Baseball-trade Breakdown II: Quentin naar Padres

Door

Na het succes van Breakdown van een kleine Baseball-trade waarin ik de Jed-Lowrie-van-de-Boston-Red-Sox-naar-de-Houston-Astros-voor-Mark-Melancon-ruil analyseerde heb ik besloten hier een serie van te maken. In Baseball-trade Breakdown probeer ik een ruil te duiden voor alle partijen (wens mij alvast succes bij een three-team trade, ugh). Wat zit erachter voor beide teams? En welk team maakt hier de beste deal?

Vandaag deel twee:

OF Carlos Quentin naar de San Diego Padres
RHP Simon Castro en LHP Pedro Hernandez naar de Chicago White Sox

San Diego Padres raken Simon Castro en Pedro Hernandez kwijt:
Wie? Yup. Ik had nog nooit van deze twee jongen gehoord. Dat zegt misschien niet alles, maar wel veel. Het zijn twee low-level pitching prospects. Castro (23) werd voor 2011 door Baseball America als 58e talent gerankt. In 2011 (na de ranking dus) had hij een miserabel jaar. In 115 innings verdeeld over AAA en AA had hij een 5.63 ERA. Hernandez (22) had verdeeld over drie minor league niveaus een ERA 3.49, al moet daarbij aangetekend worden dat zijn ERA in Single-A 2.70 was. Naar mate hij hoger speelde ging zijn ERA omhoog.

San Diego Padres krijgen Carlos Quentin:
Carlos Quentin werd in 2007 van de Arizona Diamondbacks naar Chicago gestuurd door toenmalige GM Josh Byrnes. Byrnes is inmiddels sinds het vertrek van Jed Hoyer naar de Chicago Cubs de GM van de Padres. Eerder gaf Byrnes al aan spijt te hebben gehad van de trade destijds.

Quentin is een rechtshandige power-hitter met nogal wat vraagtekens. Gezondheid, batting average en fielding zijn daar de grootste van. De 29-jarige Quentin miste de afgelopen vier jaar jaarlijks minstens 30 wedstrijden. In 2009 had hij zijn dieptepunt, toen hij slechts 99 keer speelde. Zijn AVG in zijn carrière is .252, maar daar staan wel minsten 20 homeruns per jaar tegenover en dat is, nogmaals, in gelimiteerde speeltijd. Met de komst van Quentin hebben de Padres in theorie hun fletse lineup versterkt.

Echter is PETCO Park de slechtste plek in de MLB als power-hitter. Het outfield is gigantisch en geslagen ballen die homeruns in White Sox’ US Cellular Field zouden zijn sterven een glorieloze dood in PETCO. Slecht nieuws voor Quentin, die het toch vooral van zijn homeruns moet hebben. Homeruns worden outs, dubbel slecht nieuws dus, want ook zijn niet al te beste batting average zal eronder lijden.

Dan nog een probleem. Quentin moet het outfield bemannen. Zoals wel vaker met pitchers parks: PETCO heeft een huge outfield. Ideaal voor een speedster zoals Quentin dus niet is. Hij is niet echt snel, niet echt atletisch. Naar mijn mening is hij totaal niet geschikt voor een team als de Padres. Het enige nut dat ik voor hem kan verzinnen is: trade chip in juli, als ploegen een powerhitter nodig hebben. Maar dan zal je zien dat Quentin weer in de ziekenboeg ligt.

Chicago White Sox raken Carlos Quentin kwijt:
Ozzie Guillen, Mark Buehrle, Sergio Santos en nu ook Quentin. De White Sox gooien het over een andere boeg volgend jaar. Van een volledige rebuild in de South Side is geen sprake, aangezien lefty John Danks een contract extension voor vijf jaar kreeg. Maar opmerkelijk is wel dat GM Kenny Williams bereid is belangrijke spelers en personeel te laten gaan voor jong talent. Quentin lijkt vooral een salary-dump te zijn. Quentin verdient volgend jaar ongeveer $7-8 miljoen, geld dat Williams anders wil besteden.

Hier ligt de sleutel van deze deal: Het gat dat Quentin achterlaat wordt naar alle waarschijnlijkheid opgevuld door Dayan Viciedo. De 22-jarige Cubaan heeft in de gelimiteerde speeltijd die hij heeft gekregen laten zien over wat ‘pop’ te beschikken. Ik denk dat 20 homeruns met een handje vol steals er bij een volledig seizoen wel inzit. Qua fielding is hij een upgrade over Quentin. Wel is zijn On Base Percentage een beetje een vraagteken. Viciedo verdient volgend jaar $2.5 miljoen.

Chicago White Sox krijgen Simon Castro en Pedro Hernandez:
Does Don Cooper ring a bell? Zo nee: shame on you. Cooper is, dit is een tikkie subjectief, de beste pitching coach in de Major Leagues. Er zijn genoeg pitchers die hun carrière voor een groot deel aan Cooper te danken hebben. Vooral jonge pitchers als Castro en Hernandez kunnen profiteren van Cooper’s mantra: keep it simple. Hij weet matige pitchers op te krikken tot aanvaardbare pitchers en aanvaardbare pitchers om te vormen in goede pitchers. Het is voor mij geen wonder dat Mark Buehrle het met matige stuff, 86 MPH, jaar in jaar uit sterke getallen neerzet. Deze trade kan een ‘W’ voor de White Sox worden als Cooper de twee jonge pitchers zo weet te coachen dat ze Major League materiaal worden. Al is het maar als (long-)relievers.

Kortom: Ik vind de deal goed voor de White Sox. Ik snap de deal voor de Padres eerlijk gezegd niet helemaal. Misschien is het slechts ‘een goede slagman voor twee matige pitchers’ wat de argumentatie achter de ruil is. Als je het zo simpel ziet maken de Padres een steal, maar zo zal het niet lopen. Quentin is net zo ongeschikt voor PETCO als Jason Bay ongeschikt was voor het Citi Field van de New York Mets (over slechte deals gesproken…). Ik heb ook het idee dat Byrnes zijn trade van vier jaar geleden goed wil maken door Quentin te halen. Een deal uit emotie is nooit goed naar mijn mening. En ik vraag mij af of hier sprake is van lange termijn visie.

Als dit niet lukt zijn de White Sox slechts een injury prone outfielder en zijn contract kwijt. Low risk als je het mij vraagt. Williams is duidelijk aan het metselen voor de toekomst, maar vergeet het huidige team niet. Dit is een perfecte move: Viciedo voor nu, die twee pitchers misschien voor over een paar jaar.

Foto: Wikimedia Commons

Ook leuk om te lezen