes en de Syracuse Orange hun rol willen spelen, maar waarschijnlijk tekort komen voor een plek bij de beste vijf.

Kampioen: Duke Blue Devils

ACC Tournament winner: Virginia Cavaliers

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen