ALCS Preview: Repeat voor Houston of revanche voor BoSox?

Door

Dat de Boston Red Sox en de Houston Astros hun plekje in de ALCS niet gestolen hebben, mag wel blijken uit de 211 overwinningen die zij gezamenlijk boekten gedurende het reguliere seizoen. Beide clubs wonnen nog nooit zo vaak. En ook in hun ALDS toonden ze allebei hun klasse. De Astros versloegen met een sweap de Cleveland Indians. terwijl de Red Sox zich in vier wedstrijden ontdeden van hun gezworen vijanden uit New York.

ONDERLINGE DUELS

Vorig jaar versloeg Houston Boston in de ALDS. Destijds loste de serie haar belofte niet bepaald in en na vier wedstrijden werd de serie in Fenway beslist in het voordeel van de bezoekers. Uiteindelijk wisten de Texanen zelfs voor het eerst in hun historie de World Series te winnen. Ook gedurende het afgelopen reguliere seizoen waren de Astros in de onderlinge duels de betere van de twee, al was het verschil nu miniem. Ze wonnen vier van de zeven wedstrijden en scoorden 34 punten tegenover 31 runs voor Boston.

STARTING PITCHERS

Beide ploegen lijken de eerste twee wedstrijden dezelfde starters de heuvel op te sturen als in de ALDS. De starters van vooral de Astros gaven ook geen enkele aanleiding tot wisselingen. Alledrie de starters in die serie, Justin Verlander, Gerrit Cole en Dallas Keuchel, zetten namelijk een quality start neer. Zij hielden een op papier ijzersterke lineup van de Indians bijzonder kort en hopen dat ook tegen Mookie Betts en co te doen. Veel teams zullen met jaloezie kijken naar deze drie starters van Houston, waarbij Charlie Morton dan nog eens staat te wachten in Game 4.

Waar er voorafgaand aan de ALDS nog twijfels waren rond de vorm van Sale, lijken die na een sterke start in Game 1 en een perfecte inning als reliever in Game 4 wel grotendeels weggenomen. Datzelfde geldt echter niet voor David Price. Hij werd zelfs uit de rotation gehaald in de series tegen de Yankees. Toch houdt Alex Cora voor de komende serie vertrouwen in zijn nummer 2. Dit vertrouwen is waarschijnlijk gebaseerd de goede wedstrijden die Price tijdens het reguliere seizoen tegen de ‘Stros heeft laten zien, terwijl de Yankees toen ook al zijn angstgegner bleken. De andere wedstrijden zullen waarschijnlijk op het conto van Nathan Eovaldi en Rick Porcello komen.

BULLPEN

De relievers van Houston werden in een goede uitgangspositie gebracht door hun starters. Op kleine haperingen na werden de overwinningen vervolgens veiliggesteld. Het is aan Ryan Pressly, Lance McCullers Jr. en Roberto Osuna om de wedstrijden in het slot te gooien. Pressly begon zijn eerste invalbeurt nog een beetje shaky, maar oogde daarna solide. Hij, McCullers Jr, Osuna en Collin McHugh stonden uiteindelijk zelfs geen punt toe aan de tegenstander.

Hoe anders verging het de bullpen van Boston. In Game 1 werd bijna een 5-0 voorsprong weggegeven en leken nagenoeg alle relievers bevangen door de spanning. Dat de overwinning uiteindelijk toch niet meer uit handen werd gegeven, was te danken aan Porcello en closer Craig Kimbrel. Nadat Game 2 en 3 eigenlijk al beslist waren voordat de bullpen eraan te pas kwam, was het in Game 4 juist de closer die leek te wankelen. Het scheelde maar een paar meter, anders had Gary Sanchez er met een walk off grand slam nog een vijfde duel uitgesleept voor zijn Yankees.

OFFENSE

Qua slagkracht ontlopen deze ploegen elkaar weinig. Alex Bregman heeft zijn sterke seizoen doorgetrokken in het postseason. Opvallender zijn de prestaties van George Springer. De outfielder kende geen geweldig seizoen, maar lijkt in oktober zijn vorm van de vorige playoffs teruggevonden te hebben. Met 8 homeruns uit zijn laatste 9 postseasonwedstrijden evenaarde hij zelfs Reggie Jackson, de man die ze niet voor niks Mr. October noemen. Sale kan over Springers daadkracht meepraten, want twee van die homeruns werden op zijn werpen geslagen. De lineup van de ‘Stros kent bijna geen zwakke plekken en zal dus het uiterste vergen van de pitchers van Boston.

Bij de Red Sox sprong er niemand zo uit als Springer en Bregman bij Houston, maar over de gehele linie kunnen ook zij mooie statistieken voorleggen. Mookie Betts en JD Martinez waren allebei een keer belangrijk, maar ook spelers als Xander Bogaerts en Andrew Benintendi droegen hun steentje bij. Het was nota bene super utility player Brock Holt die de meeste aandacht opeiste met zijn cycle, de eerste in de geschiedenis in het postseason, in Game 2.

VOORSPELLING

Dit is een serie tussen de sterkste ploegen in de American League. De Astros zullen zich minder zorgen maken over hun rotation en bullpen. Zij lijken dus de grootste kanshebbers om deze series te winnen. Wat in het voordeel spreekt van de AL East-kampioenen, is dat zij in drie van de vier wedstrijden al vroeg op voorsprong wisten te komen. De Astros kwamen daarentegen tot tweemaal toe pas later op gang kwamen en een achterstand goed moesten maken. Als de Red Sox steeds vroeg op voorsprong weten te komen, dan kunnen ze misschien wat van de druk op hun pitchers weghalen. Op die manier kunnen ze het de favoriete Astros misschien lastig gaan maken. Anders wordt het een lastig verhaal.

De eerste wedstrijd zal worden gespeeld op Fenway Park en begint om 02:09 uur Nederlandse tijd. Het duel is te zien op Fox Sports 4 en MLB.tv.

Covergraphic: NBC Sports Boston

Ook leuk om te lezen