NBA Recap: B-ploeg Spurs schittert, Dallas en Charlotte winnen

Door

San Antonio Spurs v Phoenix Suns

Het festijn der tanking van de Philadelphia 76ers lijkt nog altijd het dieptepunt niet te hebben bereikt. Vannacht werd er in eigen huis van San Antonio verloren – met 51 (!) punten verschil: 68-119. Erger nog: de Spurs deelden deze aframmeling uit zonder ervaren rotten Manu Ginobili en Tim Duncan op het veld, terwijl ook sterspeler Kawhi Leonard een avondje rust mocht pakken van coach Gregg Popovich.

Nadat de Spurs in de eerste helft aan de hand van overgebleven veteranen LaMarcus Aldridge (21 punten, 9 rebounds in 21 speelminuten), Tony Parker (12 punten, 6 assists in 16 speelminuten) en Boris Diaw (de gebruikelijke 15 minuten aan schilpadachtige genialiteit) waren uitgelopen tot een vernederend hoge voorsprong bij rust (65-29) was het in de tweede helft de beurt aan de derde garnituur van reservespelers van de Spurs om de show te stelen.

Absolute uitblinker hierbij was Boban Marjanovic. De 2 meter 22 (geen tikfout!) lange Serviër, met vele uiterlijke gelijkenissen aan Karbonkel, ging los met 18 glorieuze punten. Het leidde ertoe dat hij aan het einde van de wedstrijd zelfs werd toegejuicht door de fans van Philadelphia, die in de Servische gigant een nieuwe held hadden om te verafgoden. Niet in de laatste plaats vanwege dit soort kunststukjes.

Pardon? Wat zeg je? Méér Boban Party Time? OK! Ziehier Marjanovics beste Kareem-imitatie:

Nog één keer BPT? Om het af te leren? Deal. Let’s go Bo-ban!

Hornets blijven meevallen
Verbazing alom: de Hornets presteren de laatste tijd goed. Inclusief de 104-84 overwinning van vannacht op de Detroit Pistons heeft het Charlotte van eigenaar Michael Jordan zes van de laatste acht wedstrijden gewonnen. Daarmee vinden we de turquoise horzels terug op plaats vijf in de Eastern Conference, met een nagenoeg gelijk winstpercentage als nummer één Cleveland.

De overwinning op de Pistons werd vannacht vooral behaald doordat de Hornets de twee grootste kwetsbaarheden van de Detroit Pistons bloot legden. Inside kon Hornets-center Cody Zeller (20 punten) gerust zijn gang gaan gedurende het overgrote deel van de wedstrijd. Dit omdat Andre Drummond al vroeg in de wedstrijd in de foutenlast terecht was gekomen. Drummond kwam uiteindelijk tot 24 speelminuten, waarin hij slechts 9 punten en 9 rebounds noteerde

Daarnaast zorgde de defensie van Charlotte ervoor dat Detroit-guard Reggie Jackson een shooter, maar geen driver kon zijn. Dit kregen de Hornets voor elkaar door telkens uit te zakken op pick & rolls van Jackson en Drummond, hetgeen de favoriete drive & kick-tactiek van Detroit onmogelijk maakte. Jackson worstelde nadrukkelijk met deze strategie, getuige zijn 2-uit-9 van het veld (4 punten)..

Dirk vs Kristaps: 1-0
Alhoewel Kristaps Porzingis voor de zoveelste keer in zijn jonge NBA-loopbaan de show stal (13-18 FGs, 28 punten), waren het Dirk Nowitzki en zijn Dallas Mavericks die er vannacht in Madison Square Garden vandoor gingen met de overwinning: 104-97.

Cruciaal bij deze zege was het verdedigende werk dat zowel Wes Matthews als Chandler Parsons verrichten op Carmelo Anthony. Melo eindigde met 17 punten, maar beleefde een uiterst moeizame avond tegenover de uitstekende wing defense van de Mavs (6-18 FGs, 1-8 3pt.-FGs).

De match-up der Europese basketbalhelden van het verleden (Dirk) en heden (Kristaps) was een uiterst vermakelijke. Nowitzki draaide en wurmde zich op klassieke wijze naar 25 punten, veelal vanuit zijn gepatenteerde stepback jumpers. Porzingis toonde, zoals inmiddels gebruikelijk, weer aan over een enorm atletisch vermogen te beschikken. Het leidde niet tot de overwinning, maar wel tot een groot compliment van zijn grote voorbeeld Dirk.

Scoresheet
San Antonio Spurs @ Philadelphia 76ers: 119-68
Detroit Pistons @ Charlotte Hornets: 84-104
Dallas Mavericks @ New York Knicks: 104-97
Washington Wizards @ Miami Heat: 114-103
Los Angeles Lakers @ Toronto Raptors: 93-102
Phoenix Suns @ Chicago Bulls: 103-101
Portland Trail Blazers @ Milwaukee Bucks: 88-90
Boston Celtics @ New Orléans Pelicans: 111-93
Los Angeles Clippers @ Minnesota Timberwolves: 110-106

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen