Coach onder vuur, contractperikelen bij 49ers

Door

San Francisco 49ers v Arizona Cardinals

Volop aandacht van de pers voor Jim Harbaugh. De coach van de San Francisco 49ers staat in de schijnwerpers nadat er verhalen zijn opgedoken dat hij de best betaalde coach in het American football wil worden. Harbaugh ontkend: “Ik heb dat nooit gezegd. Niet tegen mijn vrouw, mijn broer of mijn vader. Tegen niemand. Ik verdien genoeg geld.” Andere bronnen melden dat Harbaugh graag 6,5 miljoen dollar per jaar wil verdienen. Daarmee wordt hij bij lange niet de best verdienende coach in de NFL. Dat zou hem niet eens de best verdienende coach in zijn familie maken.

Browns
Een ander terugkerend gerucht is dat Harbaugh meer macht wil. Ook dit wordt door de coach tegengesproken: “Ook dat heb ik nooit gezegd. Ik heb op dit moment ook genoeg macht, ik hoef niet meer. Ik coach het team, dat is wat ik wil en niks anders. Dat heb is wat ik heb gezegd.” Toch heeft deze kwestie er mede toe geleid dat Harbaugh eerder dit jaar in verband werd gebracht met de Cleveland Browns.

Machtsstrijd
Intern zou er een machtsstrijd gaande zijn tussen coach Jim Harbaugh en general manager Trent Baalke. Boze tongen beweren zelfs dat eigenaar Jed York moet kiezen voor één van beide omdat ze niet langer samen zouden willen werken. “Onzin”, aldus Harbaugh, “We zijn allebei veeleisend maar wel partners met eenzelfde doel voor ogen. Ik heb veel respect voor hem. ik geloof in de organisatiestructuur, deze is nog hetzelfde als waar ik destijds voor koos toen ik hier mijn eerste contract tekende.”

Krediet verspeeld
Ondertussen zou Harbaugh in de kleedkamer zijn krediet hebben verspeeld. De spelers zouden geen respect meer hebben voor de succesvolle coach. Of hier enige waarheid in zit is onduidelijk. De bron is vaak niet verder terug te herleiden dan een enkele anonieme speler.

Steun van Boldin
Anquan Boldin steunt zijn coach. “Normaal gesproken besteed ik niet zoveel aandacht aan de media in het offseason, maar om deze berichtgeving moest ik wel even lachen. Harbaugh is een winnaar, het team heeft geen enkel probleem met zijn mentaliteit. Van tweedeling in de kleedkamer is dan ook geen sprake.”

Contractverlenging
Anquan Boldin deed zijn uitspraken tijdens een persverklaring naar aanleiding van zijn nieuwe contract bij de Niners. Zijn verblijf in San Francisco is met tenminste twee jaar verlengd. De wide receiver kwam vorig jaar als Super Bowl-winnaar over van de Baltimore Ravens en was met 85 receptions meteen het belangrijkste aanspeelpunt. De onderhandelingen waren al even gaande.

Kaepernick wil geld
Met de nieuwe overeenkomst zijn de Niners wellicht wat meer flexibel in het toewijzen van de resterende cap space en dat is hard nodig, want quarterback Colin Kaepernick wil ook een nieuw contract. Hoewel hij Kaep nog maar 23 wedstrijden in het reguliere seizoen heeft gespeeld startte hij al wel in twee conference championship games en een Super Bowl. Kaep zou zo’n 18 miljoen dollar per jaar willen verdienen.

Rookie-contract
Met een dergelijk contract zou hij ongeveer evenveel verdienen als quartbacks Jay Cutler van de Chicago Bears en Tony Romo van de Dallas Cowboys. Matthew Stafford van de Detroit Lions verdient net iets minder. Mochten de Niners en Kaep er niet uitkomen zal hij nog onder zijn rookie-contract spelen komend seizoen. Dit contract is in 2014 net geen miljoen dollar waard.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen