Blik op de free agent markt: Albert Pujols

Door

Het seizoen zit erop. De St. Louis Cardinals zullen de komende weken nog wel op een roze wolk leven, maar aan de overige ploegen in de Major League de taak om de knop om te zetten en vooruit te kijken naar het nieuwe seizoen. De eerste trade is al een feit. De Cleveland Indians nemen pitcher Derek Lowe over van de Atlanta Braves in ruil voor een Minor Leauge speler en een zak met geld. Inderdaad, geen schokkend nieuws. De grote vraag blijft: welke ploeg gaat zijn slag slaan op de free agent markt met toppers als Prince Fielder, Albert Pujols en C.J. Wilson op de lijst. Deel 1: Fielder | Deel 2: C.J. WilsonDeel 3: Albert Pujols.

We weten nu bijna een jaar lang dat Pujols een free agent zou worden. De Cardinals haalden aan het begin van het seizoen alles uit de kast om de 31-jarige slugger voor langer te binden, 200 miljoen dollar over negen jaar, maar Pujols hield zijn poot stijf. De randzaken rondom zijn persoon hadden invloed op het spel. Pujols kende een zeer matige eerste maand voor de Cardinals en liep daarbij ook nog een vervelende blessure aan zijn pols op. Het ging sowieso niet lekker met de Cardinals die ook hun startende werper Adam Wainwright zagen wegvallen met een Tommy John Surgery.

De Cardinals herpakten zich en Pujols liet zien waarom hij de beste slagman is van de Major League: .299 slaggemiddelde, 37 homeruns, 99 RBI’s en een .905 OPS in het reguliere seizoen. Toch bewaarde hij het beste voor het laatst, want Pujols was simpelweg on fire in de postseason. De Dominicaan leidde zijn team naar de tweede titel in zijn elf jaar bij de organisatie en leverde daarnaast een ESPN Classic af in Game 3 van de World Series. Pujols sloeg tegen de Texas Rangers drie homeruns en zes RBI’s in één wedstrijd en ging daarmee legendes Babe Ruth en Reggie Jackson voorbij.

Wat nu voor Pujols? Hij is duidelijk de beste speler op de free agent markt. De ploeg die het geld heeft om hem te halen is uiteraard een kanshebber, maar waarom zou Pujols de Cardinals verlaten? St. Louis is zijn thuis, de plek van zijn foundation en de stad waar hij uitgroeide tot een grote speler. Tony LaRussa stapte op als manager, maar Pujols zal zijn lot niet laten afhangen van LaRussa, bovendien moet het Pujols goed doen dat de organisatie topspelers als  Lance Berkman, Chris Carpenter en Adam Wainwright heeft kunnen behouden. De Chicago Cubs worden genoemd als een serieuze kandidaat, maar mijn gevoel zegt dat Pujols in St. Louis blijft en doorgaat met winnen.

Foto: mediagallery.usatoday.com

Ook leuk om te lezen