AJ Green: Bengal met flinke tanden

Door

AJ Green
 

AJ Green is het seizoen uitstekend begonnen en breidt zo een vervolg aan zijn sterke 2015 seizoen. Vorig jaar startte hij zestien games voor de Bengals en leidde hij de ploeg in receiving yards met 1,297. De touchdown leiding moest hij laten aan tight end Tyler Eifert, die dertien keer de bal in de endzone ontving. Green zat daar niet ver achter met tien touchdown receptions.

Gistermiddag maakte Green het zichzelf zeer geriefelijk op Revis Island. De top receiver van Cincinnati stond tegenover één van de beste cornerbacks in de NFL, Darrelle Revis. Echter was Green totaal niet geïntimideerd door de ‘shutdown corner‘ van de New York Jets. De Bengal met de grootste tanden reed Revis Island simpelweg aan stukken.

De vierde pass van ‘The red rifle‘ was er eentje om in te lijsten. Nadat de Jets een klein beetje in de luren werden gelegd door de play-action fake van Dalton, lanceerde de quarterback een raket richting de rappe receiver. Green had inmiddels directe tegenstander Darrelle Revis van zich afgeschud en kon het kleinood makkelijk in ontvangst nemen.

Wat Revis ook probeerde, hij kon de Bengal niet aan banden leggen. Door de snelheid van Green, die soms rent alsof er bliksem in zijn sokken zit, moest Revis zeer waakzaam zijn voor diepe routes en daar maakte Green handig gebruik van. Met uitgekookte routes kon hij Revis het verdedigen vrijwel onmogelijk maken. De zogenaamde hook route gebruikte hij een paar keer zeer succesvol tegen de cornerback. Aan de zijlijn zette hij de volle sprint in tegen Revis, die gepaste afstand had genomen. Nadat hij de sticks was gepasseerd, trapte hij vol op de remmen en draaide terug richting quarterback Dalton, die natuurlijk al de bal onderweg naar Green had gegooid. Makkelijker kan je een bal niet vangen. De Bengals schroomden ook niet om een aantal creatieve plays met Green uit te voeren. Diep op eigen helft besloten ze halverwege het derde kwart om Green in stelling te brengen met een screen pass. Met voldoende blockers voor zich uit was het een koud kunstje voor AJ om de first down op te pikken en gelijk de Bengals uit de gevarenzone te leiden. Maar zijn mooiste catch moest nog komen. Dit keer was Darrelle Revis als kauwgom aan de rappe receiver geplakt, maar Andy Dalton gooide de bal waar alleen zijn ploeggenoot de bal kon vangen, die dat dan ook op spectaculaire wijze deed. Spectaculaire catch van Green

Toen de kruitdampen waren opgetrokken hadden de Bengals de overwinning uit het vuur gesleept en had Green twaalf keer de bal in ontvangst genomen voor maar liefst 180 yards en een touchdown. En daarbij Revis Island omgetoverd tot Greenland. Revis was in ieder geval eerlijk en oprecht:

 

It probably wasn’t one of my best games. I can take a punch on the chin.

 

Green, voluit Adriel Jeremiah Green, bleef echter ook erg bescheiden en weigerde zijn tegenstander onder de bus te gooien:

 

Revis is a first-ballot Hall of Famer. It’s just an honor going against him. That guy has nothing left to prove. He’s a first-ballot Hall of Famer for sure. I’m trying to get where he is. That’s what I’m trying to do.

 

En dat terwijl er gebleken is dat Revis hem geen strobreed in de weg kon leggen. Andy Dalton zocht tien keer zijn favoriete receiver op en tienmaal was er een succesvolle connectie mogelijk, met als gevolg 152 yards voor Green en een perfecte 158.3 passer rating voor Dalton. Waarschijnlijk geen stats die op het prikbord van de Jets komen te hangen.

Geen eendagsvlieg

Maar Green is meer dan een eendagsvlieg. De sterke prestatie tegen de Jets staat niet op zich. In zijn rookie seizoen in 2012 was hij meteen al goed voor een Pro Bowl selectie, de eerste keer sinds Anquan Boldin dat als rookie deed, inmiddels 9 jaar geleden in 2003. In zijn actieve loopbaan in de NFL, kon hij elk jaar meer dan 1000 receiving yards op zijn conto bijschrijven. De uit Georgia gedrafte Green was bij tijd en wijlen een ware plaag voor zijn opponenten. Tegen divisie rivaal Baltimore sprokkelde hij vorig jaar in een wedstrijd 227 yards bij elkaar. Helaas voor Green is een lange play-off run met de Bengals nog niet aan de orde geweest. Over de ploeg uit Cincinnati lijkt er een vloek te berusten als het gaat om de play-offs. Zou het dan dit jaar wel raak kunnen zijn voor de Bengals? Als het aan A.J. Green ligt wel. Zijn fantastisch prestatie tegen één van de beste corners in de NFL kon weleens een voorbode zijn op een prachtig seizoen in Cincinnati. Green heeft in ieder geval gelijk de toon gezet en zijn scherpe tanden open en bloot gelegd.

Foto: Getty Images / Archief

Ook leuk om te lezen