Chris Paul getrade naar de Suns, James Harden wil weg

Door

Het NBA offseason is amper begonnen of er is al bizar veel nieuws te melden. Chris Paul wordt getrade naar de Phoenix Suns, Dennis Schroder gaat naar de Lakers en James Harden wil weg. En wat gaat er met Russell Westbrook gebeuren?


OKC ACTIEF: CHRIS PAUL EN DENNIS SCHRODER GETRADE


Het moment waarop trades mochten in de NBA was nog niet aangebroken of de rebuilding OKC Thunder sloegen meteen toe. Ten eerste Chris Paul (2 jaar, $42 mil per seizoen), die samen met Abdel Nader ($1,7 mil teamoptie) getrade werd naar de Phoenix Suns. In ruil voor Paul krijgen de Suns Ricky Rubio (1 jaar, $15,5 mil), Ty Jerome (3 jaar, $2.7 mil per seizoen), Jalen Leqcue, Kelly Oubre Jr (1 jaar, $15.7 mil) en een 2022 first round pick.

Daarnaast wordt Dennis Schroder (1 jaar, $15.5 mil) getrade naar de Los Angeles Lakers voor Danny Green (1 jaar, $15.5 mil) en de 28ste pick in de 2020 NBA Draft.

Voor wat betreft de Lakers en Suns: zij maken moves om de playoffs te halen en mee te doen om een titel. De Lakers zien onder meer Rajon Rondo, Kentavious Caldwell-Pope, Danny Green en mogelijk Avery Bradley vertrekken en dus is Dennis Schroder op point guard een welkome versterking.

De Suns halen met Chris Paul een ervaren point guard binnen die naast Devin Booker de spelbepaler kan gaan zijn. Het vertrek van Kellly Oubre Jr zorgt ervoor dat jonge spelers als Mikal Bridges en Cameron Johnson nu volop de kans krijgen op small en mogelijk power forward.

THUNDER IN REBUILD MODE

De Thunder traden twee van hun drie belangrijkste backcourt-spelers en raken zo veel geld kwijt. Paul had nog een contract voor twee jaar, terwijl Schroder voor $15.5 miljoen in de boeken stond. Danny Green, Kelly Oubre Jr en Ricky Rubio hebben allemaal een aflopend contract. Zij zouden nog een keer getrade kunnen worden, of de Thunder kunnen hun contract gewoon uit laten lopen. Hoe dan ook: er is in 2021 ineens veel financiele ruimte voor een big splash in free agency.

Daarnaast verzamelen de Thunder twee first round picks: een in de draft van dit jaar (28ste pick) en een in de 2022 NBA Draft. Geld besparen en picks verzamelen. De rebuild van OKC is in gang gezet.


JAMES HARDEN WIL WEG: 76ERS OF NETS?


De Rockets raakten hun GM (Daryl Morey) eerder dit jaar kwijt, en nu lijkt ook James Harden te willen vertrekken. En dat terwijl de Rockets liever Russell Westbrook zouden traden. Het traden van beide spelers zou in ieder geval het begin zijn van een rebuild in Houston.

James Harden schijnt zijn ogen gericht te hebben op een trade naar de Philadelphia 76ers of Brooklyn Nets. Beide teams zullen dan wel flink moeten rekenen om het contract van James Harden (3 jaar, $44 miljoen per jaar) te matchen. De 76ers zullen waarschijnlijk Ben Simmons (5 jaar, $35 miljoen gemiddeld) al bij de deal moeten betrekken. Niet alleen financieel gezien, maar ook vanwege die positie die Simmons speelt. Vervolgens zou het toevoegen van Josh Richardson (2 jaar, $10 mil per seizoen) al genoeg zijn om het contract van Harden financieel te kunnen matchen. Overigens zou Al Horford ook een gegadigde kunnen zijn.

De Nets zullen het wat lastiger krijgen om het contract van Harden te matchen. Spencer Dinwiddie ($11.4 mil) lijkt gezien de positie van Harden een no-brainer, me Caris LeVert ($3 jaar, $17 mil per seizoen), Taurean Prince (2 jaar, $12.5 mil per seizoen) als andere gegadigde om toegevoegd te worden aan een eventuele trade. Twee van de drie lijken in ieder geval nodig te zijn om Harden binnen te hengelen.

KNICKS WILLEN WESTBROOK?

Ook dan zullen de Knicks flink moeten rekenen om in de buurt te komen van het salaris van Westbrook (3 jaar, $44 mil per seizoen). De Knicks hebben namelijk niemand die momenteel meer verdient dan $8 miljoen, waardoor de Knicks ongeveer drie, vier of vijf spelers aan een eventuele deal zullen moeten toevoegen om een trade financieel mogelijk te maken. Frank Ntilikina en Elfrid Payton (1 jaar, $8 en $6 miljoen respectievelijk) zouden sowieso logische gegadigden zijn vanwege hun positie. Het pad naar een eventuele deal lijkt echter nog lang en onzeker.

COVINGTON NAAR DE TRAIL BLAZERS

Het startsein van een rebuild is in ieder geval (deels) al gegeven. Robert Covington (2 jaar, $12.1) werd afgelopen nacht getrade naar de Trail Blazers in ruil voor het aflopende contract van positiegenoot Trevor Ariza ($12.8 mil), pick 16 in de 2020 NBA Draft en een 2021 protected first round pick. Twee picks erbij en een tweejarig contract traden voor een aflopend contract dus. Nu rest dus nog de vraag: wat gaat er met James Harden en Russell Westbrook gebeuren.


BUCKS GAAN ALL-IN: HOLIDAY EN BOGDANOVIC NAAR MILWAUKEE


Het verhaal is inmiddels bekend: Giannis Antetokoumpo kan volgend jaar free agent worden en gratis de deur uitlopen. De Bucks lijken de Griek echter te willen overtuigen toch in Milwaukee te blijven. Afgelopen nacht hebben de Bucks namelijk getrade voor PG Jrue Holiday (2 jaar, $26.1 per jaar) en SG Bogdan Bogdanovic (3 jaar, ongeveer $15 mil per jaar). Twee spelers die flink wat geld opeisen (vooral voor 2021-22 en daarna) en waar flink wat voor opgegeven wordt.

Voor Jrue Holday worden Eric Bledsoe (3 jaar, $18 mil per jaar), George Hill (2 jaar, $9.6 mil) en drie first round picks (waaronder pick 24 in deze draft) opgegeven. Daarnaast zijn er ook nog twee pick swaps. Dat Bledsoe en Hill slachtoffer zijn van de komst van Holiday en Bogdanovic is niet zo heel gek. De Pelicans krijgen met drie first round picks echter wel flink wat terug voor Holiday. Vraag is nu wel: wat gaat er met Lonzo Ball gebeuren nu Bledsoe en Hill daar rondlopen?

Voor Bogdanovic gaven de Bucks wat minder op: Donte DiVincenzo (2 jaar, $4 mil) en de aflopende contracten van D.J. Wilson (1 jaar, $4.5 mil) en Ersan Ilyasova (1 jaar, $7 mil). Het vertrek van DiVincenzo is ook logisch gezien de komst Bogdanovic. De Kings krijgen twee aflopende contracten een mogelijk building block (DiVincenzo) terug voor Bogdanovic, waarvan het bestuur duidelijk niet genoeg overtuigt was. Kortom: actie genoeg na de eerste dag van het NBA offseason

Photo: David Sherman/NBAE via Getty Images

Ook leuk om te lezen