Around The Horn: 6 april 2018 (1)

Door

Door het aflasten van de Californiaanse rivalry, stonden er gisteren slechts acht duels op het programma in de MLB. In twee Around the Horns praat SportAmerika je weer helemaal bij. Met in deze update: de Atlanta Braves tonen zich het best in de vrieskou, de Orioles en de Yankees maken overuren en een wrange afstraffing voor de Cincinnati Reds.DE HEADLINES

Met temperaturen rond het vriespunt en een sneeuwstorm in het vooruitzicht, was het lange tijd niet duidelijk of er gehonkbald kon worden in Denver. Toen de wedstrijd een uur later dan gepland begon, was het duidelijk dat Germán Márquez het slechtst met die omstandigheden om kon gaan (4.2 IP, 7 H, 7 ER, 6 BB, 2K). Al in de eerste inning gaf de Rockie drie vrije lopen op en kreeg hij drie honkslagen te verwerken, waaronder een solo shot van Nederlander Ozzie Albies.

Na die desastreuze eerste inning, kreeg de thuisploeg de grip op de wedstrijd enigszins terug. Dit was te danken aan homeruns van Carlos González en Trevor Story. Atlanta’s toptalent Dansby Swanson had echter andere plannen. De kortestop miste alleen een homerun voor een cycle en sloeg drie punten binnen. Zelf had hij een groot aandeel in de voor de wedstrijd beslissende vijfde inning door zowel een punt binnen te lopen en te slaan. Fantasy baseball watchBrandon McCarthy pikte als Braves’ starter nog een quality start op (6 IP, 5 H, 3 ER, 1 BB, 4 K).

DE HIGHLIGHTS

DE STANDINGS

De Braves geven hun goede seizoensstart een vervolg en gaan naar 5-2. Genoeg voor een tweede plek in de NL East (0.5 GB achter de Mets). De Rockies staan ook tweede in hun NL West, maar wel iets verder achter de Diamondbacks, de koploper aldaar (2.5 GB).

UP NEXT

Als de weergoden ons goed gezind zijn, staan om 02:10 CEST Sean Newcomb (0-1, 10.38 ERA) voor Atlanta en Chad Bettis (1-0, 3.60 ERA) voor Colorado tegenover elkaar op Coors Field.DE HEADLINES

Wie de eerste inning van Cleveland’s home opener zag, verwachtte een blowout na negen innings. Opmerkelijk genoeg bleek die vroege tussenstand echter ook de eindstand. Royals starter Danny Duffy had een start waar je bijna medelijden mee zou krijgen. Zo had hij al vijf Indians op de honken toegelaten voordat hij een uit kon noteren. Toch wist hij in het vervolg de schade te beperken en bleken de drie earned runs zijn enige te zijn in 5.2 innings. Aan de andere kant deed Carlos Carrasco het prima (6 IP, 5 H, 2 ER, 1 BB, 4 K) en pitchte zich in zijn laatste inning nog een weg uit een bases loaded situation.

Gevierde mannen aan de kant van de Indians werden uiteindelijk Michael Brantley en Andrew Miller. Brantley miste door aanhoudend blessureleed grote delen van de afgelopen twee seizoenen, maar sloeg bij zijn rentree meteen de, zo bleek later, winnende run over de plaat. Top-reliever Miller bracht zichzelf nog even in de problemen door de eerste twee slagmannen in de achtste inning op de honken te brengen, maar stuurde vervolgens drie man op rij met een strikeout naar de bank.

DE HIGHLIGHTS

DE STANDINGS

Topfavoriet voor divisiewinst Cleveland heeft nog steeds een losing record en volgt met 3-4 op 1.5 GB van de Minnesota Twins. De Royals (1-4) staan laatste in diezelfde AL Central met 2.5 GB.

UP NEXT

De divisiegenoten treden vanavond om 22.10 CEST aan. Voor de Royals Ian Kennedy (0-0, 1.50 ERA) en voor de Indians Trevor Bauer (0-0, 3.60 ERA).DE HEADLINES

De aandacht in de reguliere negen innings ging uit naar Manny Machado. De derdehonkman zette de bezoekers in zijn eerste twee slagbeurten tweemaal op voorsprong door solo homers. Door nog een homerun van teamgenoot Chris Davis, leek Baltimore lange tijd op een 3-2 overwinning af te stevenen. Didi Gregorius was echter alweer van ongekend belang met een homerun. Onze landgenoot sloeg zijn derde bal over de hekken in dit jonge seizoen.

In extra innings was het spektakel lange tijd van defensieve aard. Zo leek Aaron Judge een nederlaag te voorkomen door een acrobatische vangbal tegen de right field wall en werd de winnende run van Didi Gregorius voorkomen door een catcher-esque tag play van Orioles-reliever Mychal Givens op de thuisplaat. Grote held van de avond werd uiteindelijk Pedro Álvarez, die de derde grand slam uit zijn carrière sloeg en daarmee de bezoekers op een definitieve voorsprong van 7-3 bracht.

DE HIGHLIGHTS

DE STANDINGS

Baltimore en New York zijn allebei in de achtervolging op AL East-leider Boston Red Sox. De Orioles volgen met 3-5 op 3.5 GB. De Yankees (4-4) staan iets dichterbij met 2.5 GB.

UP NEXT

Chris Tillman (0-1, 9.00 ERA) gaat om 19.10 CEST voor Baltimore op de heuvel. De gastheren stellen daar Sonny Gray (0-0, 2.25 ERA) tegenover.DE HEADLINES

De eerste vijf innings was er nog sprake van een gelijkopgaand duel in Pittsburgh. Colin Moran, die 4-uit-5 zou gaan, had de thuisploeg tot twee maal toe op voorsprong gezet met drie RBI’s in de tweede en derde inning, maar ook de Reds kwamen tot scoren door RBI’s van Joey Votto en Jesse Winker. Starters Luis Castillo (vier earned runs) en Trevor Williams (tien honkslagen tegen) werden na vijf innings ineffectief werk gewisseld.

Dat pakte in het geval van Cincinnati desastreus uit. Yovani Gallardo kreeg zes earned runs aan de broek en noteerde slechts één schamele uit. Austin Brice deed daar nog eens vier bovenop (drie earned). In het slugfest van tien gescoorde runs in twee innings was Starling Marte goed voor maar liefst drie RBI’s, een run en een triple. Opvallend beeld van de wedstrijd was dat de Reds qua honkslagen niet onder deden voor de Pirates, maar lopers in scoringpositie amper wisten te laten scoren. Slechts twee van de tien keer dat een teamgenoot op het tweede honk stond, werd deze vervolgens binnengeslagen.

DE HIGHLIGHTS

DE STANDINGS

De Pittsburgh Pirates zijn de verrassende aanvoerder in de NL Central. Zij gaan aan de leiding met een 6-1 record. Cincinnati gaat naar 1-5 en volgt nu al op 4.5 GB.

UP NEXT

Vannacht om 01.05 CEST begint Sal Romano (0-1, 4.50 ERA) voor de Reds. Voor de Pirates maakt Chad Kuhl (1-0, 6.35) zijn opwachting.

Coverfoto: Julie Jacobson/Associated Press

Ook leuk om te lezen