American League Team of the Season 2020

Door

Na bijna dit hele seizoen voor beide leagues een Team of the Week te hebben bijgehouden, sluiten we dit reguliere seizoen af met een Team of the Season. Sander Grasman en Dennis Bakkerkozen, na ruggespraak met NL Team of the Week partners Mike van Dijk en Jasper Roos, hun Team of the Season. Welke spelers uit de American League presteerden op elke positie het beste?


C SALVADOR PEREZ (KANSAS CITY ROYALS)

150 AB, 11 HR, 12 2B, 32 RBI, .333 AVG, .986 OPS


Het seizoen van de Kansas City Royals zit erop. Ook nu er acht teams uit de American League naar de playoffs mochten, maakten ze daar ook nooit echt aanspraak op. Aan hun catcher heeft dat echter zeker niet gelegen. Na jaren blessureleed is de geliefde Salvador Perez weer helemaal terug. Hij voerde het offensieve klassement voor catchers aan in homeruns (11), doubles (12) en RBI’s (32). Dat alles zonder dat hij tot genoeg plate appearances kwam om mee te mogen dingen naar de batting title. Niemand die in de buurt van zijn 150 slagbeurten kwam, kon echter enigszins tippen aan zijn slaggemiddelde (.333), slugging (.633) en OPS (.986).

Tot zijn transfer naar de San Diego Padres, en dus de National League, was Austin Nola hard op weg om deze plek op te eisen, al zou hij ook met een heel seizoen in de AL een stevige kluif aan Perez gehad hebben. Andere catchers die goede dingen lieten zien waren Yasmani Grandal van de White Sox en Athletics-rookie Sean Murphy. Hoewel Gary Sanchez de catcher was met de meeste homeruns, diskwalificeerde zijn slaggemiddelde van .147 hem voor een echte gooi naar ons Team of the Season.


1B JOSÉ ABREU (CHICAGO WHITE SOX)

240 AB, 43 R, 19 HR, 60 RBI, .317 AVG, .987 OPS


Hebben we het over de American League, dan hebben we het over José Abreu. Voor het tweede jaar op rij hengelt de eerste honkman de prijs voor meeste RBI’s (60) in de gehele MLB binnen. Daarnaast was er geen betere slugger in de American League (.617) te vinden en voert hij het AL-klassement in aantal hits (76) en totaal aantal bereikte honken aan (148).

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Abreu één van de favorieten voor de MVP-award van de American League is. Naast zijn bovengenoemde stats is de geboren Cubaan ook de stabiele factor in de line-up van de White Sox gebleken. Mede door zijn goede spel heeft hij de ploeg van Rick Renteria op de curciale momenten op sleeptouw genomen en mag de South Side van Chicago zich voor het eerst sinds 2008 zich weer in de postseason melden.

Eervolle vermelding: Luke Voit (New York Yankees).


2B DJ LEMAHIEU (NEW YORK YANKEES)

195 AB, 41 R, 10 HR, 27 RBI, .364 AVG, 1.011 OPS


DJ LeMahieu is sinds zijn overgang naar de New York Yankees uitgegroeid tot een superster. Vorig jaar moest hij de batting title nog aan Tim Anderson laten, maar dit keer werd het stuivertje wisselen tussen die twee en was het de tweede honkman die er met de kroon vandoor ging. LeMahieu koppelt een talent voor contact maken aan de nodige power. In slechts 50 wedstrijden was hij goed voor 10 homeruns. De ploeg uit de Bronnx speelde significant beter met hun batting champ in de gelederen en zij zullen dus hopen dat hij in het postseason fit blijft.

Het seizoen van Jonathan Schoop eindigde prematuur door een blessure, maar tot die tijd liet hij zien nog wat van die oude potentie in huis te hebben. Er lijkt geen twijfel dat er voor hem een aardig contract zal klaarliggen deze winter, maar of dat in Motown zal zijn, valt te betwijfelen. Ook Brandon Lowe en Cavan Biggio zijn een vermelding waard. De twee jonge spelers zouden de komende jaren weleens een verhitte strijd kunnen gaan voeren in toekomstige edities van ons Team of the Season.

Eervolle vermelding: Brandon Lowe (Tampa Bay Rays), Cavan Biggio (Toronto Blue Jays).


