Betts en Yelich uitgeroepen tot MVPs

Door

Vannacht bereikte de Award Week zijn climax met de uitverkiezing van de MVPs. In de American League ging Mookie Betts van de Boston Red Sox er met de prijs vandoor, terwijl in de National League Milwaukee Brewer Christian Yelich met de eer mocht strijken. Beide spelers lieten de concurrentie ruim achter zich. Het was voor beiden de eerste keer dat zij tot MVP werden uitgeroepen.

MOOKIE

Omringd door familie en vrienden en met zijn pas geboren dochtertje op schoot, hoorde Mookie Betts gisteravond dat hij als eerste speler van de Red Sox sinds Dustin Pedroia precies tien jaar geleden was uitverkozen tot meest waardevolle speler in de American League. Na de World Series, een batting title, een Gold Glove, een Silver Slugger Award is dit al de zoveelste prijs die de 25-jarige outfielder overhoudt aan een zeer succesvol jaar. En dan moet het bowlingseizoen nog beginnen.

 

Betts eindigde het seizoen met een WAR van maar liefst 10.9, volgens Baseball Reference. Sinds Barry Bonds in 2002 was zo’n hoge WAR voor een veldspeler ongekend. Betts wist dat aantal te bereiken door dit seizoen te bewijzen alle aspecten van het spel te beheersen. In het outfield, het slagperk of op de honken, overal behoort hij tot de top. Hij wist in ’18 voor zichzelf ook een plaatsje in de 30-30 club te verwerven door 32 homeruns te slaan en 30 honken te stelen. Bovendien was hij ook nog eens clutch op de belangrijke momenten. Dertien van zijn homeruns sloeg hij bij een gelijke stand.

TROUT

Mike Trout toonde kort na Betts’ uitverkiezing tot MVP aan ook buiten het veld een class act te zijn, door als een van de eerste de winnaar te feliciteren. Zelf werd hij achter Betts tweede in de verkiezing. Dat was al de vierde tweede plek uit zijn carrière, waarmee hij op gelijke hoogte komt met Ted Williams, Stan Musial en teamgenoot Albert Pujols. Trouts WAR van 10.2 was nauwelijks minder indrukwekkend dan de 10.9 van Betts en bracht zijn totale WAR zelfs op 64.3. Een aantal waarmee hij al enkele Hall of Famers achter zich houdt, terwijl hij nog 28 moet worden. Hij lijkt dus hard op weg zichzelf in de discussie van beste aller tijden te plaatsen.

YELICH

In zijn eerste jaar in dienst van de Brewers betaalde Christian Yelich het vertrouwen dat de organisatie in hem getoond had meer dan terug. Vooral de laatste maanden van het seizoen was de buitenvelder onstopbaar. In de laatste 75 wedstrijden sloeg hij maar liefst 25 homeruns en 22 tweehonkslagen. Het leverde hem een bijna unanieme uitverkiezing tot MVP op. Slechts één van de kiezers koos niet voor hem, maar voor Cy Young winnaar Jacob deGrom als belangrijkste speler in de National League.

Het is voor de eerste keer in de geschiedenis dat een scout twee opeenvolgende MVP-winnaars had gedraft. Marlins-scout Tim McDonnell vond zowel Giancarlo Stanton als Yelich en raadde ze bij de Marlins aan. Miami zelf staat er minder goed op. De club verkocht back-t0-back seizoenen een MVP.

BELANGRIJK

Zeker als je de prijs voor de belangrijkste speler heel letterlijk neemt, dan valt er weinig af te dingen op de uitverkiezing van Yelich. Het was aan de hand van zijn spel dat de Brewers de weg naar boven wisten in te slaan. Mede dankzij zijn sterke prestaties na de All Star Game pakte de ploeg zelfs de winst in de NL Central, nadat de Chicago Cubs in een onderling duel werden verslagen. Uiteindelijk eindigde het seizoen voor de Brew Crew in de NLCS, waarin de Los Angeles Dodgers pas na zeven wedstrijden te sterk bleken.

TRIPLE CROWN

Maar ook gebaseerd op zijn statistieken kon de Brewer veel aanspraak maken op de MVP Award. Zijn WAR van 7.6, opnieuw volgens Baseball Reference, bleef dan wel achter op dat van Betts en Trout, maar was toch het hoogst van alle veldspelers in de National League. In de laatste week van het seizoen flirtte Yelich zelfs nog even met de Triple Crown. Uiteindelijk kwam hij twee homeruns op Nolan Arenado en één RBI op Javy Baez tekort. Wel won hij de batting title met een slaggemiddelde van .326. Naast dat alles sloeg hij dit seizoen ook nog tot tweemaal toe voor de cycle.

Coverfoto: MLB.com

Ook leuk om te lezen