Bruins geven Flyers geen schijn van kans

Door

Natuurlijk dachten ze bij de Philadelphia Flyers aan een jaar geleden. Toen immers, keken ze tegen dezelfde Boston Bruins tegen een 3-0 series-achterstand aan, om vervolgens voor de poorten van de hel het schier onmogelijke te volbrengen: de series alsnog om te buigen tot 4-3. Dit keer zat een dergelijk kunststukje er geen moment in. Met een klinkende 5-1 zege volbrachten de Bruins de sweep: 4-0.

Voor de Bruins moet er hoe dan ook een geweldige last van de schouders zijn afgevallen. Want hoewel de ploeg in de eerste drie duels van de series dominant was – exact een jaar eerder was dat immer ook het geval geweest.

,,Het is wel lekker dat we nu eindelijk van al die vragen verlost zijn”, moest Milan Lucic, die in Game 4 met twee treffers een behoorlijke bijdrage had in de Bruins-zege, toegeven. ,,Ik denk dat we veel geleerd hebben van die ervaring van vorig jaar. In deze series sprongen we ze gelijk op de nek.”

En zo was het, en de verliezend Stanley Cup-finalist kon er maar weinig tegenover stellen. Lucic had Boston halverwege de eerste periode op een voorsprong gezet, waarna Kris Versteeg halverwege het tweede bedrijf de  ploegen weer op gelijke hoogte bracht, 1-1.

Maar wie dacht dat Philly in de laatste periode zou vechten voor z’n laatste strohalm, kwam bedrogen uit. Het waren juist de Bruins die met een krachtige eindspurt korte metten maakten met de Flyers.

Johnny Boychuk zette de Bostonians andermaal op voorsprong, waarna Lucic, Brad Marchand en Daniel Paille in de laatste vijf minuten de sweep een imposant aanzien – en de Flyers een fors pak rammel – gaven.

Goed, Philadelphia mocht zich beroepen op de afwezigheid van bad boy Chris Pronger. De makke Flyers ontbeerden een leider, slimheid en defensieve samenhang – stuk voor stuk facetten die een speler als Pronger normaal gesproken meebrengt.

,,Klopt”, moest coach Peter Laviolette beamen. ,,Je ziet bij hen wat een speler als Zdeno Chara brengt. En Boston heeft in feite dezelfde stijl als wij, we spelen eender. En ja, dan mis je Chris zeker.”

De Boston Bruins konden er niet mee zitten. De ploeg mag zich opmaken voor z’n eerste Eastern Conference finals sinds 1992. Daarin wacht de Tampa Bay Lightning, die er zelf met een 4-0 tegen de Washington Capitals ook een indrukwekkende sweep op hebben zitten.

,,De fans verdienen dit”, aldus uitblinker Chara. ,,Hier hebben ze negentien jaar op zitten wachten. Voor ons is dat alleen maar meer motivatie.”

Enig smetje op de Bruins-zege: Patrice Bergeron moest de wedstrijd geblesseerd verlaten, en keerde niet terug op het ijs. Moet Boston hem missen tegen Tampa Bay, dan scheelt dat een slok op een borrel.

Zie hier de samenvatting tussen de Flyers en de Bruins

Foto: phillysportscentral.com

Ook leuk om te lezen