NBA History: Top-15 beste scorers allertijden

Door

Waar wij met Sport Amerika dagelijks stilstaan bij al het laatste nieuws in de NBA, is het ook niet slecht om af en toe terug te kijken. Met NBA History kijken we terug naar bijzondere teams en indrukwekkende spelers die gedurende de jaren zoveel indruk hebben gemaakt dat we ze graag nog een keer uitlichten.

history600 NBA History Top 10: New York Knicks 69 70

Doorheen de jaren zijn er al heel wat basketbalspelers geweest die ongelooflijk konden scoren. En uiteindelijk, als je in het basketbal een punt meer scoort dan de andere win je de wedstrijd. Maar zoals altijd zijn er een aantal spelers die werkelijk een speciaal talent hebben. Vandaag kijken we dan ook naar de vijftien beste scorers in de geschiedenis van de NBA.

Een ranking maken is altijd afwegen tot je erbij neervalt. Het kan op zich objectief gebeuren maar het is in zekere zin altijd subjectief. Je hebt het nu eenmaal voor een bepaalde speler of niet en dat heeft gevolgen voor zijn ranking. Maar om het toch zo objectief mogelijk te houden, maak ik gebruik van een aantal criteria om elke speler aan te toetsen. Hierdoor kan deze ranking als enigszins rationeel beschouwd worden omdat de emoties tot een minimum beperkt worden.

De criteria zijn:

  • uitgesproken talent –> het aanwezige talent om zoveel mogelijk punten te scoren
  • variatie aan ‘scoring moves’ –> inside, outside, post moves…
  • consistentie –> het blijven aanhouden van punten maken, zowel in een wedstrijd als over wedstrijden en jaren heen
  • efficiëntie –> maken van een hoog percentage aan schoten
  • verrassing –> een slechte wedstrijd toch nog bekronen met een aantal belangrijke punten aan het eind
  • ‘clutch scoring’ –> talent om wedstrijden te winnen
  • reguliere competitie vs playoffs –> beter in playoffs of net niet

Opmerking: spelers als LeBron James, Carmelo Anthony, Dwayne Wade… kwamen niet in aanmerking omwille van hun nog jonge leeftijd. 

We beginnen eerst met een aantal eervolle vermeldingen:

Dominique Wilkins, Oscar Robertson, Julius Erving, Allen Iverson en Adrian Dantley.

15. David Thompson

Thompson’s bijnaam, ‘Sky Walker’ doet al veel vermoeden over wat voor een speler hij was. Hij werd ook wel eens ‘Jordan before Jordan’ genoemd omdat hij dezelfde kwaliteiten bezat én liet zien. Thompson kwam over van de ABA en was in zijn eerste twee seizoen goed voor 26 en 27 punten per wedstrijd. Hij scoorde met sprekend gemak en dunkte zoals enkel Julius Erving dat ook kon. Hij was snel, beweegelijk, ontzettend vaardig met de bal en kon scoren op verschillende manieren. Maar vanaf zijn derde seizoen begon hij meer en meer verslaafd te geraken aan cocaïne, een groot probleem voor heel wat spelers op dat moment. Dat hij desondanks nog goed was voor drie seizoen van minstens 20 punten per wedstrijd toont des te meer aan dat hij een speciaal talent had.

14. Bernard King (foto)

Bernard King wordt vaak vergeten in het debat omtrent de beste scorers aller tijden. In zijn rookiejaar was de forward echter al goed voor 25 punten per wedstrijd. Daarna daalde zijn niveau omwille van slechte knieën. King onderging een operatie en explodeerde als een dodelijke scorer, die met zijn krachtige lichaam zijn tegenstanders gewoon overpowerde. Hij werd zo goed dat hij in zijn achtste seizoen tekende voor 33 punten terwijl hij 53% van zijn schoten maakte. Spijtig genoeg faalden zijn knieën hem het volgende seizoen opnieuw.

13. Elgin Baylor

Baylor kan aanzien worden als de eerste ‘high flyer’ die de NBA ooit kende. Tot Baylor in de NBA kwam, werd er niet ‘in the air’ gespeeld. Baylor bracht hier verandering in en verbaasde fans met onder andere acrobatische layups. Hij kon gewoon op ontelbare manieren scoren, wat hem vaak onstopbaar maakte. Baylor was zelfs zo goed dat hij voor 38 punten per wedstrijd tekende in een seizoen waarin hij tegelijkertijd zijn militaire dienst moest vervullen. Bovendien was hij een killer in finales.

12. Karl Malone

‘The Mailman’ was een sterke power forward met een ‘soft touch’. Hij kon zowel met ‘post-moves’ als met zijn jump shot scoren. Malone speelde 19 seizoen waarvan hij enkel in zijn eerste en laatste seizoen niet boven de 20 punten scoorde. Hij was goed voor 12 seizoenen waarin hij meer dan 25 punten per wedstrijd scoorde, waarvan 11 op een rij. Malone kon op die manier het op één na meeste punten scoren in de geschiedenis van de NBA.

