Canada verovert basketbalwereld (met dank aan Vince Carter)

Door

Op 30 augustus start in Spanje het Wereldkampioenschap basketball. Tijd voor Team USA om opnieuw de wereldtitel in de wacht te slepen. Canada is niet aanwezig op het WK. Het land staat ook niet bepaald bekend als een basketballand, maar daar kan in de toekomst wel eens verandering in komen.

Vince Carter

Het Canadese basketbaltalent is ongekend groot. Gezicht van de eerste echte topgeneratie basketballers is Andrew Wiggins. De voormalige wing van de Kansas Jayhawks gaat al jaren door het leven als een superster-in-wording. Hij is dan ook kandidaat nummer één om als eerste geselecteerd te worden tijdens de NBA Draft op 26 juni in Brooklyn. Wiggins weet door wie hij zijn basketballiefde ontdekte. “Mijn idool was Vince Carter”, aldus Wiggins in een interview met Steve Smith.

Cleveland Cavaliers forward Tristan Thompson is van dezelfde mening. “Als Vince Carter me niet geïnspireerd had, was ik vandaag waarschijnlijk geen basketbalspeler. Vince was onze held, onze Michael Jordan”, aldus Thompson in de documentaire ‘The Reimagination of VC’. Ook Steve Nash wond er in een ESPN-artikel uit 2013 geen doekjes rond. “Jaren lang was het Canadese basketbaltalent verliefd op een flamboyante hoogtepuntmachine genaamd Vince Carter. Hij trok het publiek naar wedstrijden.”

Ongekend potentieel

Er zijn momenteel negen Canadese spelers actief in de NBA. Daarvan zijn er zes 25 jaar of jonger en niet langer actief dan drie seizoenen: Tristan Thomspon (23, Cavaliers), Anthony Bennett (21, Cavaliers), Kelly Olynyk (23, Celtics), Andrew Nicholson (24, Magic), Cory Joseph (22, Spurs) en Robert Sacre (25, Lakers). Akkoord, dit zijn geen sterren in de NBA. Maar het talent is wel degelijk aanwezig en deze spelers hebben nog jaren voor zich. Vooral in het frontcourt zit er veel muziek in dit zestal.

Het Canadese backcourt krijgt echter ook steeds meer vorm. Drie Canadezen zullen waarschijnlijk bij de eerste 20 geselecteerden zijn tijdens de NBA Draft: Andrew Wiggins (19), Nik Stauskas (20) en Tyler Ennis (20). Met Wiggins als superster, Stauskas als schutter en Ennis als veelzijdige point guard kan Team Canada voor veel problemen zorgen. Voeg daarbij talentvolle big men als Trey Lyles (18), Sim Bhullar (22), Dwight Powell (23), Jordan Bachynski (25); plus forwards als Dyshawn Pierre (21) en Melvin Ejim (23); plus schutters als Naz Long (21) en Brady Heslip (24) … Dan heb je een internationaal team om mee rekening te houden.

Steve Nash legde bij Bill Simmons uit waarom hij enorm veel mogelijkheden ziet voor het Canadese nationale basketbalteam:

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen