Blik op Baseball: De magie van de Yankees?

Door

In Blik op Baseball geven MLB-redacteuren Lennart BeishuizenMarco PostJurian UbachsSeb VisserIngmar Meijer en Richard van Welie hùn mening over het belangrijkste nieuws van de week. Handig, voor als je snel bijgekletst wilt worden of wilt weten wat de kenners bezighoudt.

blik600a Blik op Baseball: Overbezorgde vader van Strasburg

Boston Red Sox v New York Yankees

Jurian Ubachs: Tuurlijk, er is dat stukje tribune in het rechtsveld dat eigenlijk best dichtbij de thuisplaat is. En tuurlijk, Yankee Stadium is toch al een hitters park. Maar toch… er moet iets magisch zijn aan de New York Yankees. Is het de geschiedenis? Er is geen club in de MLB met zoveel titels, zoveel verhalen, en zoveel sterren. Of zoveel retired nummers. Is het de stad? New York is en blijft een iconische stad met een geheel eigen volk. De spotlights in de Big Apple zorgen voor druk, en topsporters houden vaak van druk. Of zijn het gewoon de pinstripes? Geeft het pakje met de kenmerkende streepjes speciale krachten?

Misschien is het het allemaal niet, en kijken we naar spelers die blij zijn te mogen spelen voor de Yankees en toevallig de mazzel hebben dat ze aardig presteren. Misschien is dat het wel gewoon. Small sample size, zoals Len zou zeggen. Maar toch.. het blijft opvallend dat zelfs de meest uitgebluste, overgewaardeerde speler (jij ja, Vernon Wells) in de Bronx ineens weer veranderd in een dragende speler. En bij afwezigheid van al die andere dragende spelers komt dat wel lekker uit natuurlijk.

Toeval, toevallig de juiste mensen in het juiste park, of toch echt magie: de Youkilisjes, Wellsjes, Nixjes en Cervellitjes doen momenteel aardig vergeten dat New York een half team aan belangrijke spelers mist. Ze staan ‘gewoon’ op de tweede plaats, niet eens gek ver achter het al even verrassende Boston. Ondanks de small sample size… toch knap.

Minnesota Twins v Baltimore OriolesLennart Beishuizen: In de eerste week van dit seizoen kon niemand ophouden met praten over Chris Davis. De slugger van de Baltimore Orioles sloeg homerun na homerun en er leek geen stoppen aan. De tot dan toe altijd gemiddelde speler zetten Barry Bonds stats neer. Davis de MVP? Een José Bautista-achtige metamorfose van dertig homeruns per seizoen naar misschien wel vijftig? Het kon niet anders. Negen wedstrijden in dit seizoen en Davis had al zes homeruns en negentien RBI’s. Iedereen sprong op de Chris Davis-bandwagon.

Small sample size, people!

Inmiddels zijn we negen wedstrijden verder en Davis is weer aardig op aarde teruggekeerd. Met één homerun en twee RBI’s laat Davis zien dat hij is wie hij altijd is geweest: een extreem streaky speler. Ja, hij heeft het talent om in een three-game series vijf homeruns te slaan, maar daar staat tegenover dat hij de volgende serie tien strikeouts heeft in drie wedstrijden.

Mensen laten zich in baseball te vaak verleiden tot te vroege conclusies. Vooral slagmannen zijn negentig procent van de keren gewoon wie ze zijn. En enig verschil kun je niet na een week of twee beoordelen, maar pas na twee maanden. Chris Davis is een goede slugger, maar geen MVP. Hij is wie hij is.

Laatste Blik op Baseball: How ‘bout them Mets?

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen