Bryzgalov onder vuur na uitspraken en ‘dutje’

Door

Toronto Maple Leafs v Philadelphia Flyers

Geruchten gaan al het hele seizoen dat de Philadelphia Flyers het contract van Ilya Bryzgalov na dit seizoen zouden willen afkopen, maar de doelman zelf kan zich daar niet druk om maken.

“Om eerlijk te zijn, ik maak me er niet druk om. Waarom zou ik? Ik heb er geen controle over en om dat soort zaken kan ik mij niet druk maken. Ik wil misschien het ene en zij het andere.”

Bryzgalov deed zijn uitspraak na afloop van de verloren wedstrijd in het Nassau Veterans Memorial Coliseum tegen de Islanders (1-4). In deze wedstrijd begon de doelman pas voor de derde keer dit seizoen niet vanaf de eerste minuut, maar moest op de bank toekijken hoe aanwinst Steve Mason zijn ploeg niet aan de broodnodige punten kon helpen.

Volgend seizoen zal Mason allicht eerste doelman zijn. Vanaf volgend seizoen gaat de salary cap omlaag (van 70,2 mln dollar naar 64,3 mln) en daardoor hebben de clubs afgesproken dat zij in het begin van volgend seizoen het contract van 2 spelers mogen afkopen. Bryzgalov is door zijn nog 7 jaar durende contract met een totale waarde van 51 miljoen dollar een veelgenoemde kandidaat.

Bryzgalov begon vorig seizoen zwak en zet die lijn voorlopig door. Dit seizoen zet Bryzgalov de slechtste cijfers neer uit zijn gehele carrière, met 2,88 tegendoelpunten per wedstrijd en een reddingspercentage van 89,6%.

Echt uitmaken doet dat niet, volgens de Rus: “Statistieken vertellen niet altijd de waarheid. Wayne Gretzky vertelde me ooit dat statistieken voor losers zijn.” Toch noemt de doelman wel een mogelijke oorzaak, namelijk vermoeidheid. De 32-jarige doelman begon in dit verkorte seizoen in 95% van de wedstrijden van zijn ploeg en hij zegt dit, mede door zijn leeftijd, aardig te voelen.

Bryzzzgalov

Een andere reden waarom de doelman onder vuur ligt, is dat de doelman überhaupt niet tussen de palen stond tegen de Islanders: een belangrijke wedstrijd in de strijd om een plaats in de play-offs voor de Flyers. Geruchten gaan dat de doelman tijdens de teambespreking in slaap zou zijn gevallen. Verdediger Kimmo Timonen heeft dit op de radio al ontkend, maar het moge duidelijk zijn dat het imago van Bryzgalov hier niet beter van word.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen