Big Two leidt Heat naar eerste zege

Door

Een razendsnelle fastbreak geleid door Dwyane Wade, gevolgd door een dunk van Chris Bosh. En een evenvlugge penetratie van Wade, afgesloten met een magistrale alley-oop op LeBron James. Middels twee vette uitroeptekens zette de Miami Heat op indrukwekkende (en entertainende) wijze de eerste zege op de Dallas Mavericks luister bij: 92-84.

Niet dat het duel een schoonheidsprijs verdiende. Heat-Mavs was vooral knokken geblazen, waarbij de beide defensies, zoals verwacht, de boventoon voerden. Geen van de twee ploegen slaagde erin meer dan veertig procent vanaf het veld te scoren.

,,Punt is dat je je niet laat frustreren als die bal er niet ingaat. Er zijn andere manier om een wedstrijd te winnen”, aldus Wade, die weer eens zwakke eerste helft kende, maar in het derde kwart tot leven kwam, en in het laatste bedrijf een ware show opvoerde.

Voor de pauze had het er nog alle schijn van dat de twee reservebanken een beslissende rol zouden gaan spelen: Jason Terry scoorde 12 punten namens de Mavericks, Mario Chalmers maakte er tien voor de Heat. Maar na de pauze bleek het pure talent (Wade en James) en de absolute wilskracht (de Heat won de rebound-battle glansrijk met 46-36) dan toch de doorslag gewoon te geven.

Wade finishte op 22 punten (15 na de pauze), en voegde daar nog 10 boards en 6 assists aan toe. LeBron James (4 op 5 van downtown) bereikte 24 punten, gevoegd bij 9 rebounds en 5 assists. Chris Bosh voegde daar nog 19 punten plus 9 rebounds aan toe.

Dallas kon daar, vooral tijdens crunch time, te weinig tegenoverstellen. Dirk Nowitzki kwam, hoewel vaak geconfronteerd met een venijnige double team, weliswaar tot 27 punten en 8 rebounds (12 op 12 van de vrije worplijn), maar de Duitser kreeg te weinig steun van de overige Mavs. Behalve Terry, geraakte nog slechts Shawn Marion (16 punten, 10 rebounds) in de dubbele cijfers, en met dergelijke stats krijg je een team als de Heat eenvoudig niet op de knieen.

,,Dit is het soort wedstrijden dat wij willen spelen”, aldus Wade. ,,Close tot vlak voor het einde, en vervolgens de zaak afmaken. Zo hebben wij dit hele seizoen al onze wedstrijd gewonnen, dat is onze blauwdruk. We hebben met LBJ en mijzelf twee playmakers die het niet alleen voor onszelf kunnen, maar ook voor anderen.”

Miami boekte met de uiteindelijke 92-84 z’n vijfde overwinning (en negende thuiszege) op rij. ,,Game 1 zit in de tas”, aldus Wade.

Zie hier de samenvatting van Game 1 van de NBA Finals:


Foto: allvoices.com

Ook leuk om te lezen