3B JOSÉ RAMÍREZ (CLEVELAND INDIANS)

219 AB, 45 R, 17 HR, 46 RBI, .292 AVG, .993 OPS


In het lijstje MVP-favorieten van de American League vinden we ook derdehonkman José Ramírez van de Cleveland Indians terug. De Dominicaan heeft een monsterachtige maand september achter de rug die hem dan ook de AL Player of the Month opleverde. Het was na juli 2018 alweer zijn tweede winst in dit klassement. Als we de focus leggen op het gehele seizoen 2020, kunnen we niet anders concluderen dat Ramírez de beste derde honkman van de American League is. Hij voert het klassement aan in AVG, homeruns, RBI’s, het aantal hits (64) en het totaal aantal bereikte honken (133).

Het meest memorabele moment van Ramírez was ongetwijfeld zijn game-winning homerun vorige week tegen de Chicago White Sox in de tiende inning. Deze bomb zorgde ervoor dat de Indians zich voor de vierde keer in vijf jaar tijd plaatsen voor de postseason.

Eervolle vermelding: Anthony Rendon (Los Angeles Angels).


SS TIM ANDERSON (CHICAGO WHITE SOX)

208 AB, 45 R, 10 HR, 11 2B, 21 RBI, .322 AVG, .886 OPS


Zoals gezegd moest Tim Anderson zijn titel van speler met het beste slaggemiddelde afstaan aan LeMahieu, maar met zijn tweede plaats bevestigt hij andermaal zijn reputatie als uitstekende slagman. Met tien homeruns beschikt de korte stop ook nog eens over de nodige power. Zonder een slechte laatste week (nadat de Southsiders zich al hadden geplaatst voor de playoffs) was het verschil in de statistieken groter geweest tussen TA7 en zijn naast achtervolger Xander Bogaerts. In die periode moest hij dan ook de degens kruisen met een Who’s who in de Cy Young-discussie, met onder anderen Trevor Bauer, Shane Bieber, Zach Plesac en Yu Darvish tegenover hem op de heuvel.

Opvallend is het feit dat de strijd achter Anderson en Bogaerts niet gevoerd werd door de usual suspects als Francisco Lindor en Carlos Correa, maar dat het José Iglesias en de twee Willies, Willi Castro en Willy Adames, zijn die nog het meest aanspraak mogen maken op een bronzen plak in de strijd om beste SS in de AL. Vooral van Iglesias’ slaggemiddelde van .373 (hij kwam slagbeurten te kort om mee te mogen dingen naar de batting title) zullen enkele oud-werkgevers zich achter de oren krabben.

Eervolle vermeldingen: Xander Bogaerts (Boston Red Sox), Willie Adames (Tampa Bay Rays)


LF ELOY JIMÉNEZ (CHICAGO WHITE SOX)

213 AB, 26 R, 14 HR, 41 RBI, .296 AVG, .890 OPS


In het linksveld kunnen we gerust spreken van een nek-aan-nek race tussen Eloy Jiménez van de Chicago White Sox en Lourdes Gurriel Jr. van de Toronto Blue Jays. Kijken we naar het totale plaatje dan valt onze keuze op Eloy Jiménez. In 55 wedstrijden is de Dominicaan goed voor een .296 AVG, 14 homeruns en een OPS van .890. Vooral zijn 41 RBI’s blinken uit.

De man die vorig jaar defensief nog tot één van de slechtste linksvelders te boek stond, heeft dit seizoen met een Fielding van .986% en slechts één error het meer dan uitstekend gedaan.

Grote vraag is echter of Jiménez op tijd fit gaat zijn voor de eerste wedstrijd tegen de Oakland Athletics. In de stadsderby tegen de Chicago Cubs verstuikte de Dominicaan zijn rechtervoet met een slide over de thuisplaat. De laatste update vanuit Chicago is dat ervan uit wordt gegaan dat Jiménez zal kunnen starten.

Eervolle vermelding: Lourdes Gurriel Jr (Toronto Blue Jays).


CF MIKE TROUT (LOS ANGELES ANGELS)

199 AB, 41 R, 17 HR, 46 RBI, .281 AVG, .993 OPS


Eigenlijk konden we deze naam al voorafgaand aan het seizoen invullen. Het constante niveau dat Mike Trout jaarlijks laat zien is uitermate bijzonder. Hij voert bijna alle ranglijsten onder centerfielders aan. Van homeruns (17) tot OBP (.390), via OPS (.993) en slugging (.603) terug naar runs (41) en RBI’s (46). Als hij een statistiek dan niet aanvoert, staat hij alsnog ergens kort daarachter in de top drie: hits (2e met 56), vier wijd (2e met 35), slaggemiddelde (2e met .281) en doubles (3e met 9).

