Clipboard (#7): Wie wint het westen?

Door

Week 7 in de NBA stond in het teken van winstreaks en de terugkomst van twee jonge en vooral goede pointguards. Zowel de Thunder als de Clippers zijn bezig aan recordbrekende zegereeksen en dat maakt het westen nog spannender. Kyrie Irving en Ricky Rubio kwamen afgelopen week allebei weer in actie na afwezig te zijn geweest door blessures. Elke zondag rond de klok van 16 uur zal Sport Amerika jullie hier op de hoogte te brengen van wat er de afgelopen week in de NBA gebeurde. Reageren kan via Twitter.

clipboard600A Clipboard (#6): Lichtpuntje Kobe

Best of the west?!Oklahoma City Thunder v Boston Celtics

Twee weken geleden is er in deze column gesproken over de strijd in het oosten. Daarbij werd gezegd dat de Miami Heat met negen vingers in de neus kampioen zou worden van de Eastern Conference. En hoewel dat met de nog steeds goed presterende New York Knicks zo zeker nog niet is, is het in het westen in ieder geval een stukje spannender. De topfavorieten aan die kant van de Verenigde Staten zijn en blijven toch de San Antonio Spurs en de Western Conference titelverdedigers Oklahoma City Thunder. Daarbij spelen wel twee vragen op. Wie van de twee gaat dat uiteindelijk winnen en wat kunnen de rest van de teams in het westen? De Memphis Grizzlies zijn al een aantal jaren een zeer goed, degelijk en stug team, de Golden State Warriors zijn op dit moment bijzonder goed aan het basketballen en beide LA-teams blijven natuurlijk altijd gevaarlijk. Sterker nog, de Clippers hebben na de overwinning van gisterenavond nu negen wedstrijden op rij gewonnen en dat is ze sinds het seizoen 1991-1992 niet meer gelukt. En iedereen verwacht toch nog steeds ergens een klein beetje dat het met de Lakers uiteindelijk toch ook wel goed zal komen. Toch…?

OKC laat er voorlopig geen gras over groeien en wil heel graag duidelijk maken dat er in het westen maar één team is die aanspraak maakt op de NBA-finals. De winstreak van de Thunder staat nu op tien wedstrijden. Hoe goed en oppermachtig OKC de afgelopen jaren is, zo’n winstreak hadden ze nog nooit bewerkstelligt. In de tijd dat ze nog de Seattle (Super)Sonics waren is ze dat wel eens gelukt, maar dus niet in het ‘Thunder-tijdperk’. Voorafgaand aan het seizoen zeiden verschillende analytici al dat de Thunder gebrand waren om zich te revancheren na de verloren finale van vorig seizoen. Daarbij werd nog wel gedacht dat James Harden ook deel uit zou maken van dat team. Hij is inmiddels weg en dat was even wennen in Oklahoma. Zijn vervanger Kevin Martin heeft inmiddels zijn draai gevonden en de twee bazen van het team spelen als nooit tevoren. Durant en Westbrook zijn duidelijk op een missie. Eens kijken of ze gestopt kunnen worden en zo ja, door wie dan?!

BBVA Rising Stars Challenge 9-9-9

Tegen het einde van de week waarin 12-12-12 centraal stond was het nummer 9 voor een aantal mensen minstens zo interessant. Na 9 maanden blessureleed keerde de nummer 9 van de Minnesota Timberwolves, Ricky Rubio, terug binnen de lijnen en deelde daarbij gelijk maar weer eens 9 assists uit. En dat allemaal in 2×9 (18) minuten speeltijd. De tweedejaars pointguard scheurde in maart van dit jaar meerdere banden in zijn knie en moest daarom 9 maanden toekijken en revalideren. Zijn eerste seizoen in de NBA was al verkort vanwege de lockout en werd dus ook nog eens vroegtijdig afgeblazen door blessureleed. Veel wedstrijden voor de Wolves had de Spanjaard dan ook nog niet achter zijn naam en toch heeft hij zich in die korte tijd populair gemaakt bij veel fans. Gisterenavond was het moment van zijn rentree. Hij begon de wedstrijd op de bank en viel tegen het einde van het eerste kwart in. En dat moment werd door de fans met applaus en gejuich gevierd. En in het kader van ‘goed om kunnen gaan met druk en hoge verwachtingen’ maakte Rubio 8 punten en, belangrijker nog, deelde 9 assists uit. En daarbij ook een karakteristiek passje door zijn eigen benen naar de vrijstaande Stiensma.

Cleveland Cavaliers v New York Knicks

Een andere van blessure terugkomende pointguard deze week is Kyrie Irving. Irving had een gebroken vinger en miste daardoor vier weken. Zijn terugkomst heeft misschien nog wel grotere impact dan dat van Rubio. Irving is niet voor niets de rookie of the year van vorig seizoen en van ongekende waarde voor zijn Cleveland Cavaliers. Afgelopen dinsdag maakte hij zijn rentree en vanaf moment één is hij belangrijk en speelt hij alsof ie niet weggeweest is. Ook gisterenavond speelde hij weer een puike wedstrijd. Met een masker op vanwege een breuk in één van zijn kaken wist hij toch nog 41 punten te maken. Alleen wisten de Cavs de spannende wedstrijd tegen de Knicks niet te winnen.

