Kirk Cousins

Kirk Cousins wint eindelijk tijdens MNF

Na negen nederlagen op rij heeft Kirk Cousins eindelijk een wedstrijd op maandagavond gewonnen. De Chicago Bears waren voor de quarterback het ideale recept om eindelijk van de hatelijke nul af te komen. Niet dat Cousins uitblonk, maar de aanval van Chicago liet nog minder zien in het met 19-13 door de Vikings gewonnen duel.

Voor de Chicago Bears was het de vierde nederlaag op rij. Voorafgaand aan het duel had hoofdcoach Matt Nagy al laten weten niet meer de playcalling te doen. Deze taak ging naar Bill Lazor. Veel maakte het allemaal niet uit voor de Bears. Het spel bleef hetzelfde en de aanval opnieuw onder de maat.

De thuisploeg kreeg echter genoeg kansen. Zo dwong de verdediging tijdens de eerste drive van de Vikings een fumble af, maar dit werd direct teniet gedaan door de Bears. Een pass van Nick Foles vloog door de handen van receiver Anthony Miller en kon door de verdediging van de Vikings worden gevangen voor een interceptie.

Veilige field goal

Tijdens de tweede drive lieten de Bears zowaar wat potentie zien. De drive duurde veertien plays en Foles wist zijn ploeg zeventig yards over het veld te krijgen. Chicago kwam tot first and goal vanaf de 7-yardlijn, maar opnieuw stokte de aanval. Na twee incomplete passes en een run van twee yards besloten de Bears voor de veilige field goal te gaan in plaats van te proberen toch nog een touchdown te scoren. De aanval van de Bears zou in de rest van de wedstrijd niet meer zo dichtbij de endzone komen.

Op het moment van de fieldgoal keken de Bears al tegen een 7-0 achterstand aan. De Vikings profiteerden namelijk wel van de afgedwongen turnover; en hoe. Cousins vond Adam Thielen in de endzone, die de bal met één hand wist te vangen voor de eerste score van de wedstrijd.

De touchdown was lange tijd het enige echte wapenfeit van de Vikings. Cousins had tot maandag al zijn duels tijdens MNF verloren en het zag er opnieuw niet goed uit voor de Vikings. De ploeg wist de aanval van de Bears namelijk wel onschadelijk te maken, maar er werd niet van geprofiteerd. Sterker nog, de verdediging van de Bears had de bovenhand in het duel en onderschepte in de eerste helft nog een pass van Cousins.

Cordarrelle Patterson

De Bears kwamen hierdoor via een tweede field goal tot op 7-6 bij rust en scoorden direct na de pauze een touchdown. Die kwam alleen niet vanuit de aanval. De aftrap van de Vikings werd namelijk door Cordarrelle Patterson teruggelopen voor een touchdown. Het was al de achtste touchdown voor de specialist; een evenaring van het NFL-record.

De Vikings keken hierdoor ineens tegen een 13-7 achterstand aan. De bezoekers werden in de tweede helft in het zadel geholpen door de Bears. Niet alleen omdat de thuisploeg in de laatste 29 minuten en 45 seconden geen punt meer wist te maken, maar omdat de bij de aftrap nog uitblinkende special teams later hopeloos in de fout ging. Dwayne Harris, pas twee weken bij de ploeg als punt returner, ving een bal niet goed op de rand van zijn eigen redzone, waardoor de Vikings plotseling de bal kregen.

De verdediging van de Bears hield Cousins vervolgens wel uit de endzone, maar de drie punten van de Vikings leken het kantelpunt in de wedstrijd te zijn. Later in het derde kwart schoot Dan Bailey namelijk nog een field goal tussen de palen, waardoor beide ploegen met een gelijke stand van 13-13 het laatste kwart in gingen.

Opnieuw Adam Thielen

Er wist in het slot van de wedstrijd nog maar één ploeg te scoren en niet verrassend was dit het team uit Minneapolis. Opnieuw was het Adam Thielen die de bal in de endzone wist te vangen.

De Bears kregen in de slotminuten nog verschillende kansen, maar kwamen niet meer dichtbij een score. Quarterback Nick Foles moest het veld ook nog verlaten met een blessure, wat de situatie er in Chicago niet makkelijker op maakt. Het kon in ieder geval niet voorkomen dat de Bears voor de vierde week op rij verloren. De Green Bay Packers zijn met zeven overwinningen in ieder geval zo goed als zeker van de divisietitel. De Bears moeten inmiddels vrezen dat komende week de Lions en de Vikings in de divisie langszij komen en ze zo in enkele weken tijd van de eerste naar de laatste plek in de NFC North duikelen.

Coverfoto: Charles Rex Arbogast/AP

Lees hier en hier de recaps van de zondagwedstrijden.