Geen van zijn concurrentie komt echt bij Trout in de buurt, al vallen de cijfers van Jackie Bradley Jr. in positieve zin op. De speler die deze winter free agent is, sloeg zijn naam vooral in september in de boekjes van de scouts. Ook de strijd tussen de twee rookies Luis Robert en Kyle Lewis was in de schaduw van Trout zeker het volgen waard. Wie van de twee er uiteindelijk met het zilverwerk vandaar mag gaan, was lang onduidelijk, maar een slump van de jonge Cubaan lijkt de weg vrij te hebben gemaakt voor de Mariner.

Eervolle vermeldingen: Luis Robert (Chicago White Sox), Kyle Lewis (Seattle Mariners), Jackie Bradley Jr. (Boston Red Sox), George Springer (Houston Astros)


RF TEOSCAR HERNANDEZ (TORONTO BLUE JAYS)

190 AB, 33 R, 16 HR, 34 RBI, .289 AVG, .919 OPS


Met afstand de beste rechtsvelder in de American League is Teoscar Hernández van de Toronto Blue Jays. Dat is vooral opmerkelijk gezien het feit dat Hernández in totaal maar vijftig van de zestig wedstrijden heeft gespeeld. In 190 slagbeurten was de geboren Dominicaan goed voor een .289 AVG, zestien homeruns en een OPS van .919. De rechtsvelder voert in vrijwel alle statistieken het klassement aan, maar moet in het AVG en OBP Alex Verdugo voor zich dulden. Hier moet wel bij vermeldt worden dat Verdugo ook 22 wedstrijden in het linksveld heeft gespeeld.

Na een ribblessure begin september is Hernández op tijd hersteld voor de eerste opwachting in postseason sinds het behalen van de Wildcard in 2016. Het zal voor de ploeg uit Canada een hele kluif worden, daar ze AL-East winnaar Tampa Bay Rays in een best-of-3 treffen.

Eervolle vermelding: Alex Verdugo (Boston Red Sox).


STARTING ROTATION


SP 1: SHANE BIEBER (Cleveland Indians)

Stats: 77.1 IP, 12 GS, 8-1, 1.63 ERA, 2.07 FIP, 3.2 fWAR, 14.28 K/9, 122 K, 21 BB

Shane Bieber was dit jaar met afstand de beste starting pitcher in de American League. De werper van de Cleveland Indians wist zowaar de de Triple Crown voor pitchers in de wacht te slepen. Daarnaast was zijn FIP (Fielding Independent Pitching) het laagst van alle starters en zijn WAR (Wins Above Replacement) weer het hoogst. Bieber mag alvast een plekje in zijn prijzenkast gaan vrijmaken voor de Cy Young Award.

SP 2: KENTA MAEDA (Minnesota Twins)

Stats: 66.2 IP, 11 GS, 6-1, 2.70 ERA, 3.00 FIP, 2.1 fWAR, 10.80 K/9, 0.75 WHIP, 80 K, 10 BB

Afgelopen winter was één ding zeker in Minnesota: het probleem van de ploeg zat hem in het werpen. Dus werden er goede starters binnengehaald. Kenta Maeda betaalde dat vertrouwen van de organisatie volledig terug. Van alle pitchers incasseert de Japanner de minste honkslagen en vrije lopen per inning, zelfs minder dan de hierboven bewierookte Bieber.

SP 3: LUCAS GIOLITO (Chicago White Sox)

Stats: 72.1 IP, 12 GS, 4-3, 3.48 ERA, 3.19 FIP, 2.0 fWAR, 12.07 K/9, 1 No-Hitter, 97 K, 28 BB

Het begint langzamerhand een uitgekauwd weetje te worden, maar nog maar twee seizoenen geleden was Lucas Giolito de slechtste werper in de Major League. Dit jaar vormt hij het middelpunt van de rotatie van ons Team of the Season. Het absolute hoogtepunt was natuurlijk zijn no-hitter, maar ook in een groot deel van zijn overige starts was Giolito uitstekend in vorm. Zijn 97 strikeouts werden alleen overtroffen door Bieber. Opmerkelijk dan hij met zijn statistieken en de het slaggeweld van de White Sox blijft steken op vier overwinningen.

