Bulls verslikken zich in Johnson en Hawks

Zelfs de groten der aarde kunnen het wel eens mishebben. ,,Derrick Rose gaat vanavond schitteren zoals D-Wade dat gisteren deed”, tweette Earvin Johnson voorafgaand aan Chicago Bulls-Atlanta Hawks. Magic kon er niet verder naast zitten, maar Joe Johnson was niet te beroerd de glansrol op zich te nemen, en zijn ploeg naar een verrassende zege in Game 1 van de series te leiden: 95-103.

Wellicht was de thuisploeg wat onder de indruk van de wijze waarop Jim Cornelison – de vaste volksliedzanger van de Blackhawks – de Star Spangled Banner ten gehore had gebracht, want de start van de Bulls was dramatisch. Personificatie van die dramastart: Derrick Rose, die 0 op 7 schoot en de basket maar niet kon vinden.

Chicago-coach Tom Thibodeau toonde meteen aan waarom hij terecht werd gekozen tot Coach of the Year. Hij is niet alleen een basketball dork die 24/7 met het spelletje bezig is, maar hij heeft bovendien lak aan reputaties: Thibs haalde Rose na tien minuten naar de kant, om hem pas vijf minuten voor de rust weer in te brengen. Rose’ eerste basket van de wedstrijd volgde, bij een stand van 32-39, pas een minuut later.

Atlanta, dat het waarschijnlijk in de gehele series zonder de geblesseerde pointguard Kirk Hinrich moet stellen, had het United Center toen al lang en breed stil gekregen. Aan de hand van Joe Johnson (die 12 op 18 schoot en uiteindelijk op 34 punten zou finishen) had de ploeg meteen een voorsprong van 9-0 genomen, waarna het de Bulls maar zelden dichterbij liet komen.

Met D-Rose, die langzaam maar zeker in z’n spel kwam (en uiteindelijk nog voor 24 punten en 10 assists tekende), werd het gat echter nog voor rust (50-51) bijna gedicht. En in het derde kwart, toen Chicago al snel een voorsprong van vijf punten nam, leken de Hawks rijp voor de sloop.

Leek, want oud-Bull Jamal Crawford (22 punten) en Joe Johnson (5 op 5 van buiten de arc) hadden andere plannen. Het duo zag, op het moment dat het er op aan kwam, hun schoten vallen.

Hoe Johnson zijn plotseling topprestaties in de playoffs verklaarde?

,,Dit is het naseizoen, niet de reguliere competitie”, aldus de Man van de Wedstrijd. ,,We hebben volop zelfvertrouwen, en we zijn gewoon lekker aan het spelen en plezier aan het maken. Als we onze focus kunnen behouden, weten we dat we iedere ploeg kunnen verslaan.”

Vooral door toedoen van Johnson was de nederlaag voor de Bulls niet te vermijden, maar het zou voor Chicago allemaal nog erger worden. Letterlijk in de laatste seconde van de wedstrijd, ging Rose op de voet van een tegenstander staan, waardoor hij opnieuw zijn enkel verzwikte…