Het is voor beide teams en voor alle NBA-fans te hopen dat de twee pointguards gezond blijven en ons zodoende laten genieten van hun talent.

———-

MVP/LVP of the week

MVP week #7: David Lee

Golden State Warriors v Atlanta HawksHet kiezen voor een speler van Golden State is meer een teken van respect en waardering voor het team. Bijna elke week kunnen hier de namen van Parker, Durant, Westbrook, Paul, James en Anthony wel staan, maar ere wie ere toekomt: De Warriors doen het gewoon erg goed op het moment. En David Lee doet dat natuurlijk niet alleen, maar hij speelt misschien wel het beste van al zijn teamgenoten. Maar Curry, Thompson, Landry en Jack doen zeker niet veel voor hem onder. Dat blijkt wel uit het feit dat ál deze vijf spelers gemiddeld dubbele cijfers scoren.

LVP week #7: Kobe Bryant

Nee, ondergetekende is geen Kobe-hater en ja, zijn naam wordt juist ook genoemd als mogelijke MVP van het seizoen en de Clipboard van vorige week gaat zelfs over Kobe als enige lichtpuntje. Maar, uit statistieken blijkt dat de Lakers juist meer verliezen als Kobe veel scoort. Vorige week in deze column werd dat al kort aangehaald en ook afgelopen week bleek dat maar weer eens. Dinsdag verloren de Lakers van Cleveland met 42 punten voor Kobe. Twee dagen later verliezen ze van de Knicks met 31 punten voor Bryant. Vrijdag schiet hij er 30 in en weten de Lakers te winnen van de Wizards. Aangezien 30 ook gewoon veel punten zijn is dat de uitzondering op de regel. En misschien is het zoeken naar redenen voor het matige seizoen van de Lakers. En Kobe wordt, op een paar teamgenoten na, nou niet bepaald omgeven door goede spelers die alles erin schieten en zodoende voor Kobe’s assists kunnen zorgen. Al met al blijft het wel opvallend.

———-

Topteams van de week

Oklahoma City Thunder 19-4

Het mag geen verrassing zijn dat de Thunder hier genoemd worden. Zoals gezegd een winstreak van 10 en dat is dus in de jonge Thunder-geschiedenis nog niet eerder voorgekomen. Maar waarschijnlijk is dit niet de laatste keer.

Los Angeles Clippers 17-6

De Clippers hebben, al dan niet samen met Golden State, definitief afstand genomen van de concurrentie. Een winstreak van negen is daar de reden van. Eens kijken waar het schip strand voor de Clippers. Dat geldt zowel voor deze winstreak als voor het gehele seizoen.

New York Knicks 18-5

Ook zonder hun grote man weten de Knicks wedstrijdjes te winnen. Weinig mensen hadden verwacht dat de Knicks straks na 25 wedstrijden er zoveel van zouden winnen. Voor de Knicks geldt een beetje hetzelfde als voor de Clippers: Het ziet er allemaal goed en leuk uit, maar kunnen ze het vol blijven houden tot aan en in de playoffs? Maar ja, dat is hier op deze plek al meerdere keren geroepen…

———-

Top 5 plays of the week

5. Cole alley-oop to The King

Onder het toeziend oog van Brooklyn Nets-eigenaar Jay-Z laat LeBron maar weer eens zien hoe hoog hij eigenlijk kan springen. Norris Cole gooit de prima alley-oop pass en in de herhaling is goed te zien dat James’ hoofd met gemak ten hoogte van het backboard komt.

4. Blake being Blake

Aanval Bulls, steal Chris Paul, fastbreak Clippers, passje naar Griffin, harde dunk!

3. Maxiell maximaal

Jason Maxiell wordt wel eens verweten dat ie wat meer uit zijn spel zou kunnen halen. Wat hem niet te verwijten valt is zijn aggresiviteit waarmee hij de basket aanvalt.

2. Varejahoor!

Het ziet er misschien niet altijd even gepolijst uit als Anderson Varejao naar de basket drivet, maar effectief is het wel. De krullenbol van de Cavs faket een schotje om vervolgens Jordan Hill voor paal te zetten.

1. Mo Williams heeft ijswater in zijn aderen

Normaal scoort een gamewinner niet zo héél hoog in deze top-5, maar deze had alles. In eigen huis stuurt Mo Williams de Spurs naar huis met een L en bezorgt hij zijn eigen Utah Jazz de overwinning met de ruime driepunter in de zoemer.

Lees hier de Clipboard van vorige week: Lichtpuntje Kobe

Ook leuk om te lezen