SP 4: ZACK GREINKE (Houston Astros)

Stats: 67 IP, 12 GS, 3-3, 4.03 ERA, 2.80 FIP, 2.1 fWAR, 9.00 K/9, 67 K, 9 BB

Dat de Houston Astros buiten de eigen fanschare niet heel geliefd zijn bij het honkbalpubliek, is niet heel verrassend. Iemand die immuun lijkt te zijn voor deze toorn is Zack Greinke. De eigenzinnige werper kende andermaal een sterk seizoen. Zelfs als hij de slagman liet weten welke bal die kon verwachten, wist hij hem te verschalken. In 12 starts gooide Greinke slechts eenmaal vier wijd. Het feit dat de Astros dit jaar überhaupt de playoffs hebben weten te bereiken, danken zij in grote mate aan de prestaties van Greinke en zijn collega Framber Valdez.

SP 5: GERRIT COLE (New York Yankees)

Stats: 73 IP, 12 GS, 7-3, 2.84 ERA, 3.89 FIP, 2.84 fWAR, 11.59 K/9, 1 ShO, 94 K, 17 BB

Het was geen makkelijke keuze om deze laatste plek in onze rotatie te vullen. In fWAR is het verschil tussen Bieber en de nummers 2 (Greinke en Maeda) even groot als dat tussen diezelfde twee en nummer 25 Ryan Yarborough. Uiteindelijk kiezen we toch voor de man die afgelopen winter een monstercontract tekende in de Bronx, Gerrit Cole. Ook dit jaar gooide Cole weer heel veel strikeouts, maar te vaak verdwenen zijn worpen over de hekken. Hij kreeg zelfs de meeste homeruns tegen van de hele MLB. Daar zullen de Yankee-supporters echter maling aan hebben als hij ze naar de eerste ring sinds 2009 leidt.

Eervolle vermeldingen: Dylan Bundy (Los Angeles Angels), Lance Lynn (Texas Rangers), Marco Gonzales (Seattle Mariners), Hyun Jin Ryu (Toronto Blue Jays), Dallas Keuchel (Chicago White Sox), Tyler Glasnow (Tampa Bay Rays).


BULLPEN


RP 1: JAKE DIEKMAN (Oakland Athletics)

Stats: 22.0 IP, 22 G, 2-0, 13 HLD, 0.42 ERA, 2.72 FIP, 0.5 fWAR, 13.08 K/9, 31 K, 12 BB

Jake Diekman is onze number-one-pick in de Bullpen van de American League. Met een ERA van 0.42, twee wins, 13 holds en een K/9 van 13.08 bestaat er geen twijfel over de kwaliteiten en prestaties van Diekman in 2020. De man die in 2014 een combined no-hitter produceerde, heeft zichzelf samen met teamgenoot Liam Hendriks zich een plek verschaft in de MLB top-50 spelers die actief zullen zijn in postseason.

RP 2: LIAM HENDRIKS (Oakland Athletics)

Stats: 25.1 IP, 24 G, 2-1, 14 SV, 1.78 ERA, 1.14 FIP, 1.4 fWAR, 13.14 K/9, 37 K, 3 BB

Kort achter Diekman is teamgenoot Liam Hendriks te vinden. De Australiër was dit seizoen in alle opzichten ongenaakbaar. Het leverde hem in augustus zelfs de prijs voor AL Reliever of the Month op. Bij SportAmerika zijn we erg benieuwd wat het duo Diekman – Hendriks in postseason kunnen gaan laten zien.

RP 3: JAMES KARINCHAK (Cleveland Indians)

Stats: 27.0 IP, 27 G, 1-2, 2.67 ERA, 1.52 FIP, 1.1 fWAR, 17.67 K/9, 53 K, 16 BB

James Karinchak vinden we terug op de derde plek. En met wat voor een cijfers; In 27 gepitchte innings is hij goed voor een K/9 van 17.67(!) en stuurt hij in totaal 53 slagmannen met drie slag terug naar de bank. De man die vorige week 25 kaarsjes mocht uitblazen heeft dit seizoen met de Cleveland Indians nog genoeg te laten zien.