11. Larry Bird

Larry ‘Legend’, wat kon de man uit French Lick niet. Men zei van Bird dat hij niet kon lopen noch kon springen. En toch was Bird een sterke en vooral koelbloedige scorer. Hij wordt door een heel aantal fans aanzien als de beste ‘clutch’ speler aller tijden, en terecht. Bird had simpelweg een dodelijk jump shot en was zo slim dat hij altijd weer het juiste schot op het juiste moment wist te kiezen. In zijn piek was hij goed voor vier opeenvolgende seizoenen van minstens 25 punten terwijl hij minstens 50% van zijn schots maakte en minstens 40% van zijn driepunters. ‘The Legend’ was een killer.

10. Alex English

Net als Bernard King wordt Alex English, bijgenaamd ‘The Blade’, vaak vergeten in het debat. Maar hij staat hier wel degelijk op zijn plaats. Hij is namelijk de enige speler in de geschiedenis van de NBA die in acht opeenvolgende seizoenen minstens 2000 punten per seizoen maakte. Dit deed hij dan nog eens doorheen de ganse jaren ’80, doorgaans aanzien als het beste decenium aller tijden. Bovendien was hij een efficiënte scorer (51% voor zijn carrière) en was hij op zijn best in de playoffs.

9. Hakeem Olajuwon (foto)

Hakeem ‘The Dream’ bezat samen met Celtics’ foward Kevin McHale de grootste variatie aan ‘post-moves’. Meest bekende was zijn ‘Dream Shake’, die hij vaak gebruikte op belangrijke momenten. Olajuwon was op zijn best in de playoffs, bewijs daarvoor zijn weg naar de titel in 1995. Hij klopte achtereenvolgens Karl Malone (35 punten per wedstrijd), Charles Barkley (30 punten), David Robinson (35 punten) én Shaquille O’Neal (33 punten). Van een prestatie gesproken! In de finale van 1994 tegen Patrick Ewing was hij ook al goed voor 29 punten per wedstrijd. Hakeem was niet te stoppen eens hij in zijn ritme zat.

8. Kobe Bryant

De ‘Black Mamba’ staat bekend om zijn bijna ongekende drang om te winnen. Over de jaren heen heeft hij een heel arsenaal aan ‘moves’ ontwikkeld die hem dodelijk maken als het op punten scoren aankomt. Op dit moment staat Kobe nog achtste op de ranking met de meeste gescoorde punten aller tijden maar hij zal dit jaar nog zijn vriend Shaq passeren en met wat geluk de top vijf binnen sluipen. Bovendien is Bryant één van slechts vier spelers die ooit meer dan 35 punten per wedstrijd maakten in een seizoen. De anderen zijn Wilt Chamberlain, Michael Jordan en Rick Barry. Daarbovenop scoorde hij ooit 81 punten in een wedstrijd en staan er ten minste een paar ‘buzzer beaters’ gegrift in het geheugen van elke fan.

7. Rick Barry

Rick Barry is één van die vergeten legendes uit het basketbal, maar dat is ook omwille van eigen keuzes. Barry was al in zijn tweede seizoen goed voor liefst 36 punten per wedstrijd en leidde de Warriors naar de finale. In die finale was hij goed voor bijna…41 punten per wedstrijd (pas in 1993 gebroken door Jordan). Maar vreemd genoeg koos hij daarna voor een avontuur in de ABA, waar hij in vier seizoenen overigens 31 punten per wedstrijd scoorde. Hij keerde daarna terug en leidde met 31 punten per wedstrijd de Warriors naar een onverwachte titel in 1975. Barry was ongelooflijk ‘fundamental’. Hij had een dodelijk jump shot en kon bijna moeiteloos een schot creëren.

6. Jerry West (foto)

Jerry West’s bijnaam is ‘The Logo’ omdat zijn figuur prijkt op het logo van de NBA. Dan moet je toch wel een speciale speler geweest zijn. West was gewoon super in alles wat hij deed, waaronder ook punten scoren. Hij was goed voor minstens 25 punten per wedstrijd in elf opeenvolgende seizoen, waarvan vier met minstens 30 punten. West kon van overal scoren en was er ook zeer efficiënt in (47% voor zijn carrière). Hij had ook nog een andere bijnaam: ‘Mr. Clutch’. West maakte constant belangrijke korven en was op zijn best in de playoffs. In een playoffserie tegen de Bullets was hij goed voor 46 punten per wedstrijd en hij scoorde er eens 38 per wedstrijd tegen de legendarische Boston Celtics van Bill Russell.

5. George Gervin

Als je praat over een zuivere scorer, dan kan je zeker spreken over George Gervin. ‘The Iceman’ was simpelweg onstopbaar en op een goede dag was je als verdediging de wanhoop nabij. Gervin speelde met ontzettend veel finesse en techniek, en zijn handelsmerk was de ‘finger roll’. Hierdoor kon hij met regelmaat bijna onmogelijke schoten maken, die voor hem eigenlijk alledaags waren. Hij was in zeven opeenvolgende seizoenen goed voor minstens 25 punten per wedstrijd, wat ook geldt voor de playoffs gedurende diezelfde seizoenen. Gervin won vier ‘scoring titles’, waarvan die in 1978 legendarisch is. Gervin was in een strijd verwikkeld met David Thompson. Thompson maakte in de laatste wedstrijd van het seizoen 73 punten (waarvan 32 in een kwart) waardoor Gervin 58 punten moest maken in zijn laatste wedstrijd. Gervin maakte er uiteindelijk…63 waarvan een record 33 in een kwart.

4. Wilt Chamberlain

De naam Wilt Chamberlain zal voor altijd gelinkt blijven aan die ene dag in maart van het jaar 1962. Op die dag scoorde Wilt ‘The Stilt’ liefst 100 punten in een wedstrijd tegen de Knicks. Dat seizoen was hij overigens goed voor gemiddeld 50 punten en 26 rebounds per wedstrijd! Chamberlain had ook nog seizoenen van 45 punten, 39 punten, 2x 38 punten, 37 punten en 34 punten per wedstrijd. ‘The Big Dipper’ vernederde zijn tegenstanders met momenten omdat hij zo sterk was, maar hij speelde verrassend genoeg ook met heel wat finesse. Wilt was bovendien zeer efficiënt en bezit carrière gezien het op één na hoogste punten per wedstrijd (30,1).

3. Shaquille O’Neal (foto)

Shaq was simpelweg dominant als het op scoren aankwam. Hij was zo sterk dat hij zijn tegenstanders gewoon overpowerde en op die manier makkelijke korven kon maken. Hij had geen enkel ‘outside game’ maar hij had dat ook niet nodig. Zijn voetenwerk was bovendien van hoge kwaliteit waardoor hij telkens weer die korf kon maken. O’Neal was goed voor tien seizoenen van minstens 26 punten per wedstrijd, met een piek van 30 punten in 2000. Wat hem het meest onderscheidde van anderen was zijn dodelijke efficiëntie. Als hij de bal kreeg was de kans 58% dat de bal zijn weg naar het net zou vinden, ongekend hoog dus. Shaq was gewoon niet te stoppen als hij er zin in had.

2. Kareem Abdul-Jabbar

Kareem, geboren als Lew Alcindor, staat voornamelijk om drie reden zo hoog gerangschikt. Ten eerste was hij ontzettend efficiënt. Hij maakte 56% van zijn schoten als je naar zijn hele carrière kijkt maar er waren seizoenen waarin hij nog beter was. Ten tweede bezat hij een ongekende consistentie. Zeventien seizoenen aan een stuk was Kareem goed voor minstens 21 punten per wedstrijd. Deze periode gaat van zijn 22 tot zijn…38 jaar. En ten derde was Kareem nóg beter in de playoffs en in belangrijke wedstrijden. Hij tekende voor vier playoffs van minstens 30 punten per wedstrijd en op zijn 38ste scoorde hij er 26 per wedstrijd in de playoffs. Deze consistentie is vooral een gevolg van zijn grenzeloze variatie aan ‘moves’ en zijn handelsmerk, de ‘sky hook’. Het is spijtig dat men vaak aan de Kareem denkt uit de jaren ’80. Hij was toen ook nog zeer goed maar in de jaren ’70 was hij een onklopbaar monster dat tegenstanders deed wanhopen. Kareem heeft dan ook de meeste punten ooit gemaakt in de NBA.

1. Michael Jordan (foto)

Michael Jordan beheerste alle talenten tot in de puntjes. Hij tekende voor minstens 30 punten per wedstrijd in zeven opeenvolgende seizoenen, en eigenlijk acht als je zijn late terugkeer in 1995 even weg laat. In elk van zijn vijftien seizoenen was hij goed voor minstens 20 punten per wedstrijd en dat op een ongelooflijk efficiënte manier. In zijn piek maakte MJ een stuk boven de 50% van zijn schoten en dat op heel wat verschillende manieren. Jordan’s ‘hang time’ was ongekend en leverde hem de bijnaam ‘Air Jordan’ op. Hij was zo beheerst en altijd onder controle. Hij wist perfect waar te zijn, op welk moment en wat te doen op dat moment. Bovendien was Jordan op zijn best op de grote momenten. In twaalf van zijn dertien playoffs was hij goed voor minstens 30 punten per wedstrijd. Tegen de legendarische Boston Celtics van Larry Bird scoorde Jordan 44 punten per wedstrijd en in de finale tegen de Suns maakte hij er 41 per wedstrijd, een record. Michael Jordan was gewoon dodelijk met een basketbal in zijn handen en is dan ook verdiend de beste scorer die de NBA ooit zag.

 

Voor een visueel overzicht van een aantal ‘great’ scorers, bekijk volgende documentaire:

Foto’s: Getty Images / Google Image

Ook leuk om te lezen