Coach K wint 1000ste wedstrijd, #2 Virginia ontsnapt

462168348

Er was gisteren in Madison Square Garden veel aandacht voor #5 Duke en hoofdcoach Mike Krzyzewski, want bij een overwinning op St. John’s zou Coach K de eerste basketbalcoach in de geschiedenis van de NCAA worden die 1000 wedstrijden zou winnen. Krzyzewski’s mannen slaagden er uiteindelijk in om de klus te klaren, maar makkelijk ging het niet.

Na de eerste helft nam St. John’s namelijk brutaal de voorsprong, en ook in de tweede helft leek de ploeg van Steve Lavin hard op weg om het feestje van Duke te verpesten. In de slotfase stapelden de fouten zich echter op bij de Red Storm, terwijl Duke freshman Tyus Jones en Jahlil Okafor, samen met senior Quinn Cook, het verschil maakten met enkele belangrijke buckets.

Zodoende won Duke met 77-68, en voor Krzyzewski betekende het de tweede keer dat hij een record verbrak in Madison Square Garden. In 2011 verbrak hij namelijk ook al het record van de legendarische coach Bob Knight door destijds zijn 904de wedstrijd te winnen tegen Michigan State. Deze lijst wordt nu, uiteraard, aangevoerd door Mike Krzyzewski met 1000 overwinningen. Jim Boeheim van Syracuse staat tweede met 962 overwinningen en Bob Knight staat derde met 903.

#2 Virginia ontsnapt in burenruzie, #8 Notre Dame blijft winnen

De ongeslagen #2 Virginia Cavaliers hadden gisteren een makkelijke middag verwacht tegen de Virginia Tech Hokies, die in de ACC nog niet hebben gewonnen. Het eindigde voor de Cavaliers echter bijna in een nachtmerrie. In de tweede helft namen de Virginia Tech Hokies de voorsprong dankzij een 16-0 run en met enkele minuten te gaan had de ploeg een voorsprong van tien punten in handen. Toen werden de Cavaliers echter wakker, en onder leiding van Justin Anderson volgden er twaalf opeenvolgende punten waardoor Virginia met een 50-47 overwinning wist te ontsnappen in Blacksburg, Virginia.

Virginia blijft hierdoor aan de leiding in de sterke ACC, maar #8 Notre Dame blijft vooralsnog de naaste belager. Op bezoek bij North Carolina State moest de ploeg van Mike Brey alles uit de kast halen om te winnen, en pas na verlenging kregen de Fighting Irish de Wolfpack van N.C. State op de knieën door met 81-78 te winnen.

Ook hier was er een fikse comeback voor nodig om het mogelijk te maken, want halverwege keek Notre Dame tegen een achterstand van twaalf punten aan, en deze bedroeg eerder zelfs achttien punten. Dankzij 25 punten van Jerian Grant, die ook goed was voor een beslissende block in overtime, wist Notre Dame het tij te keren.

In de ACC staat Notre Dame nu tweede met een 7-1 record, maar komende week wacht alweer de volgende uitdaging. Dan komt namelijk #5 Duke met Coach K op bezoek bij de aanvallende machine die Notre Dame heet.