NFL schorst Saints coach Sean Payton hele seizoen

Door

Als gevolg van het schandaal rond het bounty program bij de New Orleans Saints – beloningen voor blessures bij tegenstanders – heeft de NFL besloten om Saints head coach Sean Payton voor het gehele 2012-2013 seizoen te schorsen (zonder salaris) en de ploeg twee 2nd round picks af te nemen. Ook moet de ploeg een boete betalen van $500.000, mag de general manager tot na de eerste acht wedstrijden van het reguliere seizoen niet voor de ploeg werken en voormalig defensive coordinator Gregg Williams is levenslang geschorst. Williams was tegenwoordig werkzaam voor de St. Louis Rams.

Het was al enige tijd duidelijk dat de gevolgen voor de Saints niet mals zouden zijn en dat een combinatie van schorsingen, afgenomen draft picks en een boete zeker overwogen werd door de NFL. Een heel seizoen schorsing voor Sean Payton is echter meer dan overwegend verwacht en de NFL heeft duidelijk een statement willen maken met deze uitspraak. Vooral in een tijd waarin gevaarlijke hits en ernstige blessures in verschillende sportcompetities onder de loep worden gehouden is dit een grote stap naar het uitbannen van headshots en het bewust richten op zwakke lichaamsdelen.

De betrokkenen zijn niet geheel gevrijwaard en geschorst van deelname aan football-gerelateerde bijeenkomsten. Er wordt van alle geschorsten verwacht dat zij zich in zullen zetten voor het NFL developmental program dat spelers en coaches moet informeren over de gevaren en gevolgen van bounty programs, met als doel dit in zijn geheel uit de sport te krijgen.

Wat de directe gevolgen voor toekomst van de Saints is qua coaching is nog niet duidelijk. Er wordt nog gewacht op een officieel statement van de ploeg en eventuele betrokkenen. Wie de ploeg straks aanstelt als vervanger van Payton zullen we te zijner tijd uiteraard over berichten.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen