Work is beautiful: de beste blue-collar spelers van de NBA Play-Offs

Door

Onze definitie van een blue-collar speler?

Een betrouwbare role player die harder werkt dan de spelers rond hem en ondanks zijn beperkte of eendimensionale skills zijn team vooruit helpt.

Ook tijdens de NBA Playoffs gunnen we de tien beste blue-collars een stukje van de spotlight. Let wel: om in aanmerking te komen mag de speler A) nog nooit een All-Star zijn geweest, B) geen rookie zijn, C) minstens 50% van de wedstrijden hebben gespeeld en D) niet in de top-3 van minutes played zitten.

Here we go!

1. Shaun Livingston, Golden State Warriors
Je MVP voor twee (of drie?) weken verliezen, voor heel wat teams zou het de doodsteek betekenen. Niet zo voor de Golden State Warriors, die allemaal een tandje bijstaken, niet in het minst oude rot Shaun Livingston. Hij is dan misschien de anti-Curry als het aankomt op 3-punt proficiency, maar met zijn heady play en ervaring orkestreerde hij de Warriors zonder problemen naar Round 2.

2. Hassan Whiteside, Miami Heat
De Miami Heat staan momenteel 3-3 tegen de Hornets in Round 1. Het is niet de mooiste series, maar het harde werk van Whiteside blijft in het oog springen, net zoals tijdens het reguliere seizoen. Met zijn 13.7 PPG, 11.3 RPG en 3.2 BPG solliciteert hij openlijk naar een fikse loonsverhoging.

3. Mike Scott, Atlanta Hawks
Ik geef grif toe: Mike Scott van de Hawks is het hele seizoen onder m’n rader geglipt. Tot hij en het team uit Altanta uit opnamen tegen mijn Boston Celtics in Round 1, that is. De 27-jarige forward, ooit nog de #43 pick in 2012, liet mooie dingen zien tegen de Celts, op de melodie van 9.0 PPG en 4.0 RPG. Het is te hopen voor de Hawks dat Kent Bazemore en Dennis Schröder zijn goede voorbeeld volgen in Round 2.

4. Steven Adams, Oklahoma City Thunder
Het zit nog altijd snor met, euh, De Snor.

5. Andre Iguodala, Golden State Warriors
Deze jongen had gewoon 6MoY moeten worden. Hij bewijst in de Play-offs wederom dat hij zelfs het vuilste opknapwerk niet schuwt en werkt als een paard om de second unit van Golden State naar ongekende hoogtes te brengen.

6. Mason Plumlee, Portland Trailblazers
Akkoord, als de Clippers op volle kracht zijn, geraken de Trailblazers waarschijnlijk niet naar Round 2. Maar dat betekent niet dat ze niet hartstikke goed bezig zijn. Om Damian Lillard en C.J. McCollum kun je uiteraard niet heen, maar ook Mason Plumlee is a sight to see. De 26-jarige ex-Blue Devil doet voor de Blazers maar liefst 8.0 PPG, 13,7 RPG en 5.7 APG in het zakje!

7. Cory Joseph, Toronto Raptors
Het is een echte loopgravenoorlog tussen de Raptors en de Pacers in Round 1. Beide teams kaapten drie overwinningen weg en zullen in Game 7 alles moeten geven om Round 2 te bereiken. Een speler die absoluut een stukje van de spotlights verdient, is ex-Spur Cory Joseph. Terwijl All-Stars Kyle Lowry en DeMar DeRozan hun spel maar niet van de grond krijgen, speelt Joseph bijna buitenaards goed.

8. Enes Kanter, Oklahoma City Thunder
Wat een luxe voor de Thunder om naast Steven Adams ook nog te kunnen beschikken over Enes Kanter. De  Turkse big man speelt nog geen 21 minuten per wedstrijd, maar doet uitstekende cijfers van 13.7 PPG en 6.5 RPG in het mandje. Zijn field goal percentage? Maar liefst 67 procent!

9. J.R. Smith, Cleveland Cavaliers
Hij mag dan een goofball zijn, J.R. Smith can shoot. Dat bewees de wispelturige guard nog maar eens in Round 1 tegen de Pistons. Hij knalde er maar liefst 17 driepunters in aan een waanzinnig percentage van bijna 52 procent! Zijn 13.5 PPG zijn zeer welgekomen voor de Cavaliers, die buiten de Big Three van LBJ, Irving en Love bijzonder weinig offense genereren.

10. Salah Mejri, Dallas Mavericks
Ik heb Mejri ooit nog zien spelen bij de Antwerp Giants en het is fantastisch om te zien hoe hij zich een weg naar de NBA heeft gebaand. De Tunesische big man mocht misschien maar 34 keer opdraven voor de Mavericks tijdens het reguliere seizoen, maar hij stond telkens meer dan zijn mannetje. Mejri is een uitstekende rim protector en slim in de P&R, en hij heeft in Round 1 mooie dingen laten zien tegen de Thunder.

Ook leuk om te lezen