RP 4: BRAD HAND (Cleveland Indians)

Stats: 22.0 IP, 23 G, 2-1, 16 SV, 2.05 ERA, 1.37 FIP, 1.1 fWAR, 11.86 K/9, 29 SO, 4 BB

Opnieuw een duo van hetzelfde team. Ditmaal Brad Hand van de Cleveland Indians. De Amerikaan was dit seizoen goed voor 16 saves in evenzoveel opportunities. Een perfecte score dus. Verder mocht de 30-jarige pitcher uit Minnesota een hold, 2.05 ERA en een FIP van 1.37 aan toevoegen. Het is dan ook voor de Indians fans onder ons uitkijken naar het duo Hand – Karinchak in de wedstrijden tegen de New York Yankees. Zeker gezien de offense-madness van de Yankees.

RP 5: MIKE MAYERS (LOS ANGELES ANGELS)

Stats: 30.0 IP, 29 G, 1-1, 2 SV, 2.10 ERA, 2.19 FIP, 0.9 fWAR, 12.90 K/9, 43 SO, 9 BB

De man die vorig jaar november bij de Cardinals vandaan werd geplukt, presteerde dit seizoen beter dan ooit tevoren. Sinds hij onderdeel is van de Angels bullpen kan de Amerikaan elite-cijfers voorleggen en heeft hij zich opgewerkt van one of the guys tot de beste reliever van de Angels. Met een 2.10 ERA, 2.19 FIP en en K/9 van 12.90 heeft de overstap naar Anaheim geen windeieren gelegd.  Vooral zijn nasty-slider is een handelsmerk.

RP 6: EVAN MARSHALL (Chicago White Sox)

Stats: 22.2 IP, 23 G, 2-1, 8 HLD, 2.38 ERA, 2.04 FIP, 0.9 fWAR, 11.91 K/9, 30 SO, 7 BB

Evan Marshall van de Chicago White Sox op nummer zes in de lijst. Qua stats kun je hem bijna spiegelen aan Mike Mayers, al heeft Mayers acht innings meer op de heuvel gestaan. Waar wij van SportAmerika ook een eervolle vermelding willen doen aan Marshall’s teamgenoot Alex Colomé, heeft de righty dit seizoen meer dan voldoende zijn waarde bewezen voor de ploeg van Rick Renteria. In 22.2 gepitchte innings is de Amerikaan goed voor een ERA van 2.38, een 11.91 K/9 en heeft de reliever 8 holds mogen bijschrijven. Zijn 0.9 fWAR is goed voor een plek in de top 5 van de AL.

RP 7: RYAN PRESSLY (Houston Astros)

Stats: 23.0 IP, 23 G, 1-3, 12 SV, 3.43 ERA, 2.81 FIP, 0.7 fWAR, 12.43 K/9, 29 SO, 7 BB

Daar hebben we hem weer. Ryan Pressly van de Houston Astros heeft andermaal een plek bemachtigd in het overzicht van SportAmerika. De closer van de Astros is dit seizoen goed op dreef. De geboren Texaan mag dit reguliere seizoen zeker niet klagen over zijn aandeel; in 23 wedstrijden een 3.43 ERA, 2.81 FIP, 12.43 K/9 en daarbij 12 saves kan je stellen dat het meer dan prima is wat de closer laat zien. Hoe de wedstrijden tegen de Minnesota Twins zullen verlopen is afwachten, maar dat Pressly een man is om rekening mee te houden is duidelijk.

Eervolle vermeldingen: Alex Colomé (Chicago White Sox), Josh Staumont (Kansas City Royals), Jalen Beeks (Tampa Bay Rays), Pete Fairbanks (Tampa Bay Rays), Trevor May (Minnesota Twins). 


MANAGER: KEVIN CASH (TAMPA BAY RAYS)


De Tampa Bay Rays hebben dit jaar het beste record in de American League. Met een budget dat slechts een fractie bedraagt van divisiegenoten als de New York Yankees en de Boston Red Sox mag dat gerust een knappe prestatie worden genoemd. Tel daarbij op het blessureleed dat met namen zijn werpersgilde trof en Kevin Cash lijkt ons de waardige uitverkorene als manager van ons AL Team of the Season.

Eervolle vermeldingen: Charlie Montoyo (Toronto Blue Jays) en Bob Melvin (Oakland Athletics)

Coverfoto: Charles Rex Arbogast/Associated Press

Ook leuk om te lezen